ZÓ WORD JE EEN CREATIEVE DENKER (MET MEER GOEDE IDEEËN) - Taj Amsterdam

ZÓ WORD JE EEN CREATIEVE DENKER (MET MEER GOEDE IDEEËN)

ZÓ WORD JE EEN CREATIEVE DENKER (MET MEER GOEDE IDEEËN)

Oprichters van succesvolle startups, bedenkers van immens populaire apps, uitvinders van de slimste technologieën, schrijvers van bestsellers: deze mensen hebben iets met elkaar gemeen. Het zijn ‘originele denkers’. En dít doen zij volgens psycholoog en TED-spreker Adam Grant anders dan anderen.


1. ORIGINELE DENKERS ZIJN UITSTELLERS
Wie een vliegensvlugge start heeft, is over het algemeen minder creatief. Je laat namelijk geen ruimte meer voor ideeën en verbeteringen, terwijl je eerste idee meestal niet je beste is. Originele denkers horen dus niet bij de snelle starters, maar ze horen óók niet bij de allerlaatste uitstellers; ergens tussenin, dáár is de sweet spot waar je wilt zijn. Extreem voorbeeld: wist je dat Martin Luther King zijn laatste aanpassingen aan zijn I Have a Dream-speech pas op het allerlaatste moment maakte? En zelfs toen stond ‘I have a dream’ nog niet in zijn speech; dit heeft hij er lastminute (!) bij geïmproviseerd. Ander voorbeeldje: Leonardo da Vinci werkte maar liefst 16 jaar aan zijn Mona Lisa.

2. ORIGINELE DENKERS OMARMEN TWIJFEL EN ANGST
Ze zien er misschien zelfverzekerd uit, maar ook originele denkers zitten vol twijfels en angsten – ze gaan er alleen anders mee om. In plaats van hun onzekerheden op zichzelf te betrekken (‘ik bak er niets van’), beperken ze hun twijfel tot hun idee (‘mijn idee is troep’). Ze gaan ervan uit dat de eerste drie versies van hun idee sowieso waardeloos zijn, en werken van daaruit aan verbetering. Net zolang tot het idee géén crap meer is. Hun grootste angst: niet falen, maar iets níet proberen. Want wie niet probeert, slaagt nooit. Zoals Mark Zuckerberg zo mooi zei: “The only strategy that is guaranteed to fail is not taking risks.”

3. ORIGINELE DENKERS HEBBEN HÉÉL VEEL HÉLE SLECHTE IDEEËN
Zelfs de grootste componisten (denk: Bach, Mozart, Beethoven) hadden honderden composities nodig om slechts een klein gedeelte écht te kunnen laten slagen. En voordat Thomas Edison de gloeilamp ontdekte, was hij de uitvinder van een weinig indrukwekkende pratende pop. Met andere woorden: de grootste originele denkers uit de geschiedenis zijn de mensen die het meest gefaald hebben, omdat zij het meest geprobeerd hebben.

Zie de hele TED-talk hier:

Bron: www.TED.com.


LEES OOK:


De kunst van converseren: met deze 10 regels voer je een goed gesprek. >


Dit is het geheim van passie in een langetermijnrelatie. > 


How to fuck up your dreams. Als je je dromen wil realiseren, moet je deze 5 dingen vooral níet doen. >

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »