EEN OVERZICHT VAN VLEESVERVANGERS - Taj Amsterdam

EEN OVERZICHT VAN VLEESVERVANGERS

EEN OVERZICHT VAN VLEESVERVANGERS

Welke vleesvervangers zijn er zoal? Welke zijn goed voor je? Welke minder? En welke niet? Let’s talk vega (it’s quite the talk).

1. SOJA
De sojaboon is een peulvrucht. Je vindt hem bijvoorbeeld in tofu, tahoe, vegaburgers, tempeh en sojamelk. Daarin is niet altijd hetzelfde soort soja gebruikt. Er zijn twee soorten die een behoorlijk ander effect op je lijf hebben:

ONGEFRMENTEEDE SOJA
Bijvoorbeeld in: tofu en de meeste vegaproducten in de schappen bij de supermarkt
Dit soort soja wil je liever niet teveel eten. Zo zit er bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aan fytinezuur in. Als je te veel van dit zuur binnenkrijgt, kan dit de opname van belangrijke mineralen blokkeren, zoals ijzer, zink en magnesium. Doordat ongefermenteerde soja bovendien veel fyto-oestrogenen bevatten (die de eigenschappen van ons eigen oestrogeen kunnen imiteren) kunnen ze je hormoonhuishouding beïnvloeden. 

GEFERMENTEERDE SOJA
Bijvoorbeeld in: tempeh, sojasaus en miso
Gefermenteerde soja is beter dan ongefermenteerde soja, mits je de niet-bewerkte en biologische producten gebruikt. De fytinezuren zijn door het fermenteren namelijk geneutraliseerd en dit type soja herstelt de balans van goede en slechte bacteriën in je dikke darm.

DUS: kies je voor soja, ga dan bij voorkeur voor gefermenteerde, biologische (niet genetisch gemodificeerde!) en niet bewerkte producten. 

2. SEITAN
Seiten is een pseudo-vleesvervanger. Het bevat namelijk wel ijzer, maar geen vitamines B. Daardoor is het geen volwaardige vleesvervanger en zal je ervoor moeten zorgen dat je je B elders vandaan haalt. Het is rijk aan eiwitten, koolhydraatarm, vetarm en heeft door de vezelachtige structuur een vleesachtige bite. Seitan is geheel gemaakt van gluten. Als je geen glutenintolerantie hebt, is dat op zich niet zo erg, mits je het – daar komt ‘ie weer − met mate eet. Krijg je te veel gluten binnen, kun je een glutenintolerantie opbouwen.

3. HUMMUS, FALAFEL, TAHIN
Hummus en falafel worden gemaakt van kikkerwten en tahin is simpelweg sesampasta. Gezond en niets mis mee: alle drie zijn verrijkingen voor mensen die geen vlees eten.

4. EIEREN
Mooie vleesvervangers voor vegetariërs. Ze bevatten veel ijzer en vitamine A en B.

5. NOTEN EN PITTEN
Bevatten veel ijzer en vitamine B1, maar geen vitamine B12. Een mooie toevoeging aan je vleesloze/vleesarme bestaan, maar wegens het calorie- en vetgehalte ook hier: eet met mate (het advies van het voedingscentrum luidt: max 40 gram per dag).

6. PEULVRUCHTEN
Bijvoorbeeld: bonen, linzen, erwten en kiemgroenten. Peulvruchten zijn je beste vrienden. We noemen het vaak groenten, maar eigenlijk zijn het omhulde zaden. Gebruik je verse peulvruchten (sperziebonen, doperwten, kousenband), dan passen ze in je voedingspatroon als groenten. Gebruik je gedroogde peulvruchten (bruine of witte bonen, linzen, limabonen), vervangen ze je aardappelen, rijst en andere koolhydraten. Peulvruchten bevatten geen B12, maar wel andere vitaminen B, ijzer, eiwitten, vezels en andere mineralen.

7. KANT-EN-KLARE VEGETARISCHE PRODUCTEN
Vegaworstjes zijn misschien heel mooi, maar lang niet altijd gezond. Veel producten in de vegaschappen bij de supermarkt die al de vorm van gehakt of burgers hebben, zijn gemaakt van (genetisch gemodificeerde) ongefermenteerde soja en barsten van de geur- en kleurstoffen. Bovendien bevatten ze vaak véél te veel zout (volgens een artikel in de Daily Mail bevatten sommige van die vegaproducten evenveel zout als vijf zakken chips). Kijk daarom goed naar wat je koopt of maak je vleesvervangers zelf. 

LEES OOK:


Doen! Je groenten fermenteren. Supergezond en zo gedaan. > 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »