FAIR TRADE KOFFIE KOPEN? - Taj Amsterdam

FAIR TRADE KOFFIE KOPEN?

FAIR TRADE KOFFIE KOPEN?

Waar kies je nu eigenlijk voor als je fair trade koffie koopt? Voor bewuste koffieliefhebbers en iedereen met hart voor fair trade: dít wil je weten over je bakkie leut.

 

DE BASICS: ARABICA EN ROBUSTA

Slap of sterk, melkerig of zwart, pumpkin spiced of niet: op welke van de duizelingwekkend veel mogelijke manieren je je koffie ook prefereert, er zijn maar twee hoofdsoorten koffiebonen die de basis vormen. Namelijk (1) de milde Arabica, afkomstig uit de hoger gelegen gebieden in Afrika en Zuid-Amerika en (2) de wat intensere en goedkoper te produceren Robusta, afkomstig uit tropisch Afrika en Azië. Meestal tref je niet 100% Arabicakoffie of Robustakoffie, maar een melange. Door met de verhoudingen te spelen, ontstaat een bittere of juist zachtere koffie.  

Wij hebben de overtuiging dat welke boon of melange je ook kiest, je koffie nog veel en veel lekkerder smaakt als de productie ervan niet ten koste is gegaan van de kwaliteit van een mensenleven en onze planeet. Oftewel: fair trade en duurzame koffie verdient volgens ons voorrang op niet-fair trade en niet-duurzame koffie. Ja, dat kan betekenen dat je even moet zoeken naar een nieuwe favoriet, maar heus: het mens- en milieuvriendelijke aanbod is gigantisch en er zit altijd wel een goede match voor je tussen. En dat is gelukkig niet per se duurder dan een niet-fair trade bakkie 

 

KOFFIE MET EEN KEURMERK: MAX HAVELAAR, UTZ & RAINFOREST ALLIANCE

Fair trade betekent echter niet altijd hetzelfde. Zo zijn er verschillende keurmerken met hun eigen streefpunten en focus. Het keurmark Max Havelaar/Fairtrade richt zich bijvoorbeeld wel op milieu- en sociale eisen, maar heeft als prioriteit de bescherming van de kleine koffieboeren, zodat zij kunnen leven van hun werk, hun gezin kunnen onderhouden en kunnen investeren in hun toekomst. Max Havelaar garandeert bijvoorbeeld ook minimum kiloprijzen voor de boeren, zodat zij door prijsschommelingen niet in de knel komen.  

Het keurmerk UTZ Certified garandeert die minimumprijzen niet, maar richt zich op minimumstandaarden voor de hele productieketen en streeft daarbij ook naar zo veel mogelijk transparantie (waar komt het product vandaan, hoe is het gemaakt, enzovoorts). Ook UTZ streeft naar meer kansen en groeimogelijkheden voor boeren, met het verschil dat naast kleine boeren, ook grote boeren dit certificaat kunnen krijgen.  

Kies je voor koffie die Rainforest Alliance Certified is, steun je de koffieproductie waarbij vooral het milieu wordt beschermd. Zo richt dit keurmerk zich op de bescherming van bossen en dieren en het remmen van klimaatveranderingen. Hoewel Rainforest Alliance milieubescherming voorop heeft staan en geen minimumprijzen garandeert voor koffieboeren, zet ook dit keurmerk zich in voor een beter leven voor de koffieproducenten.  

 

Ga jij over op fair trade koffie? Gebruik je het al? Heb je tips voor een lekker eerlijk bakkie? Laat een comment achter!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »