RECEPT: ZELF LIJNZAADCRACKERS MAKEN - Taj Amsterdam

RECEPT: ZELF LIJNZAADCRACKERS MAKEN

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Recipes
  • 0
RECEPT: ZELF LIJNZAADCRACKERS MAKEN

Koolhydraatarm, geheel plantaardig en tjokvol voedingsstoffen en goede vetten: lijnzaadcrackers zijn een verrijking voor zo ongeveer ieder dieet. Met dit recept maak je je lijnzaadcrackers gewoon zelf.

Het hoofdbestanddeel van deze crackers zijn lijnzaden. Deze zaden zijn rijk aan omega 3-vetten, die belangrijk zijn voor onder andere een gezonde hormoonbalans, je hart- en bloedvaten en je hersenen. Idealiter eet je lijnzaad gebroken/gemalen en rauw, dan kan je lijf ze optimaal verwerken en blijven er de meeste gezonde vetten over. Maar voor iedereen die net als wij géén dehydrator heeft, hier een recept voor zelfgebakken lijnzaadcrackers. Doordat we ook nog allerlei andere zaadjes hebben toegevoegd, zijn ze nóg lekkerder en voedzamer.

DIT HEB JE NODIG VOOR 10-12 LIJNZAADCRACKERS:
160 gram heel lijnzaad (zelf nog breken) of gebroken lijnzaad | 20 gram sesamzaad | 3 eetlepels chiazaad | 50 gram pompoenpitten | 50 gram zonnebloempitten | 250 ml water | zout naar smaak | eventueel: kruiden toevoegen, zoals rozemarijn en tijm.

DIT IS WAT JE DOET:
1. Als je heel lijnzaad hebt: kneus de lijnzaden in bijvoorbeeld een vijzel.

2. Meng alle ingrediënten in een grote kom. Hussel goed door elkaar en laat 30 minuten staan. Het mengsel is als het goed is nat, maar niet héél nat (er mag dus geen laagje water in de kom staan). Is jouw mengsel te nat, voeg dan nog een extra eetlepel chiazaad toe, roer goed door en laat nog eens 10 minuten staan. Het chiazaad zal het vochtoverschot opnemen.

3. Verwarm de oven voor tot 160 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Smeer het papier lichtjes in met (kokosnoot)olie.

4. Spreid je zadenmengsel uit over de bakplaat, met de dikte van een cracker (zo'n 2 tot 3 mm). Druk het een beetje aan, bijvoorbeeld met een deegroller of de bolle kant van een lepel.

5. Bak 15 minuten in de oven. Haal de bakplaat eruit, snijd de ‘zadenplaat’ die nu is ontstaan in de gewenste crackervormen en draai de crackers om. Bak nog eens 10 tot 15 minuten. *

Lekker met bijvoorbeeld hummus, avocado en kiemgroenten!

* Iedere oven is anders, en de temperatuur en baktijd zullen dus ook per oven verschillen. Houd de crackers de eerste keer daarom goed in de gaten; ze mogen niet donker worden. Als jij na de eerste 15 minuten geen ‘zadenplaat’ hebt, geef de crackers dan iets langer.

LEES OOK:

Zó maak je zelf heel gemakkelijk amandelmelk, hennepmelk en havermelk. >

Recept voor gezonde pannenkoekjes van kikkererwtenmeel. Lekker in plaats van een omelet! >

Dit zijn de beste plantaardige bronnen van omega 3. > 


Volg ons op Instagram!
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden