Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

LIEFDE: DE VALKUIL VAN EMOTIONELE AFHANKELIJKHEID

LIEFDE: DE VALKUIL VAN EMOTIONELE AFHANKELIJKHEID

Emotionele afhankelijkheid is een destructieve valkuil. Een valkuil die we vaak kiezen níet te zien. Wanhopig zijn we op zoek naar iets wat we onszelf niet kunnen geven. Zoals eigenwaarde, geborgenheid of afleiding van fundamentele levensvragen. De ander zal ons mooier doen uitkomen – ook en bovenal in de ogen van ons kritische zelf. Ons plan lijkt perfect, maar is dat allesbehalve. Zó herken en mijd je emotionele afhankelijkheid.

 

Vooral bij prille liefdes tekent emotionele afhankelijkheid zich vaak duidelijk af. Wanhopig zijn we op zoek naar iets wat we onszelf niet kunnen geven. Wat dat is, verschilt per persoon. Maar zelden zijn het futiele emoties van voorbijgaande aard. We kunnen op zoek zijn naar eigenwaarde, geborgenheid of afleiding van fundamentele levensvragen; werpen de verantwoordelijkheid voor ons geluk verbazingwekkend gewillig in andermans schoot. We verleggen onze focus van onszelf naar de ander, compleet en vol overgave, en voelen per direct minder zwaarte. De ander zal ons opvullen, aanvullen, complementeren. Hij zal onzekerheden en tekortkomingen doen verdwijnen of verbleken, simpelweg door er genoeg van te houden, tot op het punt dat wij ze zelf niet meer kunnen zien. De ander zal ons mooier doen uitkomen – ook en bovenal in de ogen van ons kritische zelf.

 

Ons plan lijkt perfect. Al was het plan natuurlijk nooit een plan. Een plan impliceert bewustzijn en intentie. Maar het plan om onze gebreken en onzekerheden op te vullen, ontstaat (quasi-)onbewust. We kiezen voor een gedoogbeleid; ergens weten we wel dat we de ander verantwoordelijk stellen voor ons wel en wee en dat we ons passief en afhankelijk opstellen, maar we kiezen ervoor een oogje toe te knijpen. Dat past mooi in onze zoektocht naar comfort. En comfort is bedrieglijk fijn.

 

Hopeloos zijn we in de eerste stadia van de liefde op zoek naar tekenen en signalen dat iemand ons even leuk vindt als wij hem of haar. Als die bevestiging niet komt, kan het lijken alsof de grond onder onze voeten scheurt; we worden uit onze kracht geslagen en verliezen een fundamenteel stukje van onszelf. In het ergste geval raken we geobsedeerd. En met die misplaatste focus en alles wat dat met zich meebrengt, verliezen we niet alleen nog meer zelfverzekerdheid en zelfliefde, maar ook onze eigen intuïtieve, wijze stem.

 

Deze adviezen kunnen helpen als je geneigd bent een stukje van jezelf te verliezen in de nabijheid van een ander. Als je hele dag afhangt van dat éne berichtje van die éne persoon. Als je je eigenwaarde put uit hoe díe persoon je ziet. Als je emoties grotendeels afhangen van hoe die persoon je behandelt. Als je in de aanwezigheid van die persoon opeens niet meer kunt doen wat je je stellig had voorgenomen. En zelfs als je weet dat je eigenlijk beter niet bij deze persoon in de buurt kunt zijn, maar je jezelf of de situatie niet in de hand hebt.

 

1. STEL JEZELF KRITISCHE VRAGEN
Een open en intiem gesprek met een ander krijgt pas écht waarde als je ook regelmatig in gesprek gaat met jezelf. Blijf jezelf kritische vragen stellen, probeer deze oprecht en puur te beantwoorden en probeer vastgeroeste patronen en onverlichte motieven te doorzien. Vraag jezelf: wat wil jij van de liefde? Word je onrustig of ongelukkig als je geen relatie hebt, of niemand die je aandacht geeft? Waar komt dat ongeluk of die onrust vandaan? Wat doet afwijzing met je? Hoe belangrijk is goedkeuring voor jou? Geef je doorgaans meer liefde dan dat je ontvangt? Communiceer je niet alles open en verberg je hoekjes van je ziel uit angst dat de ander weggaat? Waarom is de angst om verlaten te worden sterker dan de angst je zelfwaardering of zelfliefde te verliezen? Ben je bij iemand om wie hij of zij is, of om wat hij of zij je geeft? Hoe vervangbaar is jouw partner?


Ga er even voor zitten en de vragen die voor jou relevant zijn, komen vanzelf.

 

2. PLAATS DE ANDER IN EEN NIEUWE CONTEXT
Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen met een reden op je pad komt. Wees je daar bewust van. Probeer van deze situatie, en met deze persoon, te leren zoveel je kunt. Of je nu al tien jaar samen bent of elkaar pas drie keer hebt gezien. Vraag jezelf af: waarom is deze persoon nú in mijn leven (gekomen)? Hoe kan ik dankzij deze persoon groeien? Of wat kan ik hém of háár leren of geven? Probeer je op deze manier te realiseren dat een situatie nooit vergeefs is geweest. Dat je nooit écht spijt hoeft te hebben van een kennismaking, relatie of pijnlijke situatie, ook niet als deze je emotioneel afhankelijk maakt. Zolang je je les er maar uittrekt.

 

3. REALISEER JE DÍT 
Zodra je emotioneel afhankelijk wordt van iemand of je zelfwaarde of kracht verliest in een relatie – wat voor relatie dan ook – gaat er iets fundamenteel mis. Let op die signalen: kennelijk doe je iets of gebeurt er iets wat je niet lekker zit, dat tegen je gevoel in gaat. Of dat nu het gedrag van de ander is of jouw eigen gedrag of onzekerheid in zijn of haar nabijheid. Pas jouw eigen gedrag aan, zodat je trots bent op jezelf en in je kracht blijft of terugkeert. Dat is iets anders dan je niet kwetsbaar op durven stellen. Om door dit soort situaties heen te gaan en ervan te leren, moet je je vaak juíst kwetsbaar op durven stellen.

 

4. WORD JE EIGEN GEVER
Als je emotioneel afhankelijk bent, ben je je balans kwijt. En daarme een stukje essentieel contact met jezelf. Zie in dat het allemaal niet om de persoon gaat, maar om wat die persoon jou gééft: iets wat jij op dit moment niet aan jezelf kan geven. Oefen daarop en word je eigen gever. Ga bijvoorbeeld op dansles en word zelfverzekerder over je lijf. Ga schilderen en laat je creativiteit groeien. Ga mediteren en vind rust in je omgeving en jezelf, in plaats van in afleiding of andere mensen.

 

Voel je de neiging te gaan vluchten en rennen, blijf dan staan. Voel je de neiging je hoofd in het zand te steken, dan steek je nek uit en open je ogen. Doe dingen die jou meer jou maken. Leer jezelf beter kennen. En leer in de tussentijd van deze persoon wat je kunt. Geniet van wat deze persoon je geeft. En verwacht en verlang ook niets meer dan dat. Wees realistisch en verlies nooit uit het oog wat je waard bent. Verlies nooit het contact met jezelf.

 

5. BEKIJK ALLES VANUIT JOUW KANT VAN HET SPECTRUM
Vaak zijn we geneigd vooral stil te staan bij wat de ander van ons vindt. Wat vond hij of zij van mij tijdens onze eerste date? Wat zou mijn vriend ervan vinden als ik X zou doen? Zou mijn vriendin nog me wel even leuk vinden als ze Y van mij wist? Maar eigenlijk is het heel simpel: wat de ander van jou denkt, is irrelevant of op zijn minst van secundair belang. Bekijk de zaken vanuit jouw kant van het spectrum, niet die van de ander. Wat vond jij van hem of haar tijdens de eerste date? Wat vind je er zelf van als je X zou doen? Wat vind je van jezelf in de wetenschap van Y?

 

Als vervolgens alles wat je doet en communiceert liefdevol en oprecht is – en dus niet vanuit angsten of irrationele overwegingen, maar eerlijk en oprecht – dan kan er in wezen niets fout gaan. Je mag je volle zelf zijn en de waarheid mag immer uitgesproken worden. Daar kan alleen maar waardering voor zijn. Als iemand geen geduld heeft voor of zin heeft in jouw waarheid, dan zegt dat alles: deze persoon is het niet waard om in jouw leven te zijn.

 

LEES OOK:

 

10 redenen waarom onze generatie niet meer zo makkelijk verliefd wordt. > 

 

6 adviezen bij een gebroken hart. >

 

8 waardevolle relatielessen. >

 

Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.

Null

Schrijf een reactie

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden