DE KRACHT VAN INTROVERTEN - Taj Amsterdam

DE KRACHT VAN INTROVERTEN

DE KRACHT VAN INTROVERTEN

Dook jij vroeger liever in een boek dan in een overvolle ballenbak? Werk je liever afgezonderd en in rust dan in teams? Heb je een hekel aan spreken in het openbaar, en hoef je niet zo nodig de gangmaker op ieder feest te zijn? Je bent niet raar, je bent gewoon introvert. En dat maakt je extreem waardevol, zo blijkt uit de TED-talk van Susan Cain, The power of introverts.

Introverte mensen zijn bijzonder waardevol voor de maatschappij. Dat hebben ze alleen niet altijd door, want diezelfde maatschappij doet ze vaak geloven dat ze dat niet zijn; dat ze outcasts zijn en dat er iets mis met ze is. Een kind dat bijvoorbeeld niet meespeelt tijdens een kampspel maar liever alleen een boekje gaat zitten lezen, is frowned upon. Grote kans dat het tijdens de eerstvolgende ouderavond ter sprake komt: het kindje doet niet goed mee met de rest, hoe kunnen we dat ‘oplossen’?

Onze maatschappij bejubelt sociale vaardigheden en extraverte karakters. Pronk liever met eigenschappen als ‘teamplayer’, ‘outgoing’ en ‘assertief’, dan met eigenschappen als ‘rustig’, ‘stil’ en ‘gereserveerd’. Toch passen de laatste drie woorden beter bij eenderde tot de helft van de wereldbevolking: zó veel mensen zijn er introvert. Dat is overigens iets anders dan verlegen zijn. Verlegenheid draait om de angst voor sociale veroordeling, terwijl introvertheid iets zegt over hoe je op (sociale) prikkels reageert.

Extraverten hebben veel prikkels nodig; introverten presteren juist beter als ze in omgevingen met minder prikkels zijn. Door je in de juiste prikkelomgeving te bewegen, kun je je talenten maximaliseren. Bedrijven en scholen zijn echter in de meeste gevallen ontworpen voor extraverten. Denk alleen al aan geclusterde tafeltjes in klaslokalen en bureaus op de werkvloer die zo staan dat je elkaar hoort en zelfs aankijkt. Prikkels all around en pech voor de introvert.

Hoewel docenten extraverte scholieren dan ook schijnen te prefereren, halen introverte scholieren gemiddeld betere cijfers. Introverten nemen over het algemeen ook minder risico’s en blijken betere leiders te zijn (Eleanor Roosevelt, Mahatma Gandhi en Rosa Parks waren bijvoorbeeld bekende introverte leiders). Ze laten de mensen die onder hen werken met hun eigen ideeën komen, terwijl extraverte leiders vaak zó enthousiast over hun eigen ideeën zijn, dat daar geen ruimte voor is. Daarnaast hebben de meest creatieve mensen vaak een flinke introverte inslag en ontstaan goede ideeën meestal wanneer we alleen zijn.

Nog een bewezen en intrigerend feit? Mensen in groepen apen elkaars overtuigingen en meningen tot op zekere hoogte vaak onbewust na en volgen de mening van de meest dominante en charismatische persoon. Dit terwijl de beste prater natuurlijk helemaal niet de beste ideeën hoeft te hebben. De ideeën van introverte mensen worden alleen niet gehoord of niet voldoende aantrekkelijk verpakt; er ontbreken handgebaren, humor en charisma.

Introverten hebben hun eigen kwaliteiten, al worden die niet altijd gezien en op waarde geschat. Dat doet overigens niets af aan de waarde van extraverten. Er moet namelijk ruimte zijn voor teamwork én alleen-tijd, voor extraverten én introverten. Dat is allemaal niet zo zwart-wit als nu misschien lijkt: we vallen allemaal ergens op het introvert-extravert-spectrum. Maar meestal zijn we wel iets meer het een óf het ander. En hoewel er zodanig een redelijke balans is tussen introverte en extraverte mensen, mist de balans in de samenleving. Dáár gaat het om.

De introvert voelt zich als gevolg vaak onbegrepen en ongewenst. Hij heeft vaak het idee dat hij extraverter moet worden; dat hij dan meer kans maakt op de werkvloer en sociaal meer gewaardeerd zal worden. Eeuwig zonde, want introverte kwaliteiten zijn óók kwaliteiten. Die willen we niet wegwerken en ‘oplossen’, maar de ruimte geven om verder te ontwikkelen.

Voor alle introverten: laat het idee los dat je moet veranderen of dat er iets mis met je is, want jij hebt jouw eigen kwaliteiten. En de samenleving mag het misschien niet zien, maar die zijn prachtig en bijzonder waardevol.

Meer over introvertheid? Kijk de TED-talk ‘The Power of Introverts’ van Susan Cain of lees haar gelijknamige boek.

Bron: www.TED.com.


LEES OOK:

Passie in een langetermijnrelatie. > 


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »