VEGA OMEGA: DE BESTE PLANTAARDIGE BRONNEN VAN OMEGA 3 - Taj Amsterdam

VEGA OMEGA: DE BESTE PLANTAARDIGE BRONNEN VAN OMEGA 3

VEGA OMEGA: DE BESTE PLANTAARDIGE BRONNEN VAN OMEGA 3

Omega 3-vetzuren zijn essentieel voor je gezondheid. Zo zijn ze belangrijk voor je hart en je hersenen en verkleinen ze de kans op depressies, beroertes en infecties. Dat omega 3 in vis zit (overigens niet van nature, maar omdat vissen algen eten die rijk zijn aan omega 3-vetzuren), is breed bekend. Maar er is een andere manier om aan je omega's te komen.

Om het helemaal goed uit te leggen, moeten we eerst een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten omega 3-vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA), docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Je lijf kan zelf ALA omzetten in DHA en EPA, maar de ALA-zuren zul je toch echt uit je voeding moeten halen. Nog makkelijker is om gewoon vis te eten: die hebben de ALA al voor je omgezet in EPA en DHA. Lekker een gezond vet visje per week eten en klaar ben je.

 

Waarom wij er liever voor kiezen dat niet te doen: 1) Vissen bevatten naast die o-zo gezonde omega-vetzuren ook schadelijke stoffen en zware metalen. 2) Er zijn absoluut niet genoeg vissen in de zee. Zoals in de documentaires The End of the Line en Sea the Truth wordt gezegd: als we door blijven vissen in dit tempo, zijn de oceanen in 2048 mogelijk leeg. En dan hebben we het er nog niet eens over hoe vreselijk er vaak met vissen wordt omgegaan. 

 

Eet je geen vis, is de vraag dus alleen of je genoeg ALA-vetzuren binnenkrijgt, maar ook of je lichaam die ALA-vetzuren efficiënt kan omzetten naar DHA en EPA-vetzuren. Als je meer omega 3-vetzuren eet, betekent dat dus níet automatisch dat je genoeg DHA en EPA binnenkrijgt. Het omzetten van omega 3-vetzuren naar DHA en EPA kan bijvoorbeeld verhinderd worden door een overschot aan omega 6-vetzuren: iets wat door de hoeveelheid voorgefabriceerde voeding en het gebruik van plantaardige olie (zoals zonnebloemolie) veel van ons hebben.

Wat je als veganist moet doen om je omega’s op pijl te houden?
1. Ervoor zorgen dat je dagelijks genoeg omega 3-vetzuren binnenkrijgt,
2. Ervoor zorgen dat je tegelijkertijd je inname van omega 6-vetzuren verlaagt door voorverpakte voeding en plantaardige oliën te vermijden.

PLANTAARDIGE BRONNEN VAN OMEGA 3

1. LIJNZAAD

Lijnzaad is toch wel de allerbeste bron van omega 3-vetzuren. Als je één eetlepel gemalen lijnzaad per dag eet, krijg je al genoeg omega 3-vetzuren binnen. Maal je lijnzaad vers en zelf en bewaar het in de koelkast om de vetzuren intact te houden.


2. HENNEPZAAD

Eveneens een geweldige bron van proteïnen. Eet 3 eetlepels hennepzaad per dag en je krijgt al genoeg omega 3-vetzuren binnen.


3. WALNOTEN

Makkelijk om wat omega 3 weg te snacken: met 7 hele walnoten per dag krijg je al genoeg omega 3-vetzuren binnen voor de hele dag.

Combineer er vooral op los: als je een eetlepel gemalen lijnzaad op hebt betekent dat niet dat je niet óók lekker een handje walnoten kunt eten. Toe aan wat meer variatie? Ook in pompoenpitten, chiazaad, sesamzaad, bloemkool, spruiten en hummus (dankzij de tahin) zit omega 3.

Wil je zeker zijn van je omega 3-inname of gewoon iets meer binnenkrijgen? Je kunt ook een veganistisch supplement nemen. Bijvoorbeeld deze van arctic blue

LEES OOK:

De verse kruidenbijbel: dit doen verschillende verse kruiden voor je lichaam. >

Dit moet je weten als je vegan gaat eten. >

Fruitsappen gezond of niet? Met deze regels maak je écht gezonde sapjes. >


Volg ons op Instagram!
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »