YOGA MONDAY: PLANKING - Taj Amsterdam

YOGA MONDAY: PLANKING

YOGA MONDAY: PLANKING

Nee, niet als in: op je buik liggen op een maffe plek en een foto laten maken (getuige mijn - ja, dat dan weer wel: ‘foto’ - waar ik niet de standaard plank speel). Dit is planking speciaal. De ‘side plank’, heet deze pose waarbij je je lichaam stijf houdt en alleen je arm uitstrekt. En dat is goed voor van alles en nog wat.

In het Sanskriet heet deze pose ‘Vasistha-sana’, wat letterlijk de beste of rijkste betekent en de naam was van een bekende wijze. Daar zit natuurlijk weer een leuk verhaal aan vast en deze bekende Vasistha was de eigenaar van de ‘cow of plenty’. Juist, de beste man bezat een koe. Maar deze koe was speciaal; de koe kan iedere wens in vervulling brengen en bezorgde de eigenaar eeuwige welvaart. Zo’n koe wil iedereen natuurlijk hebben, en daar begint het leuke verhaal. Google maar eens ‘ Vasistha and the cow of plenty’, voor deze mooie, Paulo Coelho-achtige legende.

Goed, terug naar de plank. Deze pose is goed voor armspieren, buikspieren én beenspieren. Ook je balans wordt getest en je moet je goed concentreren om niet voor- of achterover te tuimelen. Je pols wordt overigens zwaar belast, dus als je last hebt van je gewrichten is deze pose niet optimaal.

Begin in de gewone plank pose (met je gezicht naar de grond, op beide handen waarbij je ervoor zorgt dat je schouders in dezelfde lijn staan als je polsen). Span je buik- en beenspieren aan en rol beide hielen opzij, zodat je op de buitenste kant van je voet leunt. Leg je linkervoet nu op je steunende, rechtervoet (lastig, oepsie). Houd je lichaam strak en recht, adem in en breng je linkerhand naar boven. Volg je hand met je blik en kijk naar boven, zo lang het comfortabel is voor je nek en je je balans niet verliest.

Houd de pose ongeveer vijf ademhalingen lang vast en kom vervolgens terug in de plank pose door je arm te laten zakken en je voeten recht te draaien. Wissel van kant.


LEES OOK: 

Yoga Monday: 'The Iron Tush', over hoe je die strakke, ronde yoga billen krijgt . >
]

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »