GELUK IS EEN WERKWOORD - Taj Amsterdam

GELUK IS EEN WERKWOORD

GELUK IS EEN WERKWOORD

Wat is geluk? We kregen er al een redelijk concreet en ingekleurd beeld van voorgeschoteld vanaf dat we kleine meisjes waren. Een bordje vol heerlijk geurende, prachtig gekleurde levensingrediënten – met een ‘white picket fence’, een perfect gevachte Schapendoes en al die andere poespas - coming up! Ja, toen wij vier waren wisten wij al exact waar geluk aan moest voldoen.

Barbie was één van de dames die het ons keurig voordeed. Zij zou trouwen met Ken en in het Barbie-kasteel gaan wonen, met haar roze koets en haar roze Ferrari. En met de langste haren en langste benen en de mooiste garderobe moest zij wel de gelukkigste Barbie zijn. Haar leven bestond uit bloemen en bloemen alleen. Geen schulden, geen ziektes, geen verlies, geen saaie job, geen narcistische bazen en geen egoïstische mannen.

De realistische(re) kleine-meisjes-vertaling: wij zouden naar school gaan, dierenarts worden of prinses en dan trouwen met ons prins op het witte paard. Misschien zou hij ons wel zomaar ineens van school komen halen met zijn gouden lokken, vierkante kaaklijn en poëtische oneliners. We zouden eerst trouwen, en we wisten natuurlijk al precies in welke jurk. En dan zouden we met onze goede baan in een groot huis gaan wonen. We hadden de gordijnen en de kneuterige Engelse theeset voor onze splendid high teas al uitgezocht.

En toen werden we ouder. Ons Peter Pan-syndroom schudden we langzaam van ons af, we stelden onze wensen bij en kleurden alles net even anders in. Sommigen van ons legden de lat lager, anderen juist hoger. Maar door welke bril wij ook besluiten de wereld te bekijken, ergens diep van binnen lijkt ons Barbie inspired beeld van geluk nooit helemaal te verdwijnen: we streven nog altijd naar picture perfect.

Niet ieder aspect van ons leven kan altijd even kleurig zijn. We zullen zelden momenten ervaren waarop alles ‘perfect’ is; ons geluk heeft een eindeloze checklist en er blijven altijd dingen die niet voldoen, dingen die we niet kunnen afvinken. Dus wat doen we vaak? We laten blinde vlekken ontstaan, we steken onze koppies in het zand. We willen niet altijd alles zien dat niet helemaal perfect is; dan zijn we niet perfect gelukkig meer. Dus doen we er een denkbeeldige bloem op. Op die manier kunnen we rondkijken in ons leven en de bloemen zien in plaats van de de minder mooie dingen waar we niet mee geconfronteerd willen worden.

Voor je het weet heb je een misleidende bloementuin, vol bloemen waarachter zweren gaan ontstaan. We zien ze niet - we hebben er kundig een bloem opgeplakt - maar ze zijn er wel. Het is een kwestie van tijd voordat die zweren gaan rotten en ze de hele fragrance van jouw leven minder aangenaam maken. Hoezeer we ook ons best doen met ons bewustzijn de bloemen op hun plek te houden; ons onderbewuste zal met de tijd winnen. Dan word je op een dag wakker en zie je alleen nog maar verdorde, zwarte bloemen om je heen.

Een les die wij uit het leven hebben getrokken is dat het beter is om je tuintje bij te houden; om zo af en toe een bloem te plukken, de rotte plek erachter eens grondig te bestuderen, te analyseren en aan te pakken. En als je dat eenmaal gedaan hebt, zul je zien dat de zweren achter de nog niet geplukte bloemen ook al een beetje kleiner worden. Bloem voor bloem maak je je leven schoon.

Want uiteindelijk is dát wat geluk is: een werkwoord. Het komt niet met een roze Ferrari en ook niet met een scherpgekaakte man. Het is het accepteren van de dingen zoals ze zijn, met alle glanzende aspecten én alle doffe. Realiteit is een kwestie van perceptie.


LEES OOK:

You Are Flawsome! Ze weegt al 10 jaar hetzelfde perfecte gewicht, heeft benen als Doutzen Kroes en maakt dagelijks haar eigen muesli (!). We kennen haar allemaal: Superwoman. > 

 

Reacties

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »