TAJ WOMAN: SHISHANI VRANCKX - Taj Amsterdam

TAJ WOMAN: SHISHANI VRANCKX

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Taj News
  • 2
TAJ WOMAN: SHISHANI VRANCKX

Wij interviewden upcoming zangeres Shishani - al razend populair in Afrika - over wat trouw aan haarzelf zijn voor haar betekent. Over de boodschap van haar muziek, over lesbisch zijn in Afrika, over leven in liefde en altijd je dromen najagen.

Wat betekent trouw zijn aan jezelf voor jou?
Luisteren naar mijn gevoel. Vaak weten we al wat we denken, voelen, weten en willen voordat we het toe willen geven aan onszelf. Intuïtie is een van de grootste geschenken die we hebben, en ik leer steeds beter naar haar te luisteren.

Wat was écht een ‘Taj moment’ voor jou; een moment dat je er voor koos helemaal trouw aan jezelf te zijn?
Ik denk dat ons leven uit een hoop van dat soort momenten bestaat. Voor mij was het: ervoor kiezen om muzikant te zijn ondanks de verwachtingen van mijn ouders, om mijn liefde voor vrouwen omarmen en mezelf hierin te accepteren, naar Namibië trekken en mijn dromen in muziek en het leven achterna gaan. Nu is het: elke dag wat aan beweging doen, proberen goed voor mezelf te zorgen, rustnemen en eerlijk zijn in alles wat ik doe.

Als lesbische vrouw veel in Namibië en Afrika zijn, dat is vast niet altijd makkelijk…
Ik ben in Namibië geboren, maar voornamelijk in Nederland opgegroeid. In 2011 ging ik voor het eerst voor lange tijd naar Namibië met mijn toenmalige vriendin. Spannend, want ik had alleen negatieve informatie op internet gevonden. Via mijn optredens kwamen wij in de “art scene” van Windhoek city (de hoofdstad van Namibië) terecht en was echter het omgekeerde het geval: iedereen vond ons een fantastisch stel!

Is Namibië aan het veranderen ten opzichte van homoseksualiteit?
Over het algemeen komt homoseksualiteit nog steeds zeer negatief in de media en wordt het negatief door de eerste president afgeschilderd. Maar tegenwoordig is er gelukkig wel veel activisme vanuit organisaties, zijn er gay parties en is er ‘Mr. Gay Namibia’; er gebeurt dus veel.

Ik heb zelf nooit nare ervaringen gehad, juist het omgekeerde. Ik krijg Facebook berichtjes van meiden die bij mij 'uit de kast komen' en ik geef ze advies over bestaande organisaties in Namibië. Mijn collega’s, medemuzikanten…iedereen weet het, maar niemand heeft me er openlijk mee lastiggevallen. Ook de media niet. Ik denk dat mijn status als muzikante het voor mij anders maakt dan voor de doorsnee 'Namibian girl or boy in the village', waar het erg moeilijk is om openlijk uit te komen voor je seksualiteit.

Wat is jouw boodschap aan de wereld die je met jouw muziek wilt overdragen?
Truth. Eerlijkheid. De waarheid; dat we die waarheid onder ogen durven zien, mooi of niet. Jezelf accepteren in al je vormen en je vooral bewustzijn van wat er om je heen gebeurt. Ik zou willen dat we allemaal probeerden liefde - in al haar vormen - te schenken waar we maar kunnen.

De ultieme ‘Taj vrouw’ is voor jou…
Mijn moeder. She is unstoppable. Zij heeft altijd hard gewerkt om haar dromen waar te maken en heeft mij altijd geleerd mezelf te zijn ondanks de meningen van anderen. Dat is een van de belangrijkste lessen in mijn leven geweest.


Wat vind je zelf het mooiste nummer dat je ooit geschreven hebt en wat wil je met dat nummer zeggen (en moeten onze lezeressen dus echt luisteren!)?
“Minority.” Ik wil dat we allemaal leren om ‘te leven en te laten leven’ – ‘live and let live’. We zullen nooit iedereen en alles kunnen begrijpen, en dat kan ook niet als je zelf niet alles hebt meegemaakt. Maar wederzijds respect ondanks de verschillen is wat ons mens zou moeten maken. We zijn allemaal anders, maar gelijk van waarde. Ik zou willen dat we naar het hart en de echte waarde van een mens keken, en niet naar de kleur, seksualiteit, religie of cultuur.

Heb je nog een andere inspirerende ‘Cult H’art’ tip voor ons? 
Ik heb wel een paar goede namen: Lize Ehlers, Erna Chimu, Hishishi papa, Jackson Wahengo, Tonetic – prachtige artiesten uit Namibië!


LEES OOK:

Taj Woman: Niloofar Rahmani, de eerste vrouwelijke pilote van Afghanistan. >


Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »