BLOG: WORD JE MEEST ATTENTE ZELF - Taj Amsterdam

WORD JE MEEST ATTENTE ZELF

WORD JE MEEST ATTENTE ZELF

Attent zijn is fijn. Dat wist ik pas toen ik me realiseerde hoe prettig ik mensen zelf vind die erg attent zijn. Althans, ik wist de vinger nooit op de fijnheid van hun aanwezigheid te leggen. Tot voor kort.

Zélf attent zijn maakt ook nog eens erg gelukkig. Hier zijn mijn bevindingen omtrent hoe je je meest attente zelf wordt − en hoe goed dat voelt.

Om attent zijn eerst even te concretiseren, zocht ik tussen betekenissen van online woordenboeken en stootte ik op de betekenis van mijnwoordenboek.nl. Die luidt als volgt:

ATTENT:
1) Aardig 2) Alert 3) Aandachtig 4) Aangenaam 5) Behulpzaam 6) Galant 7) Goedaardig 8) Goedhartig 9) Hoffelijk 10) Hulpvaardig 11) Kien 12) Met veel aandacht 13) Oplettend 14) Opmerkzaam 15) Plezierig 16) Ridderlijk 17) Toegewijd 18) Vol aandacht 19) Voorkomend 20) Vriendelijk 21) Wakker 22) Waakzaam 23) Zachtaardig 24) Zorgvuldig.

Oké, het is een opsomming en geen uitleg. Maar treffend is hij wel. Het is alleen een hele rits aan woorden dus laten we ze inkorten tot aardig, opmerkzaam en vol aandacht. Die zijn voor mij namelijk de kern; dat zijn de dingen die mij zo opgevallen zijn aan de mensen in mijn leven die ik ‘bijzonder fijn’ vind. Dat zijn de mensen die wanneer ze bij je zijn, écht bij je zijn; die het opmerken als je mond lacht, maar je ogen niet; die zich herinneren dat je deze maand geen suiker eet en dus geen chocopudding voor je neus zetten; die vragen naar hoe het met je moeder of zusje gaat; die uit zichzelf dingen zeggen als: “Ik zal niet naar je werk vragen, daar heb je vast geen zin in na een dag werken.”; die terugkomen op dingen die je ooit gezegd hebt (en waarvan het je verbaast dat ze het nog weten). Dit soort mensen zijn voor mij dan ook de personen die ik dankbaar tot mijn vrienden reken.

Waarom het fijn is om bij dit type mensen te zijn? Ik denk dat het alles te maken heeft met het gevoel écht gezien te worden, écht gehoord te worden en écht gekend te zijn. Dat willen we toch allemaal? Voor mij is dát pas echte intimiteit, echte eenheid en echte warmte. De enige ‘maar’ om die utopie in stand te houden, is dat het wederkerig moet zijn. Maar juist dát is ook heel fijn. Minful luisteren, bezig zijn met de mensen om je heen in plaats van met jezelf (zij zijn immers al met jou bezig, dus dat hoef je niet meer), hen écht kennen, écht zien en écht horen; dat is zo’n liefdevolle wisselwerking, zo’n fijne manier van samenzijn.

Kijk, en dit alles kan ik het beste samenvatten met dat ene woordje: attent. (Je snapt dat dat woord nu bij mijn favorieten gaat, naast serendipiteit en saudade.)

Hoe jij je attentste zelf kun worden en anderen kunt inspireren hebzelfde te doen? Door gewoon te beginnen met jezelf de eigenschappen ‘aardig’, ‘opmerkzaam’ en ‘vol aandacht’ eigen te maken (en daarna misschien wat van de overige uit de opsomming hierboven, zoals ridderlijk ;-)). Dan inspireer je de mensen om je heen vanzelf, wordt het een virtueuze cirkel en wordt, ieder samenzijn nóg fijner.

Goed, just a thought.

Liefs, Cho


LEES OOK:


Stoppen met streberen, I am enough. > Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden