PLANTAARDIGE MELK ZONDER SUIKER: 3 RECEPTEN - Taj Amsterdam

PLANTAARDIGE MELK ZONDER SUIKER: 3 RECEPTEN

PLANTAARDIGE MELK ZONDER SUIKER: 3 RECEPTEN

Steeds vaker kiezen we voor plantaardige melk. Met een scala aan keuzemogelijkheden in de winkelschappen is dat niet alleen een makkelijke en gezonde switch; het is ook een hele lekkere. Maar de állerlekkerste en -gezondste plantaardige melk, die maak je toch echt zelf. En dat is ontzettend makkelijk. Hieronder drie recepten voor plantaardige melk zonder suiker: zó maak je zelf amandelmelk, hennepmelk en havermelk.

1. RECEPT AMANDELMELK

Nodig:
Gepelde rauwe amandelen (bijvoorbeeld 150 gram) | water | blender | kaasdoek (of een vergelijkbare dunne doek, zoals een theedoek)


Doen:
1. Laat de amandelen minimaal 8 uur weken in warm water. Giet en spoel goed af. Door het weken worden de amandelen lekker zoet.
2. Doe de amandelen in de blender met ongeveer de dubbele hoeveelheid water (1:2) en blend tot een mooie melk. Voor een wat zoetere smaak kun je nu ook een paar dadels toevoegen. Voor een kruidige melk kun je bijvoorbeeld ook kurkuma, kaneel of vanille toevoegen.
3. Zeef de melk door een kaasdoek.
4. Voeg zo nodig meer water toe om de melk dunner te maken.

2. RECEPT HENNEPMELK

Nodig: 
Hennepzaad (bijvoorbeeld 150 gram) | water | blender | kaasdoek (of een vergelijkbare dunne doek, zoals een theedoek)

Doen:
1. Laat het hennepzaad 8 uur weken in water. Giet en spoel goed af.
2. Doe het zaad in de blender met de driedubbele hoeveelheid water (1:3) en blend tot een mooie melk. Voor een wat apartere smaak kun je ook bij deze melk weer dingen als vanille, dadels, gember of kurkuma toevoegen.
3. Zeef de melk door een kaasdoek.
4. Voeg zo nodig meer water toe om de melk dunner te maken.

3. RECEPT HAVERMELK

Nodig:
Haver (bijvoorbeeld 100 gram) | water | blender | kaasdoek (of een vergelijkbare dunne doek, zoals een theedoek)

Doen:
1. Laat de haver 8 uur weken in water op een warme plek in het huis. Giet en spoel goed af. (Voeg eventueel 10% van de hoeveelheid haver aan boekweitmeel toe om het fytinezuur te neutraliseren).
2. Doe de haver in de blender met acht keer die hoeveelheid water (1:8) en blend tot een mooie melk. Voor een wat apartere smaak kun je ook bij deze melk weer dingen als vanille, dadels, gember of kurkuma toevoegen.
3. Zeef de melk door een kaasdoek.
4. Voeg zo nodig meer water toe om de melk dunner te maken.

WELKE MELK IS HET GEZONDST?

Om één plantaardige melk te bombarderen tot ‘het gezondst’, daar zijn wij niet zo’n voorstander van. Ieder lijf heeft andere behoeften en iedere plantaardige melksoort heeft zijn eigen voordelen en voedingsstoffen. Heeft je lijf moeite met gluten, drink dan bijvoorbeeld liever geen speltmelk. Vraagt je lijf om vetten? Kies dan eens voor kokosmelk. Kun je wel wat extra suikers gebruiken, dan is rijstmelk een mooie keuze. Koop je kant-en-klare melk, let er dan in ieder geval op dat het ongezoet is en dat er niet te veel onnodige ingrediënten aan toegevoegd zijn.

Zelf variëren wij graag met onze melksoorten. Dat is zoveel interessanter en voedzamer! De enige plantaardige melksoort waarmee wij zelf oppassen, is sojamelk. Onder andere omdat ongefermenteerde sojaproducten rijk zijn aan ‘fytinezuur’. Als je te veel van dit zuur binnenkrijgt, kan dit de opname van belangrijke mineralen blokkeren, zoals ijzer, zink en magnesium. Dat betekent niet dat we nooit een cappuccino met sojamelk bestellen, maar we maken er bijvoorbeeld ook geen smoothies mee. Alles lekker gevarieerd, alles met mate.

LEES OOK:

5x plantaardige yoghurt zonder soja > 

Recept: romige vegan bessen-kokossmoothie. >

Volg ons op Instagram! 
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »