PITTIG BIJBELTJE - Taj Amsterdam

PITTIG BIJBELTJE

PITTIG BIJBELTJE

Op Bali willen we nog wel eens miepen over het té hete eten (“It buuuurrrrns!!”), maar stiekem eten we ook in Nederland steeds pittiger. Zelfs Cho, die als kleuter al pepers popte alsof het M&M’s waren, is nu wel écht een peperbaas. Goed of slecht voor je? We doken in het wondere pittige wereldje van de pepers. We houden het kort: dít wil je erover weten.

ZWARTE PEPER
Hebben we het over gewone peper, bedoelen we meestal het besje dat groeit aan de Piper nigrum peperplant. De peperbessen zijn pittig door een stofje genaamd ‘piperine’. Dankzij de piperine is de zwarte peper supergezond: het bevordert de spijsvertering, zorgt ervoor dat je andere voedingsstoffen beter opneemt, beschermt tegen veroudering, helpt bij verkoudheden en is goed voor je bloeddruk, bloedvaten en hart.

CAPSAÏCINE-PEPERS
Pepers die afkomstig zijn van planten van het geslacht Capsicum zijn pittig door een ander, heilzaam, bestanddeel: capsaïcine. Je vindt het in pepers als chilipepers, jalapeñopepers, cayennepeper en nog talloze andere pepers. Dit stofje stimuleert de vetverbranding, reguleert de bloeddruk, verlaagt je slechte cholesterol, is goed voor het hart, gaat kanker tegen, werkt tegen diabetes type 2, werkt ontstekingsremmend en barst van de vitaminen en de mineralen.

Hoe meer, hoe beter? Nee! Eet pepers met mate en luister naar je lijf. Te veel pepers zijn bijvoorbeeld slecht voor je maag. Voeg ze gemodereerd toe aan je voedingspatroon en profiteer optimaal van alle voordelen. 


LEES OOK:


Onze notenbijbel. Van pistachenoten tot paranoten, dit doen verschillende soorten noten voor je lijf. >

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden