KNUFFEL JIJ WEL GENOEG? - Taj Amsterdam

KNUFFEL JIJ WEL GENOEG?

KNUFFEL JIJ WEL GENOEG?

Of nee, schrap dat vraagteken in de titel. Knuffel nodig. Punt! Je realiseert je het niet, maar soms heb je gewoon een knuffel nodig. Aanraking is niet alleen menselijk en fijn; het is essentieel. En toch doen we het bijna niet in Nederland. Wist jij bijvoorbeeld dat je volgens de bekende auteur en familietherapeut Virginia Satir acht knuffels per dag nodig hebt om gelukkig te blijven?

KNUFFELEN IS SUPERGOED VOOR JE

Durex deed een mooi knuffelonderzoek. De bevindingen: de meerderheid van de koppels knuffelt uiterlijk één keer per dag, een derde knuffelt eens in de drie dagen en één op de twintig knuffelt nooit. NOOIT. Nog een ander onderzoek? Een derde van de gehele Britse bevolking krijgt geen één knuffel per dag, van helemaal niemand. En uit een onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat een kwart van de Nederlandse koppels elkaar graag vaker zou willen aanraken.

Nu we toch op dreef zijn: het Touch Research Institute in Miami ontdekte dat te vroeg geboren baby’s 47% sneller groeien als zij drie keer per dag goed aangeraakt worden. Zelfde geldt voor ratjes: worden zij niet gelikt, dan stoppen ze met groeien. En babyaapjes die het eerste halfjaar niet worden aangeraakt, kunnen later vaak geen partner vinden (en als ze dat wél lukt en een eigen babyaapje weten te creëren, zijn ze meestal rampzalige ouders).

Aanraking is een primaire levensbehoefte, niet veel anders dan eten en drinken. Het hormonale verhaal erachter is dat je stresshormonen afnemen, terwijl je het knuffelhormoon oxytocine juist aanmaakt. Je wordt aanzienlijk blijer en gezonder én je immuunsysteem versterkt. Mensen met Hiv of kanker hebben bijvoorbeeld aantoonbaar baat bij regelmatige massages. Ook worden mensen minder agressief als ze vaak gemasseerd worden. Op veel Zweedse scholen wordt zelfs iedere dag even aan groepsmassage gedaan: de kinderen masseren of kriebelen elkaar enkele minuten en maken daardoor simpelweg bijna geen ruzie meer.

VAKER KNUFFELEN: HOE DOE JE DAT?

Dus: elkaar meer aanraken, noted. Maar hoe doe je dat in een cultuur waarin dat helemaal niet zo normaal is? Waarin mensen snel bang zijn om van ongewenste intimiteiten of kindermisbruik beschuldigd te worden? Zo zegt 41% van de Nederlandse mannen door de negatieve publiciteit rondom deze onderwerpen voorzichtiger te zijn geworden en is ruim een vijfde van de mannen expliciet voorzichtiger geworden met het aanraken van vrouwelijke collega’s. We hebben een relatief summiere knuffelcultuur. Hoe zou jij bijvoorbeeld reageren als je collega je opeens over je rug kriebelde of je knuffelde?

Voor wie een partner heeft, is het het minst lastig om het knuffelgehalte op te voeren: pak hem/haar beet! Zo vaak mogelijk liefst ook, want koppels die vaak knuffelen schijnen een stuk gelukkiger te zijn in hun relatie dan koppels die weinig knuffelen. Heb je een baby? Begin met massages: drie keer per dag even lekker kriebelen en masseren kan wonderen doen. Geen baby maar wel kinderen? Knuffel en kriebel ook hen vooral veel! Ze zullen ervan groeien, sterker worden en goede aanraking later beter kunnen onderscheiden van ‘slechte’ aanraking. Probeer daarnaast je ouders en je vrienden ook vaker te knuffelen of aan te raken - mits het goed voelt. En dat laatste geldt natuurlijk voor alles.

Aanraking hoeft niet eens per se met een mens; een huisdier ‘werkt’ ook heel goed. Toch liever menselijke aanraking maar geen mensen in de buurt? Dan kun je altijd nog naar een knuffelparty, een Amerikaans verschijnsel dat prima schijnt te werken. Mensen komen samen om elkaar aan te raken zonder seksuele bijbedoelingen. En dat blijkt voor sommige mensen precies wat ze nodig hebben. Voor jou toch te ongemakkelijk? Trakteer jezelf dan bijvoorbeeld vaker op een massage bij een spa.

Kortom: knuffel, kriebel, aai en masseer erop los. En de volgende keer dat die collega een pruillip heeft of iets leuks deelt: grijp hem ;).

 

Check  out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet. 

Null

Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »