LIEFDESVERDRIET? 6 ADVIEZEN BIJ EEN GEBROKEN HART - Taj Amsterdam

LIEFDESVERDRIET? 6 ADVIEZEN BIJ EEN GEBROKEN HART

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in Love & Sex
  • 0
LIEFDESVERDRIET? 6 ADVIEZEN BIJ EEN GEBROKEN HART

Wie een gebroken hart heeft – of ooit een gebroken hart heeft gehad – weet: er is niets dat dit goed kan maken. Maar er zijn wel dingen die het beter kunnen maken. Dingen die je kunt doen om door deze periode heen te komen en hem niet alleen te overleven, maar er rijker uit te komen. Want hoe wrang ook: tijdens de meest pijnlijke periodes in onze levens kunnen we het meest leren en het hardst groeien. Hieronder zes adviezen bij liefdesverdriet.

1. ACCEPTEER DE PIJN
Pijn mag er zijn. Je hoeft het niet te omzeilen, ontlopen of ontkennen. Je kunt er ook niet ‘fout’ of ‘goed’ mee omgaan. De pijn is er, en je zult deze als tijdelijke gast in je leven moeten toelaten, als een reiziger met een visum. Verken je pijn, erken je pijn, voel je pijn en ga er dwars doorheen. Weet dat een leven zonder pijn geen volmaakt leven is, en dat je leven er uiteindelijk door zal verrijken – omdat jíj zult verrijken, op emotioneel en spiritueel gebied.

2. VERGEEF ELKAAR EN LAAT WROK LOS
Probeer wrok los te laten en je ex oprecht voor alles te vergeven dat er ooit verkeerd gegaan is. Bedenk je: vergeven is iets anders dan goedkeuren, en vergeven doe je op de eerste plaats voor jezelf. Heb je te veel moeite met vergeven? Probeer dan eens vanuit een ouderlijk perspectief naar de pijnpunten te kijken, alsof je ex-partner je eigen kind is. Vaak brengt dit vergiffenis net een stukje dichterbij. Pas als een boek echt dichtgeklapt is, kun je verder. Vergiffenis maakt het mogelijk het verhaal te accepteren zoals het was en het boek te sluiten. (Meer over vergeven? Lees hier meer adviezen).


3. KOESTER DAT WAT MOOI WAS

Koester dat wat mooi was en probeer je gevoel van liefde niet kwijt te raken, maar te transformeren in een ander soort liefde. Dat betekent niet dat je iedere dag foto’s van je ex moet kijken of jullie herinneringen moet blijven herbeleven, maar probeer te voorkomen dat je gevoel van liefde definitief verandert in bijvoorbeeld woede of verbitterdheid. Of erger: dat je apathisch wordt en je pijn je gevoelens afknijpt, waardoor het moeilijker wordt om opnieuw van jezelf of iemand anders te kunnen houden. Probeer stil te staan bij de dingen die jullie elkaar wél gegeven hebben en wat jullie geleerd hebben tijdens deze relatie.

4. LUISTER NIET NAAR JE EGO
Ben jij degene die verlaten is? Vooral dan is het risico groot dat je ego een flinke klap heeft gekregen. Niet alleen kun je daardoor gaan twijfelen aan jezelf en bijvoorbeeld onzeker worden over wie en hoe je bent; een beschadigd ego kan ook gevoelens als haat en jaloezie jegens je ex-partner oproepen. Wees je bewust van je gekwetste ego, heel je ego door jezelf genoeg liefde en aandacht te geven en herken de momenten waarop je ego een loopje met je neemt en primitieve gedachten en emoties als jaloezie opwekt.

5. VERLAAT JE COMFORTZONE EN INVESTEER IN ZELFGROEI
Ontdek nieuwe kanten van jezelf, investeer in eigenschappen en talenten die je wil ontwikkelen en verbreed je horizon. Er is geen betere tijd dan deze om jezelf te verdiepen en verrijken en te ontdekken wat jíj wil met je leven. Probeer in te zien dat deze pijnlijke periode tegelijkertijd een kans is, en grijp hem aan.

6. PROBEER ALLES WAT JE MIST UIT JEZELF TE HALEN – NIET UIT EEN ANDER
Een gevaarlijke valkuil: we missen onze partner en alles wat onze partner ons gaf – van een positief zelfbeeld tot een gevoel van veiligheid en belonging tot simpelweg gezien worden. Een van de meest waardevolle adviezen die we je kunnen geven: probeer alles wat je mist uit jezelf te halen, en niet uit een ander. Dat betekent niet dat vrienden er niet voor je mogen zijn en dat je niet op die vrienden mag leunen. En dat betekent ook niet dat je geen nieuwe relatie aan kunt gaan. Alles mag en kan, mits je niet emotioneel afhankelijk wordt en alle essentiële emoties – zoals zelfwaarde, zelfvertrouwen en geluk – uit jezelf kunt halen. Zorg ervoor dat je zelf compleet bent voordat je aan een nieuwe relatie begint.


LEES OOK:


5 relatielessen die je leert met je jaren >

10 redenen waarom onze generatie niet meer zo makkelijk verliefd wordt > 

Waarom je eerst zelf compleet moet zijn voor je in een relatie stapt >


Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »