EENZAAMHEID: ALONE TOGETHER - Taj Amsterdam

EENZAAMHEID: ALONE TOGETHER

EENZAAMHEID: ALONE TOGETHER

"I’ve been alone while I’m surrounded by friends", zingt Beyonce in haar variant op het Ave Maria. Kippenvel, want dat gevoel kennen wij. Wie kent dit gevoel nog meer? En wat zegt het over jou, de mensen om je heen, je state of mind, je leven?

Het kan natuurlijk van alles zeggen, dat maakt het zo lastig. Maar het is noodzakelijk om goed bij dit gevoel van eenzaamheid stil te staan. Voel je je alleen als je bij geliefden en vrienden bent, of juist als je je tussen onbekenden begeeft? Ben je jezelf kwijt? Of ben je juist veranderd en weet jij dat wel, maar zien de mensen om je heen de nieuwe jou niet? Is het tijd voor groei en een nieuw pad? Heb je geheimen? Voel je je ongekend in je relatie en draag je die eenzaamheid met je mee? Draag je buiten (of misschien ook binnen) de deur een masker?

Social media, whatsapp en sms’jes (kortom: onze plugged-in lives) versterken ons gevoel van eenzaamheid vaak onbewust doch significant. Zoals psychologe Sherry Turkle - die hier jaren onderzoek naar heeft gedaan - in en op haar boek zegt: we zijn ‘alone together’. We zijn meer verbonden dan ooit tevoren én meer alleen dan ooit tevoren. We noemen mensen die we amper kennen ‘vrienden’ en zien vervolgens enkel de mooie kant van hun levens; de foto’s die ze kiezen te posten, het verhaal dat de kiezen te vertellen, het gezicht en de identiteit die ze kiezen te laten zien.

Niemand die post dat ze depressief opstond, een dubieuze moedervlek heeft waar ze al nachten wakker van ligt of af en toe twijfelt over haar moeder-zijn en keihard jankt. Doe je dat wél met regelmaat, zie je je aantal Facebook-vrienden bijna gegarandeerd exponentieel reduceren. Nee, iedereens leven is awesome en zelfs de ongemakjes en foutjes zijn geëdit, grappig en geromantiseerd. Een ‘ik stapte vandaag in een hondendrol, reed een paal aan en heb per ongeluk een wenkbrauw afgeschoren, haha, FML’-je heeft binnen no time een verzadigend aantal likes.

Yup, met een simpele muisklik liken we een deel van iemands leven zonder echte connectie. Vervolgens scrollen we door en doen we het nog tien tot twintig keer bij anderen. Komen we die mensen vervolgens op een feestje tegen, kennen we vaak enkel (nog) het gecreëerde beeld van ze. Valt het in het echt tegen? Hups, dan grijpen we naar onze telefoon en gaan we zitten Facebooken, Twitteren, appen of lezen we even het nieuws. Waar we ook heen gaan; we hebben de kamer verlaten.

Lees je nog mee? Ja, het is een cliché en niemand wil het horen. Maar punt is wel dat we met zijn allen minder gekend zijn en asociale control freaks zijn geworden die narcistisch en geobsedeerd ons leven retoucheren voor de buitenwereld en daardoor vaak eenzaam zijn. Zeg eens eerlijk: hoe vaak zit je met vrienden of familie en zit iedereen op zijn telefoon? Hoe vaak liggen er telefoons op tafel tijdens etentjes of tijdens drankjes in de bar? Hoe vaak hoor jij zelf je lief niet omdat je op je telefoon zit (of andersom)? Hoe vaak krijgen digitale connecties en gesprekken voorrang op de echte?

We hebben minder échte connectie met anderen, en daardoor ook minder échte connectie met onszelf. En dát is volgens Sherry Turkle waar onze huidige problemen met zelfreflectie en eenzaamheid vaak vandaan komen. Het is essentieel dat je af en toe alleen bent en dat je alleen kúnt zijn, zonder meteen naar je telefoon te grijpen en zonder te kijken wat andere mensen aan het doen zijn. Want in het alleen-zijn, vind je jezelf. Kun je niet alleen zijn? Sta sterk, zie je demonen onder ogen en pak ze aan.

Ons advies: zorg ervoor dat je mensen je échte zelf genoeg laat zien. Ga échte conversaties aan en ben niet bang hierdoor de romantiek, charme of controle te verliezen. Ben écht close met de mensen om je heen, spreek je vrienden genoeg af en praat. Zet je telefoon af en toe uit, blijf je verhaal vertellen, draag geen masker, durf intiem te zijn, streef échte relaties na. Relaties waarin je jezelf bent én gezien wordt, waarin je kunt groeien in de juiste richting en waar je blij en rijker van wordt. En kijk dan, een tijdje later, nog eens naar je leven en vraag jezelf dan nog eens hoe vaak je je eenzaam voelt. 

Bron: www.TED.com.


LEES OOK:


Uniek massakippetje. Uniek is hip. Zolang je binnen de grenzen van de norm blijft, that is. >
 

 

Reacties

  1. Lily Lily

    Dat is heel herkenbaar allemaal. Zo jammer dat de mensen het vaak niet zien. Zelfs mensen in een relatie zie je meer met het mobieltje bezig zijn dan met hun partner. Godzijdank voel ik mij nooit eenzaam, óók niet als ik alleen ben. Ik durf dit te schrijven. Er wonen zoveel mensen in mijn hart en mijn dochters, zij zijn de wind onder mijn vleugels. Al wonen ze ver weg.

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden