DE KRUIDENBIJBEL - Taj Amsterdam

DE KRUIDENBIJBEL

DE KRUIDENBIJBEL

     

Verse kruiden zijn heerlijk, dát staat als een huis. Maar wat doen ze nou eigenlijk precies voor ons lichaam? Vandaag: de kleine-verse-kruidenbijbel met alle upsides van de tien meest populaire kruiden in de Nederlandse keuken.


BASILICUM

Niet alleen een heerlijk plantje, want deze groene rakker beschermt je cellen tegen stralingen, gaat ontstekingen tegen en is bacteriedodend.


OREGANO

Letterlijk vertaald ‘mountain joy’, en dat is niet voor niets: het plantje zit vol vitamines A, B6, C, E en K, vezels, ijzer, magnesium, calsium en kalium en helpt ook nog eens ontstekingen tegen te gaan, schimmels in het lichaam de doden, sterk te ontgiften, het immuumsysteem te boosten, de kans op allerlei kankersoorten te verkleinen, bronchitis tegen te gaan én acne te verminderen.

SALIE
Dit fijne plantje zit vol gezonde oliën die sterk desinfecterend werken. Wie geregeld salie eet, verkleint de kans op ontstekingen en bacteriële infecties enorm. Daarnaast is salie ook nog eens goed voor de hersenen en verkleint het eten van salie de kans op Alzheimer.

THIJM
Nog zo’n wonderkruid. Thijm wordt in de geneeskunde steeds meer medicinaal gebruikt; het reguleert de bloeddruk, gaat acne tegen, is ontgiftend en bacteriedodend, boost je weerstand en helpt tegen hoesten en benauwdheid.

ROZEMARIJN
Letterlijk vertaald vanuit het Latijn betekent dit ‘zeedauw’. Het zit vol ijzer, calcium en vitamine B6 en is enorm goed voor het herstel van de spieren. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend, boost het je bloedcirculatie en de groei van je haar, stimuleert het de stofwisseling, beschermt het de hersenen tegen straling én helpt het bij het voorkomen van kanker.

DILLE
Dille is fantastisch voor het neutraliseren van schaddelijke stoffen zoals alcohol, uitlaatgassen en nicotine: fijn! Daarnaast gaat dille botontkalking tegen en werkt dit kruid bacterie-regulerend, wat betekent dat dit yummy plantje de goede bacterieën in je lichaam voedt en de slechte doodt.

BIESLOOK
Nog zo’n kleine held in voedingstoffenland. Het helpt bij het voorkomen van maagkanker en prostaatkanker en reguleert je slaap- en gelukshormonen. Veel bieslook eten voor een goed humeur en een goede nachtrust dus.

KORIANDER
De Thaise, Vietnamese en Mexicaanse keuken zijn niet alleen onweerstaanbaar lekker, maar ook nog eens supergezond! Koriander zit namelijk vol vitamine A en C en verschillende mineralen. Daarnaast is het antioxiderend, ofwel ontgiftend, en is het zo bacteriedodend dat het in grotere hoeveelheden zelf salmonellabacterieën kan doden. Ook helpt koriander bij metaalvergiftiging (oké, dit komt in ’t dagelijkse leven niet vaak voor, maar het is wel een indicator van hoe powerful dit fijne plantje is).

MUNT
Munt is by far de allerstoerste antioxidant ever. Niets werkt zo ontgiftend als munt; geen vrucht, geen groente en geen ander kruid. Maar dat is niet alles: munt helpt bij het verminderen van allergieën en is een kei als het aankomt op het verlichten van maag- en darmaandoeningen (zoals prikkelbaardarmsyndroom en maagwandinfecties). Het boost ook nog eens je spijsvertering en je krijgt er een mooie huid van. Aan de verse muntthee, smoothies en Vietnamese hapjes dus, darlings!

PETERSELIE
Vol vitamine K, C en A en ook al zo’n ster in het neutraliseren van schaddelijke stoffen zoals alcohol, uitlaatgassen en nicotine. Daarnaast werkt ook peterselie ontstekingsremmend en ontgiftend en werkt het tegen reuma, artritis en hartproblemen.

Let wel: deze fijne gezondheidsvoordelen werken alleen als je de kruiden regelmatig eet.


LEES OOK: 

De notenbijbel, om te zien welk nootje nou eigenlijk wat voor je lijf doet. >  



Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden