LACHEN NAAR JE LEVER - Taj Amsterdam

LACHEN NAAR JE LEVER

LACHEN NAAR JE LEVER

Je ziet eruit als Boeddha maar intussen zit je te bedenken wat voor een meuk je vanavond op je pizza wilt (chorizo of ansjovis; de prangende levensvragen). Dan begint het puntje van je neus te kriebelen, dan je oor, dan je knieholte en voor je het weet wordt je lichaam geterroriseerd door een denkbeeldige vlooienplaag. En maar blijven glimlachen. Holy cannoli, mediteren is nog best een kluif.

In Bali is inner smile meditation 'zeg maar echt een ding'. (Foei, foei; excuses aan auteur Paulien Cornelisse voor deze woordkeuze.) Je lacht hierbij letterlijk naar al je organen afzonderlijk. Dat duurt even, want we hebben er nogal wat. Minimaal 60 om precies te zijn, maar zelfs dat is een discutabel aantal; er zijn nogal wat definities van ‘een orgaan’. Anyways, je zou er rustig van worden en vooral gezonder.

Je lacht bijvoorbeeld naar je hart en bent er dankbaar voor dat het klopt. Je lacht naar je longen en beseft dat zij je lucht geven. En zoals Ketut Liyer uit het boek Eat Pray Love zo mooi zegt: “Even smile in your liver.” Daar heb je geduld voor nodig… en wat excessieve tolerantie voor je inner child. Als je merkt dat je gedachten afdwalen; laat ze. Betrap jezelf erop, maak je gedachten af (oké, het wordt ansjovis!) en probeer het opnieuw.

Maar ook al zit je niet in kleermakerszit met je bips bovenop op een heilige tempel je organen happy te smilen, probeer vaker te glimlachen! Ook op straat, ook bij de bushalte en ook tijdens je werk. We lachen te weinig in Nederland. Twee redenen om daar verandering in te brengen: 1. Je voelt je oprecht blijer door te glimlachen omdat je goede hormonen aanmaakt wanneer je mondhoeken omhoog gaan. 2. Als jij glimlacht, lachen mensen meestal terug. Daar wordt jij weer blij van, maar zij ook; you’re spreading smiles. Altijd goed.

Volgens het Taoïsme heeft het lachen naar ieder afzonderlijk orgaan overigens een ander effect op je emoties:
- Lach naar je lever om woede weg te nemen
- Lach naar je nieren om angst weg te nemen
- Lach naar je longen om verdriet en depressie weg te nemen
- Lach naar je maag om spanning weg te nemen
- Lach naar je hart om haat en ongeduld weg te nemen
- En tot slot: lach naar welk lichaamsdeel dan ook om het beter te laten voelen


LEES OOK:


Goed voor je lijf, goed voor je geest. Mindful eten in 5 stappen. >

Wat is jouw mantra? Taj' Shardey ging op zoek naar 'haar' woord. >

10 wetenschappelijke tips om vliegensvlug te ontstressen. > 


Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.
Null 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »