EEN BETERE VERSIE VAN JEZELF: DE BATTERIJ- VS. SOFTWAREMENTALITEIT - Taj Amsterdam

EEN BETERE VERSIE VAN JEZELF: DE BATTERIJ- VS. SOFTWAREMENTALITEIT

  • Geplaatst op
  • Door Glendelyn Kelly
  • Geplaatst in Life & Psyche
  • 0
EEN BETERE VERSIE VAN JEZELF: DE BATTERIJ- VS. SOFTWAREMENTALITEIT

Tweede week van februari! De laatste winterweekjes zitten er bijna op, de lentecollecties hangen al in de etalages en je kunt nauwelijks wachten om al je stoffige laagjes winterkleding in te ruilen voor fleurige lentekleding. Hoewel de feestdagen voor jouw gevoel misschien allang voorbij zijn, is de kans groot dat je 2017 bent begonnen met een aantal nieuwjaarsvoornemens. Wist je dat de tweede week van februari volgens wetenschappelijk onderzoek bekend staat als de week waarin 80% van de mensen hun nieuwjaarsvoornemens opgeven?

Mocht jij bij die 80% horen: niet getreurd, je status quo is wellicht minder somber dan lijkt. Want of het nu gaat om nieuwjaarsvoornemens of een gestagneerde levensdroom: er is altijd een silver lining. Zelfs de uitvinder van de peerlampjes, Thomas Edison, zei ooit over al zijn mislukte pogingen: “Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken.”

Een van de fundamentele dingen waar wij ons als mensen bewust van moeten worden, is dat wij (godzijdank!) GEEN batterijen zijn. Het realiseren van nieuwe doelen – zoals gezonder eten, nieuwe vaardigheden leren of het halen van carrièredoelen – gaat voor velen van ons op ‘batterij-wijze’. Oftewel: we beginnen enthousiast en gemotiveerd, maar onderweg raken we uitgeput en geven we op. Mits we tijdig een andere voedingsbron vinden.

Dat is niet gek, want in onze huidige samenleving zijn we gewend alles meteen te willen en te krijgen; we willen onze pakketjes binnen 24 uur bezorgd krijgen, we willen niet op de bus hoeven wachten en we willen meteen antwoord op onze mails. Daar is op zich niets mis mee. Maar het maakt het wél moeilijker om rust en vrede te vinden met zaken die simpelweg geduld vragen of vergen. Zoals dat gezondere lijf. Zoals die carrièreswitch. En zoals meer zelfvertrouwen.

Vaak beginnen we dan ook streng en rigoureus met het realiseren van onze nieuwe doelen en voeren we veel te snel drastische veranderingen in onze levensstijl door. Toch zijn we vervolgens teleurgesteld in onszelf wanneer we constateren dat we falen of als blijkt dat we het moeilijk vinden om alles vol te houden. Zelfvergiffenis gaat moeizaam en we hebben de neiging wrok tegen onszelf te gaan koesteren, totdat we na een tijdje weer een nieuwe bron van motivatie vinden om uit te putten. Opnieuw proberen we onze doelen te halen, op exact dezelfde jachtige wijze. We veranderen onze input niet, maar verwachten wél een andere uitkomst. Het resultaat: een energieslurpende combinatie van nijd, teleurstelling en wanhoop.

Maar stel je eens voor dat je een kindje moest leren lopen: als het kindje zou vallen, zou je hoogstwaarschijnlijk niet kwaad worden. Je zou niet teleurgesteld zijn en je zou niet wanhopen. In plaats daarvan zou je het kindje met liefde en begrip oppakken en bereid zijn te helpen wanneer hij of zij daar weer klaar voor is. De liefde en het geduld die je anderen geeft, verdien je ook van jezelf. You are worthy of it, dus gun jezelf die liefde en die tijd.

Als je nog enigszins twijfelt, is het nog noemenswaardig dat psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat het ongeveer 21 dagen duurt voordat een nieuwe gewoonte in onze hersenen is gevormd. Het duurt dus bijna een maand om een nieuwe gewoonte met succes in je levensstijl te integreren! Probeer daarom vooral niet te hard van stapel te lopen, en streef liever naar geleidelijke verandering. Niet alleen omdat dit haalbaarder is, maar ook omdat je op deze manier meer kan genieten en een betere basis creëert voor op de lange termijn.

Om af te sluiten met een fijne metafoor: wees niet als een batterij, maar als een software-update. Software begint met de best mogelijke versie die op dát moment beschikbaar is, en wordt telkens opnieuw geprogrammeerd en geüpdatet om beter te zijn dan de vorige versie. Uiteindelijk zorgt dat voor positieve voortgang. Begin vandaag door een stap in de goede richting te zetten en probeer dit de hele week vol te houden. Voeg vervolgens pas volgende week nog iets toe en ga in die trend door, stapje voor stapje en beetje bij beetje.

Vergeet strenge deadlines en feilloze plannen. Maak liever langetermijndoelen, werk hard doch gematigd, laat zaken organisch gaan en bovenal: wees lief en vergevingsgezing voor jezelf. Immers: “There’s no need for rush. What’s meant for you always arrives right on time.”

LEES OOK:

Waarom vrouwen altijd naar perfectie streven. >

Als je je dromen wilt realiseren, moet je déze 5 dingen niet doen. >

Waarom (+hoe) je je oude zelf moet loslaten. > 

Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden