STEL JEZELF EENS DE VRAAG: WAT MAAKT JOUW IDENTITEIT? - Taj Amsterdam

STEL JEZELF EENS DE VRAAG: WAT MAAKT JOUW IDENTITEIT?

STEL JEZELF EENS DE VRAAG: WAT MAAKT JOUW IDENTITEIT?

Vroeger konden we nog wegkruipen achter moeders rok als we het even benauwd kregen van de wereld. En hoewel het ons (na genoeg Yoga Mondays, wink wink) misschien zelfs lukt om achter ons eigen been weg te duiken, zouden we dat natuurlijk helemaal niet moeten willen. En toch doen we het.

Er is een punt geweest waarop je van niet zelfbewust, naar wél zelfbewust ging. De memorabele dag dat je niet meer pardoes en plein public in je luier ging zitten poepen, maar quasi-keurig met je Pamper onder de tafel kroop. Je mini zelfbewustzijn was geboren en werd vanaf dat moment alleen maar sterker. En met je zelfbewustzijn, groeide waarschijnlijk ook de drang om dingen te verbergen – helaas meer dan alleen je poepluiers. 

Eckhart Tolle noemt dit in zijn boek Een nieuwe aarde ons ego, wat niet op arrogantie duidt, maar simpelweg op het beeld dat je van jezelf hebt: de identiteit die je hebt afgeleid van dingen die je jezelf zegt en die andere mensen over jou zeggen en die jij accepteert als de waarheid. Het zelfbeeld dat is gebaseerd op externe variabelen en waar we ons achter kunnen verbergen.

Als peuter verstop je je achter moeders rok, als puber achter een emokuif, make-up en paarse haren en als we ouder worden, kruipen we nog steeds weg. Alleen is het minder zichtbaar en minder makkelijk om er de vinger op te leggen waar we ons precies achter verbergen. Kruipen we weg achter een kledingstijl? Achter onze baan? Onze opleiding? Arrogantie? Een vlotte babbel? En wat verbergen we dan eigenlijk precies? Onze kwetsbaarheid? Ons eergevoel?

“Give a man a mask and he will tell you the truth”, zei Oscar Wilde zo mooi. Is dat zo? Zijn we eerlijker met een masker op, loerend vanachter moeders rokken? Of zijn we nooit eerlijk, tot het moment waarop we onszelf volledig en compleet hebben ontdekt en geaccepteerd? En dat brengt ons bij de grootste vraag: hoe goed kennen we onszelf écht? De harde kern bedoelen we dan, niet ons ego; de schil die we aan de buitenwereld tonen.

Wat maakt jouw identiteit? Wat zijn de eerste dingen die je over jezelf vertelt als je je aan iemand voorstelt? Hoe profileer je jezelf en wat zegt dit over jou? Welke pilaren zet je op om achter te gaan staan? Denk eens na over jouw masker. Wat blijft er over als je de externe variabelen van je identiteit losmaakt? Wat is de constante? Wie zou je zijn als morgen Armageddon aanbrak, je neus plots kroekoek scheef stond, mooie kleding en make-up zijn vergaan, je baan verdwenen en je opleiding irrelevant?

We zeggen zo makkelijk te weten wie we zijn, maar zelfreflectie wordt onderschat. Soms is het fijn om gewoon even stil te blijven staan; om bij het zwembad te liggen of een kop koffie op het balkon te drinken en jezelf gewoon weer eens de meest essentiële en voor de hand liggende vraag te stellen: wie ben jij?

Reacties

  1. Joke Joke

    Meiden wat een goed stuk
    Heb het gelezen en het is zeer de moeite waard om te lezen.

    Succes

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »