8 VRAGEN VOOR MEER ZELFINZICHT - Taj Amsterdam

8 VRAGEN VOOR MEER ZELFINZICHT

8 VRAGEN VOOR MEER ZELFINZICHT

Reflecteer, wees eerlijk, prikkel jezelf en groei. Hieronder 8 vragen voor meer zelfinzicht. Probeer de vragen niet binnen een paar seconden te beantwoorden, maar observeer je allereerste gedachten en neem de tijd voor iedere vraag. Of laat ze zelfs even bezinken, zodat de diepere antwoorden een kans krijgen om boven te komen drijven.

1. Waar schaam jij je voor?
Dit is een vraag die je misschien niet makkelijk kunt beantwoorden. Misschien denk je zelfs wel dat je je nergens voor schaamt – overduidelijke en oppervlakkige gênante flaters daargelaten. Maar denk er eens dieper over na. Iedereen kent namelijk schaamte. En pas als we onze schaamte aanpakken, kunnen we aan een betere relatie met onszelf én de mensen om ons heen gaan werken. Lees hier meer over hoe je je schaamte overwint.

2. Als je doorgaat zoals je nu leeft en je blijft gedragen zoals je nu doet, waar ga je dan heen?
Niet reflecteren op je leven en je eigen aandeel in de koers ervan, lijkt aanvankelijk misschien makkelijk. Als je niet al teveel bij dingen stilstaat, is alles immers al snel ‘oké’. Je leven kabbelt voort en jij sukkelt mee. Het allergrootste gevaar hiervan is dat niets ooit nog meer dan ‘oké’ zal zijn. Waar blijft fantastisch? Waar blijft bezield? Waar blijft je leercurve? Een levenslijn zonder pieken en dalen is als een stilgevallen hartslag. Voorspelbaar en daardoor veilig, maar levenloos.

3. Zijn er mensen in jouw leven waarvan je weet dat ze je eigenlijk belemmeren of ongelukkig maken?
Het kan verschrikkelijk moeilijk zijn om toe te geven dat iemand eigenlijk niet goed voor je is, en daar vervolgens ook echt iets mee te doen. Zoals een geliefde van wie je wéét dat hij of zij je op de lange duur ongelukkig zal maken. Of het geheel loslaten van een onbeantwoorde liefde. Het kan ook praktisch of ethisch onmogelijk lijken om iemand uit je leven te schrijven. Zoals een ouder of een zus. Erken in zulke gevallen in ieder geval de rol die deze persoon in jouw leven speelt en welke invloed hij of zij precies op je heeft. Zodra je kunt en durft in te zien dat je iemand eigenlijk beter los zou kunnen laten, koppel je je in feite al een stukje los. Daardoor kun je sterker staan, en je houding, verwachtingen en uiteindelijk zelfs emoties rondom deze persoon veranderen.

4. Op welke momenten ben je het gelukkigst?
Wat is geluk voor jou? Hoe lang is het geleden dat je gevoelens van geluk en dankbaarheid letterlijk in je borst kon voelen? Op welk moment of op welke momenten was dit? Wat zeggen je antwoorden op deze vragen over hoe je nu in het leven staat?

5. Zijn er dingen waarvoor je jezelf of anderen nooit vergeven hebt?
Iemand haten, verdriet hebben door iemand, wrok koesteren en moe worden van dingen niet los kunnen laten: ze hebben allemaal te maken met anderen of jezelf niet kunnen vergeven. Soms sluimeren deze emoties diep in ons, en beseffen we pas dat ze er nog zijn als we het erover hebben. Maar je draagt ze iedere dag met je mee, in je hele zijn. Heb je een foute beslissing gemaakt die je jezelf niet kunt vergeven? Zijn er mensen die je nog niet vergeven hebt voor iets wat ze jou hebben aangedaan? Werk hieraan, want vergeven doe je op de eerste plaats voor jezelf. Lees hier meer over leren vergeven.

6. Leef je in overeenstemming met je eigen waarden? En zo nee, wat houdt je tegen?
We vinden vaak wel heel veel, maar dat betekent niet dat we ook echt naar die overtuigingen en waarden leven. Dit kan ervoor zorgen dat je minder respect of liefde voor jezelf voelt, of minder gelukkig bent. Je kunt bijvoorbeeld vinden dat je gezin op de eerste plek moet komen, maar in de praktijk werk meestal voor laten gaan. Je kunt vinden dat een liefdesrelatie of vriendschap gelijkwaardig moet zijn, maar in de praktijk genoegen nemen met een ongelijkwaardige relatie. Stel jezelf vervolgens de vraag wat er allemaal zou veranderen als je wél in overeenstemming met je eigen waarden zou gaan leven. Wie en wat zou je daardoor verliezen? En wie of wat zou je daarmee juist winnen?

7. Wat vind je minder mooi aan jezelf?
Dit kunnen dingen zijn waar je je misschien ook voor schaamt, zoals jaloezie of afgunst, maar dat hoeft niet per se. Misschien vind je dat je dankbaarder zou kunnen zijn, te stil of juist te aanwezig bent, te vaak onaardig bent, te snel achterdochtig, te ijdel of dat je bijvoorbeeld niet genoeg voor je geliefden doet. Als er inderdaad dingen zijn die je minder mooi vindt aan jezelf: heb je vrede met deze dingen, of vind je dat je hieraan zou moeten werken? En in het laatste geval: waarom heb je dat tot nu toe niet gedaan? Of waarom is het niet gelukt?

8. Als je je jongere zelf één advies kon geven, welk advies zou dat dan zijn?
Wat had jouw leven bijvoorbeeld beter of makkelijker gemaakt als je het vooraf geweten had? Was je misschien een bepaalde relatie niet aangegaan? Had je een andere studierichting gekozen? Had je gewild dat je meer met je hart gekozen had dan met je hoofd, of andersom? Welk advies had je jezelf gegeven?

En mocht je er nog geen genoeg van hebben, hier nog een paar waardevolle vragen:
9. In een parallel leven zonder banden en verplichtingen, zonder relaties, thuisland en baan, wat zou jij dan nu doen; wie zou je zijn?
10. Waar heb je spijt van?
11. Voel, lach en huil je nog even hard als vroeger, of zijn je emoties met de jaren afgezwakt?
12. In hoeverre bepaalt angst jouw leven, in plaats van hoop?
13. Wat hoop je nog bereikt te hebben voordat je de aarde weer verlaat?

LEES OOK:

Zo vind je meer innerlijke rust. >

Hou jij helemaal van jezelf? >

6 adviezen bij een gebroken hart. >

Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »