LEREN VERGEVEN: DAT DOE JE ZO - Taj Amsterdam

LEREN VERGEVEN: DAT DOE JE ZO

  • Geplaatst op
  • Door Choanou Aalders
  • Geplaatst in Life & Psyche
  • 2
LEREN VERGEVEN: DAT DOE JE ZO

“Hating someone is like taking poison every day hoping that the other person dies”, sprak Mandela eens. Iemand haten, verdriet hebben door iemand, wrok koesteren en moe worden van dingen niet los kunnen laten: ze hebben allemaal te maken met mensen niet kunnen vergeven. Maar vergeven doe je op de eerste plaats voor jezelf. En daar kan rollenvergeving weleens bij helpen.

Soms hebben mensen iets té ergs gedaan om zomaar te kunnen vergeven. Hoe vergeef je bijvoorbeeld een ouder die je echt iets ergs heeft aangedaan? Hoe vergeef je een partner die je (fysiek) pijn heeft gedaan? Hoe vergeef je een vriend of vriendin die je verraden heeft? Vergeven doe je vooral voor jezelf. Je bevrijdt jezelf van negatieve emoties, van woede en verdriet.

Vergeven is iets dat je wílt doen. Dat hoeft niet in één keer, dat betekent niet dat je iets goedkeurt en dat betekent ook niet dat je die persoon weer in je leven toelaat (als dat al kan). Vergeven is een state of mind. Daarom vandaag een filosofie over rollenvergeving, iets wat je er enorm bij kan helpen anderen (én jezelf) te leren vergeven. 


Probeer eerst voor jezelf helder te krijgen welke rol iemand voor jou had en in welke rol iemand jou pijn heeft gedaan. Dit wordt de moeilijkste rol om die persoon in te vergeven. Neem bijvoorbeeld een ouder die je pijn heeft gedaan. In de rol van ouder kun je deze persoon het moeilijkst vergeven, want je had verwachtingen van je ouder en jouw ouder had verplichtingen naar jou toe. Maar diezelfde persoon en daad of daden kun je in andere rollen misschien wél vergeven.

Zo kun je een mishandelende ouder bijvoorbeeld vergeven als dochter of zoon van zijn of haar eigen ouders. Misschien waren de ouders van jouw ouder nog wel veel beroerder. Op die manier kun je iemand misschien alvast vergeven als mens. Iedereen is hier om te leren met eigen lessen en iemand wordt niet perfect en alwetend als hij of zij een kind krijgt. Misschien kun je die persoon ook vergeven als broer of zus omdat hij of zij daar moeilijke dingen mee heeft beleefd.

Als je rollen kunt bedenken waarin je de persoon die je probeert te vergeven wél kunt begrijpen, vergeven of milder kunt bekijken, dan vergeef je al een groot deel. Uiteindelijk blijft er nog maar één rol over, en dat is de rol waarin iemand jou gefaald heeft. Als je de andere rollen vast vergeven hebt, zul je zien dat die laatste rol ook makkelijker te vergeven wordt. Geef jezelf de tijd, maar neem de moeite. Dat is het waard.

Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »