Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

12 IDEEËN VOOR EEN EENVOUDIG PLASTICDIEET

12 IDEEËN VOOR EEN EENVOUDIG PLASTICDIEET

Plastic is overal. Probeer maar eens een degelijk rondje supermarkt te doen en zónder plastic de deur uit te wandelen: gaat je niet lukken. Die plastic-overload is behoorlijk (enorm, verschrikkelijk!) dramatisch, zowel voor de planeet als jouw gezondheid. Wat helpt: een plasticdieet. Met deze 12 ideeën breng je je plasticgebruik al een heel eind terug.

Hier een leuk binnenkomertje: al het plastic dat ooit is gefabriceerd, bestaat op dit moment nog steeds. Het kan namelijk wel duizend jaar duren voordat plastic afbreekt, en dan nog is het niet écht verdwenen. Dat stond deze week op de Amerikaanse website onegreenplanet.com.

Serieus: denk eens even na over al het plastic dat jij in één dag in je handen hebt. In een week. In een jaar. In je leven. Al dat plastic is nog steeds aanwezig op onze planeet. En zal er nog steeds zijn, lang nadat jij weg bent. De wereld slipt dicht, ieder jaar worden de oceanen miljoenen tonnen (!) plastic rijker en het zeeleven verdwijnt in razend tempo. Niet leuk om aan te denken. Maar wauw, wat is het nodig.

Nu kun je denken dat jij niet zozeer bijdraagt aan al de plastic-horror, omdat jij je afval keurig scheidt – en tuurlijk, dat is beter dan je afval niet scheiden – maar weet: van al het plastic in de wereld wordt maar een héél klein deel gerecycled. Plastic in het dagelijks leven vermijden is dus veel beter dan plastic recyclen.

Een plasticdieet is niet alleen goed voor de aarde, maar ook voor je eigen gezondheid. Je hebt vast weleens gehoord van BPA, de chemische stof die in veel plastic producten zit (en aan de binnenkant van blikvoeding). Dat stofje lekt op allerlei manieren in je eten en komt op talloze andere manieren in je lijf.

Een van de meest bekende gevolgen van BPA: een verstoorde hormoonhuishouding. Daarnaast zou je er ook sneller vetcellen door aanmaken, zou het kankerverwekkend zijn en is het in verband gebracht met allerlei andere gezondheidsproblemen, zoals hartziekten en vruchtbaarheidsproblemen. Uit meerdere onderzoeken is bijvoorbeeld ook gebleken dat BPA de kwaliteit van sperma kan halveren.

Enfin, we kunnen nog wel uren doorgaan over al het grote boze plastic in de wereld. Maar you get it: plastic is slecht nieuws. Hier 12 ideeën om jouw plasticgebruik flink te minimaliseren.

1. GO GRANNY-STYLE: TERUG NAAR GLAS
Doei Tupperware; hallo Mason jars en andere glazen potten! Vervang zoveel mogelijk plastic in je huis door glas. Oma kon het ook, dus jij ook. Denk aan plastic bakjes, borden en bekers: weg ermee! Easy peasy en nog mooier ook.

2. PLASTICVRIJ KOKEN
Vervang plastic kookgerei en snijplanken bijvoorbeeld door duurzaam bamboe kookgerei en bamboe snijplanken.

3. NOOIT MEER PLASTIC TASJES
Dit is toch wel de makkelijkste aanpassing in je leven: neem voortaan je eigen reusable tassen mee om boodschappen in te doen, zoals deze denim tas van Yaco. Gebruik bijvoorbeeld ook geen plastic meer op de fruit- en groentenafdeling, maar neem ook hiervoor je eigen tasjes mee.

4. BULKEN, BULKEN, BULKEN
Ga met je eigen zakjes naar bulkwinkels, en sla dáár noten, granen, peulvruchten in. Voelt misschien stoffig, maar waarom eigenlijk? Bovendien: who cares?

5. POETS JE TANDEN NIET MET EEN PLASTIC TANDENBORSTEL
Poets je tanden bijvoorbeeld liever met een bamboe tandenborstel, zoals deze van Humble.

6. WEG MET BOTERHAMMENZAKJES
Neem je lunch liever mee in een lunchbox of in (ongebleekt) waspapier. Kies er een met was van sojaboon in plaats van paraffine.

7. HALLO MOOIE TO-GO MOK!
Nooit meer wegwerpbekers; deze mooie travel mugs maken je drankje een stuk leuker. Kijk maar eens bij ecoffee cups en keepcups.

8. DAN OOK MAAR EEN HERBRUIKBARE WATERFLES
Plastic flesjes zijn toch wel een van de grootste vervuilers met bovendien behoorlijk wat BPA. Koop liever één keer een goede fles, zoals de flessen van Mizu.

9. MAAK MEER VOEDING ZELF
Hoe minder voorverpakte chocolaatjes, chips, crackers en wat dan ook je koopt, hoe beter. Bovendien: zelf maken is een stuk gezonder en een mooie stok achter de deur om minder te snoepen.

10. MAAK MEER VERZORGINGSPRODUCTEN ZELF
Oké, een stapje verder, maar steeds meer mensen maken bijvoorbeeld hun eigen tandpasta en deodorant. Het bevat zo geen stoffen die schadelijk zijn voor je gezondheid én het is een stuk goedkoper.

11. GEBRUIK LUCIFERS IN PLAATS VAN AANSTEKERS
Nog goedkoper ook.

12. STAPJE TE VER?
Gaan sommige dingen je wat te ver? Dat je niet álles kunt doen, betekent niet dat je niet íets kunt doen. Als je geen tijd hebt om dingen zelf te maken, probeer dan in ieder geval een bewustere koper te zijn. Kies bijvoorbeeld voor producten die verpakt zijn in papier, glas en karton boven producten die omhuld zijn door plastic.

LEES OOK:

3x onze favoriete producten in de keuken. >

Dit is waarom + hoe Taj' Shardey 30 dagen vegan werd. >

Volg ons op Instagram!
Null

Schrijf een reactie

* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden