LACHEN NAAR JE LEVER - Taj Amsterdam

LACHEN NAAR JE LEVER

LACHEN NAAR JE LEVER

Je ziet eruit als Boeddha maar intussen zit je te bedenken wat voor een meuk je vanavond op je pizza wilt (chorizo of ansjovis, de prangende levensvragen). Dan begint het puntje van je neus te kriebelen, dan je oor, je knieholte en voor je het weet wordt je lichaam geterroriseerd door een denkbeeldige vlooienplaag. En maar blijven glimlachen. Holy cannoli: mediteren is nog best een kluif.

In Bali is inner smile meditation 'zeg maar echt een ding' (foei, foei; excuses aan auteur Paulien Cornelisse voor deze woordkeuze!). Je lacht hierbij letterlijk afzonderlijk naar al je organen. Dat duurt even, want we hebben er nogal wat - minimaal 60 om precies te zijn, al is zelfs dat een discutabel aantal. Gelukkig is het je tijd dan ook meer dan waard: van lachmeditatie zou je rustiger worden, gelukkiger en vooral ook gezonder.

Je lacht bijvoorbeeld naar je hart en bent er dankbaar voor dat het klopt. Je lacht naar je longen en beseft dat zij je lucht geven. En zoals Ketut Liyer uit Eat Pray Love zo mooi zegt: “Even smile in your liver.” Daar heb je geduld voor nodig… en wat excessieve tolerantie voor je innerlijke kind. Als je merkt dat je gedachten afdwalen: laat ze. Betrap jezelf erop, maak je gedachten af (oké, het wordt ansjovis!) en probeer het opnieuw.

Maar ook al zit je niet in kleermakerszit met je bips bovenop op een heilige tempel je organen happy te smilen, probeer vaker te glimlachen! Ook op straat, ook bij de bushalte en ook tijdens je werk. We lachen te weinig in Nederland. Twee redenen om daar verandering in te brengen: 1) je voelt je oprecht blijer door te glimlachen omdat je goede hormonen aanmaakt wanneer je mondhoeken omhoog gaan. En 2) als jij glimlacht, lachen mensen meestal terug. Daar wordt jij weer blij van, maar zij ook; you’re spreading smiles. Altijd goed.

Volgens het Taoïsme heeft het lachen naar ieder afzonderlijk orgaan overigens een ander effect op je emoties. Een intrigerend lijstje:

Lach naar je lever om woede weg te nemen

Lach naar je nieren om angst weg te nemen

Lach naar je longen om verdriet en depressie weg te nemen

Lach naar je maag om spanning weg te nemen

Lach naar je hart om haat en ongeduld weg te nemen

En tot slot: lach naar welk lichaamsdeel dan ook om het beter te laten voelen.


LEES OOK:

Tic Tac Toe. "The small things in life can put the biggest smile on your face." >

Reacties

  1. Anja Anja

    Watt een prachtige foto en een evenzo verhaal
    Weer erg leuk om te lezen.
    Heel veel succes met wat nog komt.

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »