TAJ TEACHES - Taj Amsterdam

TAJ TEACHES: TAJ GEEFT LES IN INDONESIË

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Taj News
  • 1
TAJ TEACHES: TAJ GEEFT LES IN INDONESIË

De geur van zelfgebakken kokossnacks, walgelijk zoete koekjesthee, kleurige kleurplaten, een hoop rumoer en kinderen die je begroeten met 'hello miss, nice to see you again!' (waar het Engels vocabulaire ook wel ophoudt); het was heerlijk om het Taman Hati opvangtehuis weer te bezoeken.

In deuropening staat een meisje met twee staarten uitvoerig haar neusinhoud te bestuderen, in de hoek van de zaal ligt een klein jongetje in een stoer Angry Birds pakje voor pampus (zie foto linksboven, hij is té schattig) en een paar kinderen hangt vermoeid op bankjes bij te komen van het voetballen in de hitte. Er is maar één docente en vandaag is alle aandacht voor de kids van 7 tot 11 die deze week testweek hebben. En daar mochten wij bij helpen.

Op de vloer voor ons zit een kring nerveuse meisjes (en één kleine heer) met hun schriften in de aanslag: morgen Engels test! Dus…slippers uit, poging soepel-in-kleermakerszit-op-de-grond-glijden-in-je-lange-jurk en daar gingen we. De dagen van de week overhoren, de maanden van het jaar, zo veel mogelijk dieren, hobby’s en alle familieleden. Steeds luider. In het begin durfden de kinderen uit verlegenheid hun antwoord slechts te fluisteren, maar door het spel ‘hoe harder je antwoord, hoe béter je antwoord!’ werd het een soort leer-, schreeuw- en lachfestijn. Misschien geen pedagogisch hoogstandje, maar het leek te werken.

In het Taman Hati opvangtehuis zitten alle niveaus door elkaar en nog niet alle kinderen gaan ook naar de echte basisschool, simpelweg omdat daar geen geld voor is. Het opvangtehuis doet wat het kan en vangt arme kinderen en weeskinderen zo goed mogelijk op, maar heeft geen geld voor verschillende boeken en leraren. Het resultaat: de kinderen die al wat beter Engels spraken vertaalden de Engelse testvragen naar het Indonesisch voor de kinderen die nog niet zo goed Engels spraken. Zij antwoordden vervolgens in het Indonesisch, zodat het kind dat al wat beter Engels sprak ons het antwoord kon geven in het Engels (waarop het kind dat nog niet zo goed Engels sprak trots keek wegens haar goede antwoord). Ontzettend aandoenlijk, maar helaas weinig effectief.

Kortom: het is een prachtige plek met heerlijke kinderen die gerund wordt door een fantastische vrouw, maar er kan nog heel veel verbeterd worden. Gelukkig gaan er al wel veel kinderen óók naar de basisschool omdat zij een sponsor gevonden hebben: iemand die hen financieel steunt door hun inschrijvingsgeld en schooluniform jaarlijks te betalen. Voor ons was het dan ook fantastisch om te zien dat het kleine meisje dat wij sponsoren al veel beter Engels sprak dan vorig jaar en dat ze zelfs de beste van de klas was geworden.

We voelden ons door deze dag ontzettend dankbaar en het was geweldig om weer even te zien wat voor een fantastisch mooi doel we met Taj steunen. Sponsorkriebels? (Dat kost gemiddeld 100 euro per jaar). Mail dan naar: info@taj.nl.


LEES OOK:

Right on Track: De Yellow Brick Road uit The Wizard of Oz meets een snufje spiritualiteit; wij waren even stil van deze interpretatie van het woord ‘déja vu’. > 


Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »