HELLOOO BALANCE! - Taj Amsterdam

HELLOOO BALANCE!

HELLOOO BALANCE!

“Waar ga je heen?” “Waar kom je vandaan?” In de bergen van Bali roepen de kokosnotenman, de wasvrouw, de in de rivier badderende oma en zo ongeveer alle willekeurige voorbijgangers vrolijk ‘hellooo!’ om je dan recht voor zijn raap te vragen waar je staat. Je krijgt er de heerlijkste, breedste (vaak tandloze) glimlach achteraan en yup…je uitleg kan beginnen.

Hoe belangrijk is het continue bewustzijn van ons pad voor ons gevoel van balans? Is het voor ons ook zo belangrijk te weten waar we vandaan komen en waar we heen gaan? In de Oostelijke bergen van Bali is dit absoluut essentieel. Je moet je plaats kennen; in het leven, in je dag en in je familie. Zo zijn er in Bali bijvoorbeeld maar vier namen: Wayan, Made, Nyoman en Ketut (baby nummer een heet Wayan, baby nummer twee heet Made, enz. En met nummer vijf begin je gewoon weer opnieuw). Iedereen heeft een nummer, een duidelijke plaats in de maatschappij en een duidelijk pad. Just some food for thought: zou het ons ook gelukkiger maken als we ons continu bewust waren van onze plek en ons pad?

Dat pad van balans komt ook terug in een van de belangrijkste symbolen in de Hindoeïstische en Boeddhistische cultuur: de Swastika, bij ons helaas beter bekend als het hakenkruis. In Bali staat de rechtsdraaiende Swastika echter voor het wiel van het leven en de cyclus van de zon. De horizontale as staat voor het scheppende principe, voor de toekomst en het verleden; de verticale as staat voor het kosmische bewustzijn. En jij, jij staat in het midden. Verankerd en in balans.

Dat betekent dat je in het hier en nu leeft, maar wel weet waar je vandaan komt (but don’t look back too long, you’re not going that way!) én waar je heen gaat. Daarnaast sta je met beide voeten op de grond, maar met je hoofd in de wolken (en dus nooit in het zand).

Misschien is dat wel de mooiste les die wij als westerlingen uit dit prachtige stukje religie van de Hindoe cultuur kunnen trekken: leef niet naar je angsten, maar erken de demonen wel als deel van het leven en ben realistisch, maar blijf ook vooral dromen. It’s all about the balance.


LEES OOK:

De 8 Taj principes to catch your dreams. > 


Reacties

 1. Janneke Janneke

  Inderdaad mooi om de echte en oorspronkelijke definitie van het 'Hakenkruis' eens uit te leggen! Het is goed!

 2. Els Els

  Wat een mooi stukje schrijfwerk.
  Heerlijk om te lezen en erg leerzaam.

  Ik wacht weer op morgen.

  Groetjes

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden