6X WAAROM JE DAG STARTEN MET HAVERMOUT EEN HEEL GOED IDEE IS - Taj Amsterdam

6X WAAROM ONTBIJTEN MET HAVERMOUT EEN HEEL GOED IDEE IS

6X WAAROM ONTBIJTEN MET HAVERMOUT EEN HEEL GOED IDEE IS

Een simpele, heerlijke superfood die ook nog eens goedkoop is en waar je eindeloos mee kunt variëren. Wij zijn dol op havermout. Ons favoriete variant zijn havergrutten (in Amerika: steel cut oats). Bijna iedere dag ontbijten wij wel met zo’n bakje stomende oats. En olé, hoezee: zo’n haverstart is heel goed voor je lijf. En wel om de volgende 6 redenen.

 

1. GOEDE BRON VAN VEZELS

Een vezelrijke start van de dag is niet alleen fijn voor een langdurig verzadigd gevoel, maar ook voor je spijsvertering (je voedt de goede bacteriën in je darmen en stimuleert een gezonde stoelgang, wat fijn is voor je algehele gezondheid).

 

2. PORTIE COMPLEXE KOOLHYDRATEN

Complexe koolhydraten hebben, in tegenstelling tot simpele koolhydraten, een lage glycemische index (GI). Dat wil zeggen dat ze langzaam door je lijf worden afgebroken en geleidelijk glucose afgeven aan je bloed. Met andere woorden: deze koolhydraten veroorzaken geen piek in je bloedsuikerspiegel, geven langer een voldaan gevoel en komen niet met een achteraf energiedipje.

 

3. HONGERSTILLEND

Naast het feit dat de vezels en langzame koolhydraten in havermout je honger langdurig stillen, zit er ook nog een bepaald stofje in havermout waardoor je meer van het hormoon cholecystokinine aanmaakt. Daardoor krijg je minder honger.

 

4. BRON VAN PROTEÏNEN

Veel mensen weten dit niet, maar havermout is een goede bron van proteïnen – vóóral voor een graan. Per één portie van 44 gram havergrutten (de meest onbewerkte vorm van haver) zit zo’n 7 gram proteïnen. Hetzelfde geldt voor één portie van 48 gram langkokende havermout. Als referentiekader: een volwassene heeft per kilo lichaamsgewicht volgens het Voedingscentrum 0,8 gram eiwit per dag nodig. Veganisten (en tot op zekere hoogte ook vegetariërs) hebben 25 procent meer nodig. Wil je een proteïnerijkere havermout, voeg dan bijvoorbeeld noten(boters) of lijnzaad toe.

 

5. HEEL VEEL VOEDINGSSTOFFEN

Havermout is een goede bron van ijzer (in één portie havergrutten zit bijvoorbeeld 10 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid), magnesium, mangaan, zink en verschillende B-vitaminen.

 

6. ONGELOOFLIJK VEELZIJDIG

Een simpel havermoutpapje met vers fruit is misschien het populairst (en snelst), maar je kunt zó veel meer met havermout! Kook het met pompoenpuree, maak overnight oats (die dus na een nachtje weken gewoon eet-klaar zijn), bak er muesli van, maak er cupcakes van, kies voor een hartige porridge, of transformeer de oats in cookies.

Zitten al die dingen dan alleen in havermout? Nee hoor, natuurlijk niet. Maar het is wél een mooi voorbeeld van een voedzaam ontbijt. Mits je je aan deze regels houdt…

 

REGELS VOOR GEZONDE HAVERMOUT:

- Kies het liefst niet voor instant havermout, omdat deze een hogere GI heeft. Idealiter ga je voor havergrutten, langkokende of snelkokende havermout.
- Mijd instant havermout met smaakjes. Deze bársten vaak van de suiker.
- Maak van je gezonde oats niet alsnog een ongezonde snoeppartij door dingen als suiker toe te voegen. Kies liever voor vers fruit, noten, kokosnootschaafsel, lijnzaad of chiazaad.


NB Variatie in je voedingspatroon is belangrijk! Naast havermout zijn er zó veel andere gezonde granen die je kunt gebruiken om vergelijkbare recepten mee te maken. Andere voedzame (pseudo-) granen waar je een lekker ontbijtpapje van kunt maken zijn bijvoorbeeld quinoa, amaranth, boekweit en teff.


Ons favoriete havermoutontbijt bestaat uit voorgeweekte havergrutten, versgemalen lijnzaad, vers fruit, kokosnootsnippers en noten. Recept volgt snel!

 

LEES OOK:

Snel honger na je ontbijt? Voorkom deze 5 ontbijtfouten. >

Zó week je granen, zaden en noten voor. >

5 supergranen die vaak vergeten worden. >


Volg ons op Instagram!
Null
 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden