DIT WILLEN VROUWEN ÉCHT - Taj Amsterdam

DIT WILLEN VROUWEN ÉCHT

DIT WILLEN VROUWEN ÉCHT

Wetenschapsjournalist Daniel Berger schreef een boek over de vrouwelijke seksualiteit en wat vrouwen écht willen. Vernieuwend en superinteressant, voor vrouwen én mannen.

 

Om wat context te creëren: pas sinds het eind van de jaren 90 wordt er onderzoek gedaan naar vrouwelijke seksualiteit. Wist je bijvoorbeeld dat pas in 1998 werd ontdekt dat de clitoris onderhuids groter is dan een penis? En nog steeds is niet bekend of de G-spot bestaat en of er zoiets is als een 'baarmoederhalsorgasme'. Wordt ook geen onderzoek naar gedaan. “Het is blijkbaar nog niet prestigieus genoeg”, verklaart Berger zelf in een interview met Trouw (lees dit interview, onwijs interessant).

Berger’s hoofdboodschap: monogamie nekt het vrouwelijke libido. De opvattingen over de vrouwelijke seksualiteit werken als een kooi, of zelfs als een moordenaar. Want monogamie is háár taak: de vrouw is al eeuwenlang behoedster van dit culturele ideaal. In Berger’s eigen woorden in bovengenoemd interview: “Als man denk je liever dat alleen jouw verlangen ronddoolt, en dat jouw partner zich exclusief op jou richt. Het hele idee van sociale structuren en stabiliteit is deels gebaseerd op het ideaal van monogamie.”

Vrouwen verschillen helemaal niet zoveel van mannen. Als iets, blijken ze zelfs seksueel intenser, complexer en veelzijdiger te zijn. Het idee dat vrouwen van nature monogaam zouden zijn en mannen de behoefte hebben hun zaad vooral te verspreiden, is wetenschappelijk allang teniet gedaan. Vrouwen bevinden zich alleen meer in een kooi dan mannen, bang voor het 'sletfenomeen'. Oftewel: er is geen ruimte voor vrouwelijke seksualiteit in deze maatschappij.

Geen mens is hetzelfde en natuurlijk willen we niet allemaal als seksbeluste apen rondrennen en even vlug tegen de buurman aanschuren voordat we op de fiets springen richting kantoor. Natuurlijk hebben we niet allemaal die verlangens. En natuurlijk zijn er vrouwen en mannen die monogaam wél zielsgelukkig zijn. Maar de onwetendheid over de seksualiteit van de vrouw - zowel op fysiek als mentaal vlak - en de slettencultuur, die mogen toch wel eens verdwijnen. Om af te sluiten met nog een citaat van Berger: “We lijken seksueel bevrijd, maar nemen de helft van de bevolking niet serieus.”

Dit boek is een eye-opener. Niets om het wel of niet mee eens te zijn, maar een herziening van de vrouwelijke seksualiteit waarin je sommige dingen wel zal herkennen, en andere niet. Een heerlijk nieuw referentiekader om je eigen 50 of 100 tinten van welke kleur dan ook eens te herzien, ontdekken en omarmen.

Wat vrouwen willen, Daniel Berger, € 19,95, Lebowski.


LEES OOK: 

Seks en de Citadel. “Kan ik zwanger worden als mijn verloofde voor de airconditioning staat?”. Een boek over de geheimen in de Arabische slaapkamer van wetenschapsjournalist Shereen El Feki. > 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »