HOU JIJ HELEMAAL VAN JEZELF? - Taj Amsterdam

HOU JIJ HELEMAAL VAN JEZELF?

HOU JIJ HELEMAAL VAN JEZELF?

Je kunt gemakkelijk een lijstje maken met redenen waarom je van iemand houdt. Maar wanneer het over jezelf gaat, wordt het vaak een stuk lastiger. Waarom hou je van jezelf? Hou je überhaupt van jezelf? En als je dan al van jezelf of van iemand anders houdt, is die liefde dan compleet en onvoorwaardelijk? Of hou je van sommige 'plakjes' wel en van andere niet?

Wat is liefde? Wanneer is het echt? Wanneer is het onvoorwaardelijk? Het zijn vragen waar je nooit een uitsluitend antwoord op zult vinden. Liefde is niet tastbaar; je kunt het niet afmeten aan vaste variabelen, niet wegen en niet in centimeters of cijfers uitdrukken. Je kunt niet zeggen “Ik hou ongeveer 2 meter en 3 kilo van je, maar ik hou een dikke 9+ en 2 ons van mijn dochter.” Je kunt liefde onmogelijk op een schaal leggen en de ene liefde vergelijken met de andere. Want zodra je het gaat beredeneren, is je hoofd alweer aan het werk en niet je hart. 

Soms weten we heel zeker dat we van iemand houden en voelen we het in iedere vezel van ons zijn. Maar soms is het moeilijk de grens te trekken tussen hoeveel we van iemand houden met ons hart en hoeveel met ons hoofd. Ons hoofd kan variabelen afwegen. Dan krijg je zoiets als: “Ik ben vriendelijk, doe mijn werk goed en ben eerlijk dus ik ben een goed mens en hou ik van mezelf.” Of: “Hij is lief, slim, knap en succesvol dus ik MOET wel van hem houden.” Maar daar heb je het weer: je hoofd is aan het woord. Echte liefde zou geen verklaring nodig moeten hebben. Die is er gewoon.

Het bizarre is dat we dit met onze kinderen en familie meestal vanzelf voelen; we houden van alle plakjes, onvoorwaardelijk en eindeloos. Maar wanneer het op de liefde voor onszelf of partner aankomt, zijn we een stuk strenger, minder geduldig en minder vergevingsgezind. De psychologie heeft vaker aangetoond dat je je irriteert aan eigenschappen van mensen die je wanhopig in jouzelf probeert te onderdrukken. Oftewel: de dingen waar je je mateloos aan irriteert in je partner, spiegelen waarschijnlijk de 'plakjes' van jezelf waar je niet van houdt.

Als je je compleet over wilt geven en helemaal gelukkig wilt zijn – met jezelf óf met iemand anders – heeft het geen zin je te verzetten tegen de minder mooie kanten die twijfels oproepen, je boos maken of teleurstellen. Mensen veranderen zal je niet lukken – en dat zou je eigenlijk ook niet moeten willen – maar je partner of jezelf helpen groeien in die mooiere, 2.0 versie, kan wél.

Ze zeggen dat je eerst compleet van jezelf moet leren houden voordat je dat van een ander kunt. En ja, dat is een cliché en we begrijpen dat allemaal, toch? Of begrijpen we het misschien toch niet écht? Want van een ander houden – compleet en zonder dingen waar je niet van houdt – vergt dus dat we van álle plakjes van onszelf leren houden. Pas dan wordt het lijstje met dingen waar je niet van houdt in de ander zo kort dat je van onvoorwaardelijk en complete liefde kunt spreken.

Sean Connery zei ooit in de film First Knight: “You can’t love someone in slices, you love ‘m or you don’t.” Misschien is dat wel de kern van houden van.


LEES OOK:

 

Leren leven zonder schaamte: een waardevolle les voor iedereen. >

 

4 films en documentaires over vrouwen die je niet mag missen. >

 

Reacties

  1. Angelle Angelle

    Mooi stukje meiden! Doet me denken aan het nummer "seasons of love" van de musical Rent. Een aanrader om eens te luisteren. X

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »