ZÓ LEER JE NEE ZEGGEN - Taj Amsterdam

ZÓ LEER JE NEE ZEGGEN

ZÓ LEER JE NEE ZEGGEN

Dit artikel is voor alle ja-knikkers; voor iedereen die moeite heeft met 'nee' zeggen. En dat terwijl het nog wel zo’n mooi woordje is: nee. Een peuterfavoriet die je leven kan veranderen.

Je moet voor jezelf durven kiezen, de boel de boel laten en weten wat goed voor je is. Ken je grenzen en bewaak ze. We hebben een paar tips verzameld die je erbij kunnen helpen beter 'nee' te zeggen. Op de bevrijdende kracht van 'nee' en de nodige fuck it.

1. Besef je dat iedere 'ja' óók een 'nee' is: door 'ja' te zeggen tegen het één, zeg je 'nee' tegen iets anders. Je zegt bijvoorbeeld 'ja' tegen die extra klus op werk, waarmee je 'nee' zegt tegen je sociale leven, je rust, je lijf, je sport. Maak die afweging daarom bewust. Wat betekent jouw 'ja' en welke 'nee' brengt het met zich mee?

2. Geef niet meteen antwoord als iemand je iets vraagt, maar neem je tijd. Zeg bijvoorbeeld dat je eerst even je agenda moet checken en dat je er later op terugkomt. Dan heb je de tijd om 1) even na te denken of je wel 'ja' wílt zeggen en 2) je antwoord goed te formuleren.

3. Net als 'nee', is ook 'ja' een prachtig woord. Grijp kansen aan, zeg niet té snel nee. Een richtlijn voor jezelf: zeg 'ja' tegen dingen waar je energie van krijgt, die echt niet anders kunnen en die in de richting van je doelstellingen liggen. Soms moet je even doorbijten, knallen op de werkvloer om verder te komen bijvoorbeeld. Ben sterk, maar ken je grenzen.

4. Al zou je de tijd hebben om iets wél te doen, dan nog ben je niets verplicht. Je hebt het recht om iets af te slaan of te weigeren. Je bent iemand ook niet altijd een verklaring schuldig. Nee is soms gewoon nee. Durf voor jezelf te kiezen. Dat is niet egoïstisch, dat is een kwestie van zelfbehoud en -respect. 

5. Verpak je 'nee' slim en respectvol, maar houd hem tegelijkertijd duidelijk. 'Liever niet' is geen nee. 'Nou..ik weet niet of ik dat wel red', is ook geen nee. Dit is jouw besluit: nee. Sta daarachter en verkoop hem, vol overtuiging.

6. Een extra stimulans om op je strepen te staan: mensen sollen niet zo snel meer met je. Je zult eerder respect krijgen, óók voor jezelf.

7. Het moment zelf waarop je 'nee' moet zeggen voelt misschien even moeilijk of slecht. Maar probeer erbij stil te staan hoe je je later zult voelen. Hoe fijn het zal zijn dat je 'nee' hebt gezegd en dat ene klusje niet (óók) op je hals hebt gehaald.


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »