STOPPEN MET STREBEREN: I AM ENOUGH - Taj Amsterdam

STOPPEN MET STREBEREN: I AM ENOUGH

STOPPEN MET STREBEREN: I AM ENOUGH

Op deze foto sta ik in Florence, in augustus, pal voor de Duomo met de ondergaande zon erop. En ik… ik ben druk in de weer met mijn telefoon. Ik sta niet eens een foto te maken om te sharen met mijn lief. Nee, ik sta te werken. Ik herhaal: IK STA TE WERKEN.

Bovenstaande doet eigenlijk nog niet eens recht aan wat er nou eigenlijk op dat fraaie Toscaanse piazza gebeurt. Dus hier nog even wat essentiële achtergrondinfo: ik ben verliefd op Florence. Het is mijn lievelingsstad en de Duomo, ofwel de Basilica di Sante Maria del Fiore (alleen die naam al!), van Firenze is mijn lievelingsbasiliek in de hele wijde wereld. Die details, de pastelkleuren, de zachte grootsheid, het verhaal erachter… Laat ik het zo zeggen: als de Duomo op Funda stond, was hij de mijne.

Goed, genoeg Duomo-liefde. Zowel de Duomo als mijn moeder staan dus een paar meter verderop, dit is het eerste moeder-dochter-tripje in jaren en wie weet hoe lang het nog duurt voor we weer gaan. En ik sta mijn werkmail te checken. Jeminee en wauw, wat ben ik mijn mams toch dankbaar voor déze foto. Telkens als ik hem zie, zie ik een oelewapper en moet ik lachen; dat wat daar op dat piazza gebeurt, gebeurt me NOOIT meer. Want die luttele minuten die ik daar heb verkwanseld, zouden nu menig dag immens verrijken. Lijkt een mooie slotzin, maar hier begint mijn verhaal pas écht.

Ik ben dus een van die walgelijke obsessieve strebers. Want: ‘streberen’ en ‘streberen’ is twee (even terzijde: ik vind dat dit een woord zou moeten zijn *richt haar pijlen op de Dikke van Dale*). Kijk, je hebt 'productief streberen' en 'obsessief streberen'. Jawel, ik heb erover nagedacht, dus zo presenteer ik het ook even. Netjes onder elkaar, en zo.

1. PRODUCTIEF STREBEREN
Dit is goed; dít wil je. Het voorkomt dat je de hele dag TLC of TED-talks kijkt, je tijd verdoet op social media of dagdroomt over het perfecte terras voor het weekend (welk terras, o welk terras zal het worden...). Dat is niet zo ambitieus en vast niet de beste versie van jezelf. Productief streberen zorgt ervoor dat je wél ergens komt en je dromen achterna jaagt. Kortom: productief streberen is awesome! (Zie, kan zo in de Dikke van Dale ;-))

2. OBSESSIEF STREBEREN
Dit is niet goed; dít wil je niet. Dit is je werkmail checken vóór il Duomo. Oftewel: je streberen gaat ten koste van de mooie en belangrijke dingen in je leven. Obsessieve strebers denken een beetje zo: oké is niet goed, goed is niet heel goed, heel goed is niet uitmuntend, uitmuntend is niet subliem en subliem is niet ONWIJS subliem. See where I’m going with this? Obsessieve strebers zijn nooit klaar en nooit oprecht gelukkig.

Deze foto herinnert mij aan mijn obsessief gestreber; aan mijn grenzen. En ik kan het iedereen aanraden iets te hebben dat hetzelfde voor jou doet. Of dat nu een foto voor de Duomo, een geurtje, muziekje of wat dan ook is. Maar ik heb nog meer persoonlijke foefjes…

PLAN DE CAMPAGNE: STOPPEN MET OBESESSIEF STREBEREN

1. Zoek een reminder die je erbij kunt pakken op de momenten waarop je doorschiet.

2. Oefen in mindful leven en probeer oprecht stil te staan bij alles wat je doet. Eten = 100 % eten, seks = 100% seks, vakantie = 100% vakantie en ja, werken = 100% werken. Als je alles met kwaliteit en aandacht doet, heb je veel minder de drang om velden te combineren (vakantie + werken, stofzuigen + seks; je komt veel minder vaak voor onmogelijke taken te staan).

3. Onthoud en zeg deze twee zinnetjes tegen jezelf: “I am enough” en “Je kunt niet meer doen dan je best en ik heb mijn best gedaan”.

4. Kijk vaker naar de dierbare mensen om je heen. Zie ze oprecht en sta er even bij stil dat zij veel belangrijker zijn dan welke deadline of promotie dan ook.

5. Maak iedere dag minstens één keuze die je ook zou maken als je nog maar één week te leven had. Daar bedoel ik dit mee: iedere dag staan we voor talloze keuzes, van wat je wil ontbijten tot iedere dag besluiten om je baan te houden (óók veel vanzelfsprekendheden zijn immers een besluit). Alle keuzes maken alsof je nog maar één week te leven had, kan niet. Maar probeer iedere dag minstens één besluit wél te maken alsof je nog maar een week hebt. Kies iets dat je écht wil, voor jou en voor niemand anders.LEES OOK:


Taj' Shardey ging 6 weken suikervrij. Dit is hoe en waarom ze het iedereen kan aanbevelen. > 

4x Langzamer leven. Relaxter leven doe je zó. >


Check out our jewerly! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.

Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »