MEDELIJDEN IS GEEN LIEFDE - Taj Amsterdam

MEDELIJDEN IS GEEN LIEFDE

MEDELIJDEN IS GEEN LIEFDE

“Medelijden is geen liefde”, zegt onze moeder altijd. Dit kleine zinnetje heeft ooit onze levens veranderd. Time to pass it on. 

In veel religies zijn medelijden en medeleven een grote deugd. Het wordt gezien als onderdeel van liefde, als humaniteit. En dat is het natuurlijk ook. Wie geen empathie en medeleven kent, mist een essentiële menselijke emotie. Maar medelijden mag dan liefde nodig hebben om te ontstaan; medelijden en liefde zijn niet hetzelfde.

Hoe vaak blijven mensen in een relatie hangen uit medelijden? Uit de angst dat de ander het niet alleen redt, nooit meer gelukkig zal worden, niemand meer zal vinden en in zal storten? Waarschijnlijk zijn de statistieken schrikwekkend hoog. Misschien weet je niet eens dat je uit medelijden bij iemand blijft. Misschien heb je het gewoon een keer nodig dat iemand dit simpele zinnetje tegen je zegt – medelijden is géén liefde – om het verschil te kunnen herkennen.

Niet alleen heb je jezelf ermee (je leven lang bij iemand blijven uit medelijden, ook al is dat jouw vrije en bewuste keuze, is een stukje van jouw recht op geluk opgeven); je ontneemt ook je lief iets belangrijks. Namelijk de kans op gelijkwaardige liefde. De kans iemand te vinden die 110 procent bij die persoon is, puur omdat hij of zij dat wil. Wie ben jij om voor iemand in te vullen dat hij of zij te veel pijn heeft als jij weggaat? Wie ben jij om hem of haar de kans te ontnemen op iemand die net zo graag bij hem of haar wil zijn als hij of zij bij jou?

En wat zegt het bovendien over het idee dat je van jezelf hebt? Over wat jij vindt dat jíj verdient? In  de film The Perks of Being a Wall Flower zit een prachtige uitspraak: “You accept the love you think you deserve.” Heeft de persoon bij wie jij bent meer recht op een volmaakt liefdesleven dan jij? Jij bent misschien zijn/haar grote liefde, maar heb jij niet evenveel recht op de jouwe?

Friedrich Nietzsche vergeleek medelijden zelfs met slechte manieren. In plaats van medelijden stelde hij daarom medevreugde voor. Wat een prachtig en simpel idee! Voor iedereen die te vaak medelijden heeft: probeer eens wat medelijden in te ruilen voor medevreugde. Zie voor de ander de positieve kant in van het kiezen voor jezelf. Zoals dat je geliefde eindelijk de kans krijgt op een gelijkwaardige relatie en eindelijk niet meer als sneu, zwak of afhankelijk wordt beschouwd.

 

Ieder mens verdient de waardigheid voor vol, sterk en zelfstandig aangezien te worden. En iedereen verdient de kans een moment aangediend te krijgen –  hoe pijnlijk ook – om zo’n sterk persoon te worden.

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »