LET GO OF YOUR FEARS - Taj Amsterdam

LET GO OF YOUR FEARS

LET GO OF YOUR FEARS

Je zit de bijsluiter van je neusspray te lezen en plots valt je oog op iets: het is wel eens gebeurd dat mensen hier een hersenbloeding van kregen?! Opeens begint je hoofd een beetje pijn te doen. En…wát?! Niet gebruiken bij overgevoeligheid voor Xylometazoline? Maar...misschien heb ik dat wel!

Je krijgt het heet en benauwd en opeens weet je het zeker: je bent zwaar allergisch voor Xylometazoline, whatever that may be, en nu ga je dood. ‘Doei wereld!’, denk je treurig en snel voor het te laat is. Dit was het dan. Dood door neusspray - je ziet het al op je rouwkaart staan. Treuriger komt het niet.

Oké, waarschijnlijk krijgt de doorsnee paniekvogel nog geen paniekaanval bij een slappe neusspray, maar misschien wel bij zwaardere medicijnen. En voor de hardcore paniekvogel is er niet eens alarmerende bijsluitertekst nodig om haar op de kast de krijgen. Over die power beschikt ze helemaal zelf. Het zijn de overgevoelige miepen; de lachtertjes (‘wat hebben we vandaag weer: een vleesetende bacterie, een hersentumor, begin je een penis te groeien?’). Maar wie gevoelig is voor angsten, al dan niet in mindere mate dan hier beschreven, heeft mooi wel een probleem. 

Wat als de angsten daar niet stoppen? Wat als je bang bent voor veel meer dan ziektes? Een aanrijding bijvoorbeeld, een terroristische aanslag in de metro, het verliezen van je geliefde, je moeder, je kind of gewoon het verprutsen van je sollicitatiegesprek? En wat als die angsten dagelijks in je hoofd rondspoken? We hebben allemaal last van angsten, vaak ook juist wanneer het zó goed met ons gaat dat we denken dat het nooit lang zo goed kan blijven gaan. Dat is nogal beperkend en vermoeiend. Dus wat kun je er aan doen?

Heb je een paniekaanval? Je bent een intellectueel wezen; besef dat je buitenproportioneel reageert en vind daar dan ook je rust in. Weet je nog, die ene keer dat je dacht suiker te hebben, je ervan overtuigd was aangereden te worden door een motor op je weg naar Praag, zeker wist dat die presentatie keihard zou falen of (vul in)? Allemaal niet gebeurd, allemaal nutteloze angsten. En is het wel gebeurd, is het in ieder geval oké afgelopen want je bent er nog. Dus laat gaan die handel!

Zoek afleiding; zet je powersong op, denk aan de dingen die goed gaan in je leven, ga sporten, theezetten, mediteren. Heb je een moedervlek in de vorm van een eendje (maar vroeger leek hij rond!) en heeft de huisarts al gezegd dat het oké was? Stop dan met googelen! Een keer ruzie met je lief? Heus niet meteen het einde van je relatie. Een keer geen topprestatie op werk geleverd? Je wordt vast niet op staande voet ontslagen.

Angsten zijn menselijk en zolang je ze kunt controleren, helemaal niet zo dramatisch. Maar zodra de angsten je leven écht gaan beheersen en zodra je keuzes gaat baseren op die angsten en het zelf niet wegberedeneerd krijgt, is het tijd voor wat intensievere self-coaching. Een leven geleid door angsten is geen leven en 'a comfortzone is a beautiful place, but nothing ever grows there'. 

Let go of your fears, doe wat aan je angsten en leef!

Beetje hulp nodig? We hebben nog een boekentip voor je: ‘Angst beheersen met Mindfulness’ van Jeffrey Brantley. Read your fears away :-).


LEES OOK: 

The power of imagination. “If you can dream it, you can do it.” Wat betekent dat eigenlijk? >Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »