BALI BELLY - Taj Amsterdam

BALI BELLY

BALI BELLY

Op ons bord: een stuk varkenshuid mét haar én spekkig speklaagje op een bedje van varkensdarmen, wat gefrituurd en gepoft varkensvet, nog wat andere willekeurige stukjes ingewand en genoeg verse sambal om je hoofd minstens dezelfde kleur aan te laten nemen. Toch een wat dubieus maaltje.

En toch hebben we het gegeten. Simpelweg omdat de familie bij wie wij verblijven ons wilde trakteren op dit bijzonder luxe feestmaal, en je dan als alleseter tegen zo'n lief en gul gebaar geen nee kunt zeggen. Toch kwam er iets prachtigs van. Want geïnspireerd door deze traumatische ervaring leek het ons een uitstekend idee een kooklesje te nemen. Geen hartkloppingen en ‘Bali bellies’ meer, maar zelf leren koken met lokale ingrediënten, zodat we bij het volgende dineraanbod het tegenvoorstel kunnen doen eens lekker voor hún te koken. 

Ondanks een intense regenbui zijn we daarom naar de dame aan de overkant van het rijstveld geklommen en gegleden om samen kipsaté en soto ayam (Balinese kippensoep) te maken. Hoewel het toch nog een kleine cultuurshock teweeg bracht – stel je voor: het gekrioel van enorme mieren en vliegen op de rauwe kip – hebben we ongelooflijk lekker gegeten. En zonder het idee van de insecten die wellicht in je soep mee zijn gekookt uit te moeten blokken, smaakt hij ongetwijfeld nóg beter. Dus zó maak je hem:



Ingrediënten voor 4 personen (dit wordt een flink rondje door de Toko):

- 350 gram kip
- 3 eetlepels kokosschaafsel
- 2 theelepels sambal goreng
- 1.5 theelepel garnalenpasta
- 4 sjalotten
- 6 tenen knoflook
- 10 salaam bladeren (daun salam)
- een fles kokosnootolie
- 1 kleine rode chili
- 2 tomaten
- stuk gemberwortel (ongeveer 3 cm)
- stuk koenjit/turmeric wortel (ongeveer 2 cm)
- water (ongeveer de inhoud van 3/3.5 soepkommen)
- 1 theelepel zout
 

  1. Snijd de helft van de uien en knoflooktenen in plakjes. Neem een wok, doe er genoeg kokosolie in zodat de knoflook en ui ondergedompeld zijn en frituur ze als het ware tot ze goudbruin en knapperig zijn. Schep ze uit de olie en zet even aan de kant in een met keukenrol bedekt bakje.
     
  2. Snijd de overige sjalotten in grove stukken en meng ze met de rest van de knoflook en alle andere ingrediënten behalve de kip en de bladeren. Doe dit mengsel in een vijzel/keukenmachine tot het een goedgemengd, egaal prutje is.
     
  3. Snijd de kip in blokjes en doe ze rauw in een soeppan met het prutje, de bladeren en het water. Kook tot de kip gaar is, schep de bladeren eruit en…Klaar! Onder je neus een authentieke Balinese soto ayam.

 

LEES OOK:

Yoga Monday. Cho staat op de kop in de ‘naughty corner’. >


Reacties

  1. Angelle Angelle

    Trots op jullie meiden! Niet altijd makkelijk om te eten wat de pot schaft. En jullie receptje ziet er heerlijk uit. Kan niet wachten om hem te proeven Shardey. Xxx

  2. Janneke Janneke

    Ziet er prachtig uit, mooie foto's en klinkt heerlijk dit gerecht! Ga hem na mijn detox gelijk maken!! Eet smakelijk!

  3. Birgitta Stekhuizen Birgitta Stekhuizen

    Soto ayam is zo lekker, ga hem ook maken. Bedankt voor het recept en nog veel plezier op Bali!

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden