OP JE TENEN - Taj Amsterdam

LOOP JIJ OP JE TENEN?

LOOP JIJ OP JE TENEN?

Je bent bang om de harmonie te verstoren, hebt geen energie voor confrontatie, bent er simpelweg aan gewend geraakt of bent bang dat je lief je misschien verlaat als jij niet constant opgewekt bent. Er zijn tal van redenen waarom je op je tenen kunt lopen. Zijn jouw tenen inmiddels doodmoe, op het puntje van blauw?

Over het algemeen zijn vrouwen bedreven tenenlopers. Vaak staan we zelfs onbewust sky high zonder precies te weten waarom. Je stem gaat een octaaf omhoog, je lach wordt breder, je bent poeslief, overdreven opgewekt of juist stil en onderdanig: je gaat pleasen. Op de werkvloer, binnen je familie of binnen je relatie.

Een paar tenenloopsituaties: je hebt de narcistische en vrouwonvriendelijke partner, de onmenselijke baas die je slaat met zijn tablet als je je quota niet haalt en de puberdochter die je bijt. Oftewel: je hebt het soort overduidelijke situaties dat je doet besluiten niet langer over je heen te laten lopen. Je besluit voor jezelf op te komen, komt van je tenen af en onderneemt actie. Maar zo zwart-wit is het meestal niet. Vaak zijn de situaties softer en groeien we in patronen. We vergeten actie te ondernemen, het kost net iets te veel energie of het lijkt net niet dringend genoeg, waardoor we steeds vaker en hoger op onze tenen gaan.

Je man kan bijvoorbeeld een van de liefste mannen zijn die je kent, met een enorm goed hart. En toch kan het zomaar gebeuren dat ook hij aan het prinsjessyndroom lijdt af en toe switcht naar zijn minder mooie kant - al gebeurt het maar heel soms. Bijvoorbeeld tijdens een stedentripje, als het warm is en zijn shirt aan zijn lijf plakt, zijn voeten moe zijn en hij niet kan niet wachten weer bij het hotel te zijn en dat duidelijk laat merken. Wat doe jij? Jij gaat op je tenen lopen om het tóch gezellig te maken. Jij hebt het immers pas gezellig als hij het gezellig heeft. En het MOET gezellig zijn, want het is een stedentripje: je hebt er weken naar uitgekeken! Kortom: je vergeet jezelf, terwijl je lief eigenlijk gewoon een schop onder zijn koninklijke bips moet krijgen.

Soms doen we het op ons tenen lopen ook voor een deel onszelf aan, doordat we aannames doen. Maar een aanname over andermans reactie is als de ander geen eerlijke kans geven. Terwijl we als we gewoon eerlijk zouden zijn en voor onszelf op zouden komen, zomaar positief verrast zouden kunnen worden. Misschien zegt je baas wel: “Goh, ik wist niet dat je het in je had, good for you!” en kom je opeens wél in aanmerking voor die promotie, want schijnbaar ben je toch best wel assertief en proactief. Of misschien staat je partner open voor een gesprek en was hij zich niet eens bewust van zijn gedrag of jouw reactie daarop, en gaat het met je relatie daarna een stuk beter.

Hoe hoger jij op je tenen gaat staan, hoe meer je bevestigt dat het gedrag van de ander oké is. Het wordt een vicieuze cirkel. Conclusie: op je tenen lopen dient niets of niemand. Je relaties moeten meer energie geven dan kosten. Dus kom van die tenen af en durf de confrontatie aan te gaan. Pas dan zie je de relatie zoals die is en niet zoals je hem wílt zien.

Als dat betekent dat je je lief kwijtraakt, is het leven zonder hem/haar waarschijnlijk deel van jouw authentieke leven. Als dat betekent dat je je baan kwijtraakt, ga je even door een dip om uiteindelijk op een plek te belanden waar je wél gelukkig jezelf mag zijn. Om er even een lekkere onliner in te gooien: een sterke vrouw loopt alleen op haar tenen als haar pumps erom vragen ;). 


Reacties

  1. silvia van den hurk silvia van den hurk

    ontzettend goed geschreven en er zit zeker een stuk waarheid in vrouwen pleasen teveel terwijl ze dat eigenlijk niet hoeven te doen kom op vrouwen kom voor jezelf op

  2. Sandra Konst Sandra Konst

    Wat een prachtig verhaal! En zo waar...vrouwen zijn geweldig in pleasen en te denken aan een ander. Ik doe er niet meer aan mee! Soms verlies je mensen, maar je krijgt er nog veel meer voor terug. Eerst liefde aan jezelf schenken en je grenzen bewaken, pas dan kun je écht geven aan de wereld!

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »