PASSIE IN EEN LANGETERMIJNRELATIE - Taj Amsterdam

PASSIE IN EEN LANGETERMIJNRELATIE

PASSIE IN EEN LANGETERMIJNRELATIE

Waarom verdwijnt goede seks bij koppels die nog evenveel van elkaar houden als altijd? En waarom garandeert goede intimiteit geen goede seks? Kunnen we naar iets verlangen dat we al hebben? Over de hele wereld heeft therapeut Esther Perel onderzoek gedaan en waar ze ook komt ontdekte ze dit: waar romantiek en houden van is, is meestal ook een ‘desire crisis’. Dit is volgens haar het geheim van passie in een langetermijnrelatie.

Voor het eerst in de geschiedenis willen we bij iemand blijven én verlangen in onze relatie met die persoon behouden, puur voor ons plezier (en bijvoorbeeld niet om veertien kinderen te baren). Om dat verlangen vast te houden, moeten we twee essentiële menselijke behoeften samenbrengen. Namelijk: 1) de behoefte aan veiligheid, voorspelbaarheid, berekenbaarheid, permanentie en een thuis en 2) de behoefte aan avontuur, nieuwigheid, risico’s, onvoorspelbaarheid en gevaar.

Dat zijn nogal tegenstrijdige behoeften. De man die braaf het vuil buiten zet, waar je iedere dag een eitje mee eet en wiens lijf, grappen, heerlijkheden én irritante gewoontes je maar al te goed kent, verandert ’s avonds nu eenmaal niet zo snel meer in de mysterieuze en woest aantrekkelijke hunk wiens kleding je van het lijf wilt scheuren.

Voeg de twee menselijke behoeften echter samen en je ziet inderdaad een omschrijving van de perfecte relatie waar we nu allemaal naar zoeken: een ‘gepassioneerde relatie’. We willen dat onze partner onze beste vriend én gepassioneerde lover is. We vragen tegenwoordig van één persoon wat we vroeger van een heel dorp kregen: het gevoel van ergens horen, identiteit en comfort, maar ook nieuwigheid, spanning en verrassing. Maar juist díe dingen die een liefdevolle relatie behouden, zijn díe dingen die verlangen de das omdoen.

Als je denkt dat speeltjes en lingerie je bij je desire crisis gaan helpen, dan heb je het helemaal mis. De crisis van verlangen is vaak een crisis van verbeelding. Omdat Esther Perel het allemaal veel beter kan vertellen dan wij, hieronder haar TED talk met conclusies en vragen die je jezelf zou moeten stellen wil je je seksleven werkelijk kunnen verbeteren. Echt de moeite waard even te kijken. 

 

Bron: www.TED.com.


LEES OOK:


Hoe houd je het leuk? Over lachen, spelen en ouderwets lol hebben met je lief. > 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »