DE AMBITIEUZE EIKEL: JE LEVENSDOEL VINDEN - Taj Amsterdam

DE AMBITIEUZE EIKEL: JE LEVENSDOEL VINDEN

DE AMBITIEUZE EIKEL: JE LEVENSDOEL VINDEN

Een eikel wordt een eikenboom, een rups wordt een vlinder en een baby wordt een mens. Aristoteles noemt dit ons ‘telos’: ons levensdoel. Alles en iedereen heeft een bepaalde potentie en daarmee een voor de hand liggend levenspad. Maar wat als jouw droom daarvan afwijkt en helemaal niet voor de hand ligt? Wat als de eikel een dennenboom wil worden?

Oké, misschien word je er gelukkiger van als je droom niet compleet irrealistisch is. Wie veertig is, zo stijf als een hark, het ritmegevoel heeft van cactus en ervan droomt opeens een topballerina te worden, krijgt het waarschijnlijk zwaar. Maar we hebben te vaak de neiging binnen onzichtbare en zelfbedachte grenzen te denken. We worden beperkt door de gewoonten van onze cultuur, de mensen om ons heen, de geschiedenis van onze ouders en voorouders en misschien nog wel het meest door onze eigen onzekerheden.

Want just maybe ligt jouw telos wel buiten de lijntjes, alleen niet bij de spitzen op topniveau. Misschien zou je nog wel balletlerares kunnen worden voor kleuters en op die manier toch met je grootste passie bezig kunnen zijn. En ook als dat niet helemaal wil lukken, hoef je het niet op te geven. Het kan je grootste hobby blijven; iets dat je hele week mooier maakt - al draai je halfbakken pirouettes. Je hoeft iets niet op te geven als je in potentie nooit ‘de beste’ zult worden. Als je maar JOUW beste wordt; jouw mooiste boom.

Dus vind je eigen levensdoel en ben trouw aan jezelf, al is jouw droom niet de meest voor de hand liggende. Zoals William Ernest Henley zo pakkend verwoordt in zijn gedicht Invictus: “I am the master of my fate; I am the captain of my soul.”


LEES OOK:

Inspector Bromvlieg. Soms moet je alles even door een andere bril bekijken. Met een 360 graden view - op z’n bromvliegs. > 


Reacties

  1. Els Els

    Heerlijk stuk om te lezen en een prachtig kunstwerk.
    Ik wacht op meer.
    Dank jullie wel voor dit moois.

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »