QUARTERLIFECRISIS - Taj Amsterdam

HEB JIJ EEN QUARTERLIFECRISIS? ZÓ MAAK JE ER HET MEESTE VAN

HEB JIJ EEN QUARTERLIFECRISIS? ZÓ MAAK JE ER HET MEESTE VAN

Je dagdroomt over een ander leven (of tien andere levens, van werken in een metropool tot chimpansees observeren in Rwanda), je bent lamgeslagen door de vele opties die je hebt en de druk om een levenspad te kiezen en kiest uiteindelijk... niets. Behalve je wasmiddel (goedkoopste), zout (goedkoopste) en drank (goedkoopste). Want, o ja: je hebt geen geld.

Je hebt wél een diploma, al twijfel je achteraf over je studiekeue. Maar je hebt hoogstwaarschijnlijk geen bevredigende baan. Je bekijkt je liefdesleven voor het eerst écht serieus (wil ik kinderen en zo ja, wil ik ze met hem/haar?) en hebt regelmatig paniekaanvallen omdat je denkt nu ALLES te moeten beslissen. Je hebt de wereld in je handen en moet NU beslissen wat je ermee doet.

Eigenlijk geniet je steeds meer van een rustige avond op de bank dan van een woeste stapavond en je vergelijkt jezelf continu met je vrienden én je ouders toen zij jouw leeftijd hadden (en die toen al een vaste baan, betrouwbaar pensioen, hypotheek, hond en wellicht zelfs jou hadden). En hupsakee, weer een paniekaanval.

Je wilt van alles, voelt je aan de ene kant jong genoeg om alles nog te kunnen realiseren en het roer om te gooien en tegelijkertijd heb je bijna het gevoel achter te lopen op je eigen leven. Is dit het? Dacht je hier te zijn op deze leeftijd? En wat ga je in godsnaam met de rest van je leven doen? Welkom in de quarterlifecrisis.

Dat is niet het einde van de wereld en het is zelfs heel normaal. Praat er met leeftijdsgenoten én ouderen over, verlies je in series, boeken en films die je richting en voldoening geven, probeer verschillende paden uit en besef dat het nooit te laat is om het roer om te gooien. Al zwiep jij het nu 180 graden de verkeerde kant op; je hebt je hele leven om je koers (terug) te vinden. Als je het roer nu maar niet stil laat staan en wel een richting op durft te zwiepen.

Voordat je nu dus té relaxed van je twintigerjaren geniet en voor jezelf te makkelijk gebruikmaakt van het geruststellende excuus dat je een quarterlifecrisis hebt, dat de tijden veranderd zijn en dat dertig de nieuwe twintig is; je twenties zijn wel héél belangrijk en essentieel in je leven. Iets waar veel twintigers toch wel steeds nonchalanter mee omgaan. Leef ze daarom bewust, probeer ondanks de zeeën van tijd die je nog hebt – en waarvan iedereen je vertelt dat je ze hebt – toch te bouwen en te plannen.

Zelf werden we enorm geïnspireerd door onderstaande TED-talk van psychologe Meg Jay. Mocht je hem nog niet kennen: kijk hem. Ze geeft drie tips om je jaren als twintiger optimaal te benutten. Mocht je hem wél gezien hebben, Meg Jay heeft ook een boek geschreven: ‘The Defining Decade – Why Your Twenties Matter and How to Make the Most of Them Now’. No pressure there ;-).

 

Bron: www.TED.com.


LEES OOK:


Lees ook: De ambitieuze eikel. Over je 'telos', je levensdoel, en buiten de lijntjes durven dromen. >
 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »