SEKS EN DE CITADEL - Taj Amsterdam

SEKS EN DE CITADEL

SEKS EN DE CITADEL

“Kan ik zwanger worden als mijn verloofde voor de airconditioning staat?” Deze vraag stelde een hoogopgeleide Egyptische vrouw aan auteur en journalist Shereen El Feki. Ze had ooit een les over voortplanting van planten gehad en had sperma verward met pollen.

We weten wat er op de pleinen gebeurt, op de straten en (enigszins) in de politiek in de Arabische wereld. Maar wat gebeurt er in de slaapkamers? CNN-journalist en arts Shereen El Feki deed onderzoek naar een van de best bewaarde geheimen van de Arabische gemeenschap: de seksuele omgangsvormen. In El Feki’s eigen woorden: “Welkom in het moderne Midden-Oosten, waar maagdelijke geboorten nog steeds deel van het leven zijn.”

Als VN-commissaris die onderzoek deed naar HIV en Aids in de Arabische wereld, kwam El Feki vaak het antwoord tegen dat HIV en Aids daar niet bestaan. Dit terwijl het in feite juist steeds vaker voorkomt. Het triggerde haar om in de seksuele taboe van de Arabische wereld te duiken en sprak meer dan 100 mannen en vrouwen in 22 landen over hun seksleven.

Zo is seksuele voorlichting er meestal maar miniem in de Arabische wereld. Als er al een les is, worden meisjes vaak het klaslokaal uitgestuurd. Er wordt niet over seks gesproken en veel bronnen die in het Arabisch te vinden zijn via Google zweren bijvoorbeeld dat je blind wordt en naar de hel gaat als je masturbeert. De kennis en tolerantie zijn minimaal. Maar El Feeki kreeg de vrouwen en mannen tóch zo ver om over het beladen onderwerp te praten. En dat resulteerde in een ongelooflijk interessant boek.

Lees over seks in en buiten het huwelijk, transseksualiteit, homoseksualiteit, abortus, prostitutie, het ‘zomerhuwelijk’ en vrouwenbesnijdenis. (Wist je bijvoorbeeld dat besnijdenissen niet zozeer door mannen worden voortgezet, maar eerder door moeders en oma’s? Zij willen hun dochter beschermen tegen seksuele losbandigheid en voorbereiden op een monogaam huwelijk, wat essentieel is in het leven.) 

Mooi detail: Arabische uitgeverijen overwegen het boek (immers ook geheel niet pikant, maar informatief) in het Arabisch uit te gaan geven.

Seks en de Citadel, Shereen el Feki, De Geus, € 22,95.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »