Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

5 RELATIELESSEN DIE JE LEERT MET DE JAREN

5 RELATIELESSEN DIE JE LEERT MET DE JAREN

We zeggen niet dat relaties ‘hard werken’ zijn. Maar als je een aantal jaar samen bent, zijn er toch wat lessen die je oppikt. We hebben een kleine Oprah-sessie over een kop thee gehouden met als resultaat: 5 waardevolle relatielessen die je pas met de jaren écht leert.

1. IMPERFECTIE IS NIET ENG
Vergelijk het met jongleren: waar je in het begin de ballen misschien moeiteloos in de lucht houdt, worden je armen na een tijdje gegarandeerd moe. Het is een kwestie van tijd en vroeg of laat gaat er een bal vallen. Dat is niet erg, dat is oké. Sterker nog: hoe eerder er een valt, hoe beter. Want hoe langer je de perfectie in stand houdt, hoe enger het wordt om die te doorbreken. Met andere woorden: wees niet bang voor discussies, meningsverschillen, ‘ongewenste' emoties en andere akkefietjes. Ze horen erbij, en ze maken je relatie alleen maar menselijker, houdbaarder en echter.

2. BLOKKEER DE ANDER NIET
Je kunt iemand niet veranderen (en dat moet je natuurlijk ook nooit willen). Probeer elkaar te helpen groeien, het beste in elkaar naar boven te halen en elkaar te stimuleren in het ontwikkelen en uiten van talenten. Laat ook nooit je eigen angsten en onzekerheden het geluk van de ander ruïneren. Sta vanaf het begin al boven primitieve emoties als jaloezie en ijdelheid en kíes voor vertrouwen (want ja: jaloezie en vertrouwen zijn écht keuzes die we kunnen maken of laten).

3. VRIJHEID ZIT IN OPENHEID
Laat jezelf zien: je héle zelf, inclusief je zwaktepunten, geheimen en minder mooie kanten. Pas als je elkaar echt helemaal kent, ben je vrij. En pas dán kun je volgens ons dat goedgesmeerde team worden dat zelfs het bejaardenhuis in volle glorie en liefde weet te halen.

4. CHLICHÉS ZIJN NIET VOOR NIETS CHLICHÉS
Elkaar niet als vanzelfsprekend gaan zien, tijd voor elkaar maken, af en toe een bloemetje of briefje geven, complimenten blijven geven, elkaar blijven verleiden, open communiceren… Deze dingen zijn niet voor niets relatieclichés: ze werken. Dus doe iets met die ingebakken kennis.

5. VERMIJD AANNAMES
Deze is vaak lastig. Je kent elkaar door en door en dat is geweldig. Maar het neemt ook het risico met zich mee dat je te vaak - al dan niet bewust - aannames doet: aannames over reacties, gedrag, wensen of dromen. Daar kun je behoorlijk wat schade mee berokkenen. Zo kunnen dingen bijvoorbeeld veel te lang onbesproken, verkeerd geïnterpreteerd en ongecorrigeerd blijven. En misschien nog erger: je kunt iemand beperken verder te groeien in wie hij of zij is. Je kunt een anker worden en je partner onbedoeld het gevoel geven dat hij/zij moet blijven wie hij/zij twee, vier, tien of misschien wel twintig jaar geleden was. Als je écht van iemand houdt en wil dat het tussen jullie werkt, geef je de ander genoeg ruimte om te veranderen. Niemand staat stil. Geef je lief dus ook nooit het gevoel stil te moeten blijven staan. Verander individueel én samen, en laat jullie relatie en alle andere variabelen óók mee veranderen.


LEES OOK:

10 redenen waarom onze generatie niet meer zo makkelijk verliefd wordt. >

Schrijf een reactie

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden