Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »

Ons verhaal

SIERADEN ALS TALISMANNEN

Taj (spreek je uit als Tash) is Sanskriet voor 'juweel', 'kroon'. Wij ontwerpen sieraden die eerlijk en met de hand worden gemaakt op Bali, van gerecycled zilver en goud. Wij houden van de vormen van onze stukken, de details en symboliek. Maar onze sieraden zijn meer dan alleen mooi. Wij zien onze sieraden als talismannen: talismannen die je geluk brengen en beschermen, maar die je ook herinneren aan inspirerende en bevrijdende waarden en levensfilosofieën. Zoals leven met zelfliefde. Dromen, maar ook dóen. Je hart volgen. Dapper zijn en opkomen voor dat waar jij in gelooft. Leven uit hoop en uit liefde in plaats van uit angst. En leven in harmonie – met jezelf, anderen én de aarde. 

EERLIJKE PRODUCTIE

Ieder sieraad begint met een schets die wij zelf met de hand tekenen, geïnspireerd door voornamelijk reizen, culturen, religies, de natuur en eeuwenoude symboliek. Die schetsen nemen we mee naar Bali, waar onze sieraden onder eerlijke omstandigheden en met de hand worden gemaakt in onze vaste werkplaats. Eerlijk betekent dat wij onze makers een fair loon betalen en ervoor zorgen dat zij in een veilige omgeving en binnen reguliere werkuren werken. Daarnaast garanderen wij dat er geen kinderen in het productieproces van onze sieraden participeren en houden wij rekening met de ceremonies die in Bali zo belangrijk zijn. Zo respecteren we niet alleen mensen- en arbeidsrechten, maar ook de lokale cultuur – een belangrijke voorwaarde voor onze goede en inmiddels ook liefdevolle samenwerkingen. Benieuwd naar de mensen die onze sieraden maken? Ontmoet hier een paar van onze smeden.  

AUTHENTIEK & HANDCRAFTED

Wij doen niet aan massaproductie en onze handgemaakte sieraden zijn dan ook nooit exact hetzelfde. Ieder Taj-sieraad is iets authentieker en unieker dan dat. Soms zit er een detail van een ring niet precies in dezelfde hoek als dat van haar zusterring. Soms is er een klein belletje in het zilver ontstaan, waardoor er later een klein donker vlekje in het zilver zichtbaar is. Wij hebben ervoor gekozen juíst niets aan deze ‘flaws’ te doen. Authentiek handwerk met af en toe charmante verschillen en imperfecties: we love it, and hope you will, too

GERECYCLED ZILVER EN GOUD

Onze sieraden zijn met de hand gemaakt van honderd procent gerecycled zilver en zoveel mogelijk gerecycled goud. Dat is beter voor de lokale mensen, maar ook voor de mooie Indonesische natuur. Om te voorkomen dat er tijdens het productieproces gifstoffen in de aarde lekken, wordt al ons afvalmateriaal bovendien veilig en deskundig vernietigd. Lees hier meer over de duurzaamheid van onze sieraden en waar ons zilver en goud vandaan komt. 

WOMEN EMPOWERMENT

In Indonesië is het vaak moeilijk voor vrouwen om buitenshuis te werken. Zij hebben verantwoordelijkheden als moeders, maar moeten voor hun religie ook meerdere malen per dag offers aan de familietempel brengen. Vooral voor alleenstaande moeders kan dit enorm zwaar zijn. Doordat onze zilversmeden ook in ateliers aan huis kunnen werken, kunnen zij voor de kinderen zorgen én aan hun religieuze verantwoordelijkheden voldoen. Op deze manier bieden wij vrouwen de kans een zelfstandig bestaan op te bouwen.

PAYING IT FORWARD: ONZE GOEDE DOELEN

Omdat wij geloven dat alles beter en mooier is wanneer je het deelt, doneren wij een deel van onze opbrengst aan goede doelen. Namelijk een opvangtehuis in Bali voor kansarme kinderen van alleenstaande ouders, en een Nederlandse stichting die de bebossing in West-Afrika herstelt. Lees hier meer over deze goede doelen