LEREN LOSLATEN: HET GELUK IN OVERGAVE - Taj Amsterdam

LEREN LOSLATEN: HET GELUK IN OVERGAVE

LEREN LOSLATEN: HET GELUK IN OVERGAVE

Het enige dat je zeker weet, is dat je niets weet. Het enige waar je controle over hebt, is de acceptatie dat je nergens controle over hebt. Leer loslaten, en je wordt rustiger, stabieler en gelukkiger. Geef je over, en je verrijkt en intensiveert je hele leven.

De meeste mensen hebben te veel verwachtingen. We verwachten te veel van onszelf, de wereld om ons heen en de mensen om ons heen. We zitten vast in patronen, gewoonten, aannames en vooroordelen. Daardoor raken we te snel teleurgesteld en vermoeid en voelen we ons vaak ongemakkelijk – in situaties, groepen of zelfs in het gezelschap van onszelf.

Niet alles behoeft een label of een oordeel. Niet alles is mooier als het gaat zoals jij dat verwacht of wil. Integendeel: echte schoonheid en echt geluk zit ‘em in de wereld zien voor wat ze werkelijk is. Echte liefde zit ‘em in de mensen om je heen zien voor wie zij echt zijn: geen aanvulling op jouw leven, maar een verrijking. Niet een deel van de taart, maar de kers er bovenop.

LOSLATEN WERKT BEVRIJDEND

Laat de illusie van controle los en verwacht niet meer zoveel van anderen. Word wat makkelijker en minder veeleisend. Wees minder als hout, en meer als water. Golf je om problemen heen en maak de bereidheid om van koers te veranderen je tweede natuur. Dit kun je, omdat dit ooit – lang voordat je door je ervaringen gevormd werd – zelfs je eerste was.

Door minder te verwachten zul je niet minder, maar juist méér gaan voelen. Je gaat minder rationaliseren en meer genieten. Je zult minder teleurgesteld en vaker verrast worden. Je zult blijven dromen, maar meer open-minded zijn. Je zult intenser liefhebben omdat je de mensen om je heen beter ziet; onbevooroordeeld en zonder de veeleisende en destructieve demonen van je eigen onzekerheden en tekortkomingen. Door los te laten en je over te geven, zul je als mens zelfstandiger en completer zijn. En daardoor juíst meer verbonden.

OVERGAVE KUN JE LEREN

Loslaten, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar overgave kun je oefenen, namelijk door er bewust mee bezig te gaan. Gaat iets anders dan jij verwacht had en maakt dit je onrustig? Reageert iemand anders dan jij gehoopt had en maakt dit je verdrietig, moe of geïrriteerd? Neem dan afstand van de situatie en van jezelf en observeer je emoties zonder ze te beoordelen, net zoals tijdens een meditatie. Voel je gevoelens, maar doe er niets mee. Probeer de nietigheid ervan in te zien, de vergankelijkheid of zelfs de humor. Doe dit vaker, en het wordt steeds makkelijker.

Onze emoties zijn voorbijgaand en onze grillen zijn maar aards. Jij bent zoveel meer dan dat. Hoe eerder je dat voelt, hoe rustiger, gelukkiger en rijker je leeft.


LEES OOK:


8 vragen voor meer zelfinzicht. >

Zo vind je meer innerlijke rust. >

20 inspirerende uitspraken van Paulo Coelho. > 

Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.

Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »