YOGA MONDAY: WATERPAS - Taj Amsterdam

YOGA MONDAY: DE TREE POSE

YOGA MONDAY: DE TREE POSE

Ik ben zo iemand die op straat bijna omvalt als het hard waait, de turnbalk in de gymzaal als peuter al als grootste vijand beschouwde en ’s nachts straalbezopen lijkt en van muur naar muur stuitert om de wc te bereiken. Oftewel: ik heb nul balans (en chronisch blauwe plekken). En toch sta ik vandaag op één been. In de wind en zonder om te tuimelen.

De ‘tree pose’ wordt in yoga een balanshouding genoemd. Door vaker in deze pose te staan verbeter je de balans in je lichaam, maar ook de balans in je psyche. Je voeten schieten wortels de aarde in en je handen reiken naar de hemel. En jij bent in het midden; in het nu. (Mede omdat je nergens anders aan kan denken dan je freakin' balans houden, wat een behoorlijke uitdaging kan zijn als je zo wankel bent als ik).


Ik heb dus aardig wat op één been moeten staan om een goede en fotowaardige boom te worden. Achter het aanrecht, tijdens het opmaken – ik kan nu één oog opmaken op één been! – en ik heb zelfs een poging gedaan op één been te werken (werkt niet). En ik heb uiteindelijk besloten dat ik een berkenboom ben. Wit, op het eerste oog niet heel stevig en misschien niet helemaal waterpas.

Maar that’s okay. Ik ben inmiddels redelijk windproef en mijn beste berk. En daar draait yoga om: je hoeft niet de mooiste boom ooit uit te kunnen beelden, in de spagaat kunnen liggen of jezelf dubbel te kunnen vouwen. Je doet wat jij kunt en zover jij dat kan. Accepteren en rustig aan verbeteren. Bovendien leverde een kleine googlesessie op dat de berk symbool staat voor fijnheid en bekoorlijkheid, waar ik best voor wil staan – al is het een beetje scheef.

Als je de tree pose eenmaal onder de knie hebt, is hij heerlijk. Je voelt je er goed door, sterk en in controle. Het is een prachtige beginnerspose en ik raad hem – ondanks de beginnersfrustratie voor de wankelen onder ons – écht aan.


LEES OOK:

De naughty corner. Op je hoofd met je gezicht naar de muur. >


Reacties

  1. Anja Anja

    Heel herkenbaar dat omvallen..vooral s'nachts.
    Op straat als de straat niet recht is.
    Dit ga ik zeker proberen.
    Succes met jullie Yoga.

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »