VEGAN LINZENDAHL MET KOKOS EN LIMOENBLAD - Taj Amsterdam

VEGAN LINZENDAHL MET KOKOS EN LIMOENBLAD

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Recipes
  • 0
VEGAN LINZENDAHL MET KOKOS EN LIMOENBLAD

When nothing goes right, go dahl :-). Mocht je nog niet bekend zijn met dahl: dit is een Indiaase brij van gekookte en gekruide peulvruchten – in dit geval rode linzen. Het ultieme comfort food, dat nog supergezond, vullend en redelijk makkelijk te maken is ook. Door er limoenbladeren doorheen te doen gaven wij er deze keer een hele nieuwe smaak aan. Niet meer zo Indiaas; minstens zo lekker. Serveer de dahl met bloemkool en rijst of houd het snel met naan of roti.

Linzen zijn – net als andere peulvruchten – een van de beste bronnen van plantaardige proteïnen. Daarnaast bevatten ze veel vezels, ijzer, calcium en andere mineralen. Fijn aan linzen: ze nemen veel smaak op, waardoor je er een heerlijke dahl van kunt maken.

Null

Wij serveren de dahl het liefst met (bruine) basmatirijst en gebakken bloemkool. Daar kun je nog roti of naan bij serveren, maar je kunt de rijst ook vervangen door het brood, mocht je iets sneller klaar willen zijn. Tip: maak een dubbele portie dahl en vries het in. De dahl blijft heerlijk op smaak en is ideaal voor drukke dagen.

Null

Het enige ingrediënt dat je doorgaans niet bij de supermarkt kunt kopen, zijn de limoenblaadjes. En die zijn nu juist zo essentieel! Je vindt ze bij de toko op de vriesafdeling. Voordeel: je koopt meteen een heel bakje en doet daar vervolgens eindeloos lang mee.

Null

DIT HEB JE NODIG VOOR 4 TOT 6 PERSONEN:

Voor de dahl (niet schrikken, dit zijn vooral veel kruiden!):
Anderhalf kopje rode linzen (zo’n 250 gram), afgespoeld | 2 tot 3 cm verse gember, geraspt | 1 grote ui, fijngesneden | 2 tomaten, in stukjes gesneden | 5 knoflooktenen, uitgeperst | 1.5 theelepel mosterdzaad | 2 theelepels komijnzaad | 2 theelepels korianderpoeder | 1 flinke theelepel kurkuma | 1.5 eetlepel kerrie | chilipeper naar smaak | ½ blikje kokosnootmelk | 4 tot 5 bevroren limoenblaadjes (ook wel ‘djeroek poeroet’, bij de toko te vinden in de vriezer) | handvol verse koriander, fijngehakt | zeezout naar smaak | olie om in te bakken.

Voor de bloemkool:
1 grote bloemkool, in hapklare roosjes gesneden | 1 theelepel gemberpoeder | 1 theelepel sereh (gemalen citroengras, verkrijgbaar bij de supermarkt) | 2 theelepels kerrie | olie om in te bakken.

Voor de rijst:
2 kopjes rijst | water | zout | scheutje olie.


DIT IS WAT JE DOET:

1. Kook de linzen en de rijst gaar volgens de verpakking. Voeg tijdens het koken van de rijst een scheutje olie en wat zout toe.

2. Pak een grote pan, verhit wat olie en toast de komijnzaden en mosterdzaden in zo’n 2 minuutjes. Wacht tot de komijnzaden lekker bruin en geurig worden en de mosterdzaden poppen. Blijf de zaden bewegen en voorkom zo dat ze aanbranden.

3. Voeg de ui, gember en knoflook toe. Bestrooi met wat zout en bak zacht in zo’n 5 minuten.

4. Voeg het korianderpoeder, de kurkuma, chilipeper en kerrie toe. Bak 2 minuten mee terwijl je goed blijft roeren. Gaat het aan de pan, voeg dan wat water toe. Voeg vervolgens de tomaat toe met nog wat zout, en bak mee tot je een mooi zacht mengsel hebt.

5. Voeg de linzen en de kokosmelk toe. Zodra de dahl heet en ingedikt is (zo’n 5 minuten later) voeg je de limoenblaadjes toe. Laat lekker pruttelen zodat de smaken kunnen mengen. Proef en voeg zo nodig zout, kerrie, kurkuma, peper of nog een limoenblaadje toe.

6. Doe ondertussen de bloemkoolroosjes in een schaal met een laagje water. Zet 3 tot 5 minuten in de magnetron, of totdat de bloemkool bijna gaar is.

7. Pak een koekenpan en bak de bloemkool kort met het gemberpoeder, de kerrie, het citroengras en het zout tot er mooie bruine randjes verschijnen.

8. Haal de limoenblaadjes uit de dahl en serveer met de rijst, bloemkool en verse koriander als garnering.



ZIE OOK:


Kruidige kikkererwtenstoofpot met kurkuma en spinazie. 

Lekker als lunch in plaats van brood: zoete aardappeltoast. >


Volg ons op Instagram! 
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden