6 WEKEN SUIKERVRIJ - Taj Amsterdam

6 WEKEN SUIKERVRIJ

6 WEKEN SUIKERVRIJ

Ik denk dat ik misschien wel een van 's werelds grootste suikerverslaafden was. Van chocolade en koekjes tot bergen gedroogd fruit: als iets zoet was, was ik fan en at ik het met heel, héél veel liefde. En toen spontaan een zwaar experiment: 6 weken compleet zonder geraffineerde en geconcentreerde suikers. Dit is waarom ik het iedereen kan aanraden.

Nog even zodat jullie de intensiteit van deze zware beproeving wel op waarde schatten: ik was dus dat vervelende suikerhoofd dat significant veel blijer en onaanspreekbaar werd als er koekjes of andere zoetigheden in de buurt waren. Het type suikerverslaafde dat toetjes verzamelde, iedere dag Bastogne en/of choco at (niet het 86% cacao soort) en nog net niet wegsmolt in de regen.

Mijn punt: als er iemand veel moeite zou hebben met 6 weken suikervrij leven, was ik het wel. En toch ging het me geweldig goed af. En toch leef ik nu nog steeds (bijna helemaal) vrij van geraffineerde en geconcentreerde suikers. Waarom? Omdat de voordelen van een dergelijk suikervrij leven simpelweg te mooi zijn om nog op te geven. Ik heb ze even op een rijtje gezet.

DE VOORDELEN VAN SUIKERVRIJ LEVEN:

1. MEER ENERGIE
Mijn bed niet uit kunnen komen, te moe zijn om boodschappen te gaan doen, te moe zijn om te sporten, inkakkertjes gedurende de dag: het is allemaal verleden tijd. Ik had geen idee dat het eten van geen suiker mij zo veel energie zou geven en als ik dit geweten had, had ik het al jaren eerder gedaan. Eigenlijk heb ik zelf niet eens meer redenen nodig om het suikervrije bestaan vol te houden. Die zijn er wél, dus door met voordeel twee.

2. BABYHUIDJE
Fijnere poriën, egale teint, geen gedoe: mijn huid is mooier dan ooit.

3. GEZONDER
Geraffineerde suikers zijn niet gezond, werken allerlei kwalen in de hand (waaronder dementie op de langere termijn) en zouden we eigenlijk niet moeten eten. Dat weten we allemaal. Maar er is één uitspraak van dr. Oz (ja, echt) die ik nooit vergeten ben en die mij extra motiveert om het vol te houden: “Suiker eten is als glasscherven door je aderen laten gaan. Het maakt alles van binnenuit kapot.” Goed te visualiseren en nu voel je je bij je volgende cupcake een crimineel ;-).

4. PAAR KILO KWIJT
Als je alleen stopt met het eten van geraffineerde en geconcentreerde suikers en verder niets verandert, zul je waarschijnlijk kilo’s (meervoud) verliezen. Dat was in ieder geval zo bij mij. Dat komt mede doordat je insuline uitgebalanceerd wordt en je lichaam minder overbodig voedsel gaat craven: je voelt je lijf beter aan.

5. VERFIJNDERE SMAAK
Als je lang genoeg geen geraffineerde en geconcentreerde suikers eet, bouw je je suikertolerantie af. Gevolg: als je een keer iets eet met veel suiker, is de kans groot dat je het simpelweg veel te zoet vindt. Ik nam laatst een hapje van een zoetzure augurk en kreeg er spontaan kippenvel van, zó vies zoet vond ik het. Moeilijk te geloven misschien, maar ik zweer je dat je na een periode goed suikervrij leven liever een suffe spruit eet dan een bonbon. Mijn ervaring is dan ook dat je sowieso beter gaat proeven als je suikervrij en overwegend ‘natuurlijk’ gaat eten. Een verrijking! Een cashewboter die voor mijn vriendinnen smaakloos is, is voor mij bijvoorbeeld heerlijk en perfect zoet.

Er zijn natuurlijk talloze boeken over geschreven en verschillende methoden om suikervrij te gaan. Ik ben geen voedingsdeskundige en claim niet alles of de beste methode te weten, maar voor mij werkte mijn methode subliem. Hieronder beschrijf ik hoe ik het heb gedaan.

STAPPENPLAN: 6 WEKEN SUIKERVRIJ

Voor alle duidelijkheid nog even wat ik onder suikervrij versta: met suikervrij bedoel ik het mijden van geraffineerde suikers (rietsuiker, basterdsuiker, kristalsuiker, etc) en (natuurlijke) geconcentreerde suikers (in de vorm van bijvoorbeed honing, maple syrup of kokosbloesemsuiker). Helemaal suikervrij leven kan namelijk niet, en is bovendien ook alles behalve wenselijk. Je lichaam heeft suikers keihard nodig, alleen niet zoveel als dat we tegenwoordig binnenkrijgen. Suikers zitten in bijvoorbeeld ook in fruit, groenten en koolhydraten. Deze voedingsmiddelen eet ik natuurlijk wél. Al eet ik bijvoorbeeld niet te veel fruit en kies ik liever voor complexe koolhydraten. Enfin, hieronder mijn stappenplan.

 

1. Mijd alle soorten geconcentreerde en toegevoegde suikers, óók natuurlijke. Dus: geen geraffineerde suikers, geen honing, geen suikervervangers en geen vruchtensappen (die bevatten te veel suiker, eet fruit daarom gewoon heel en eet liefst niet meer dan 2 stuks fruit per dag). Werkelijk overal zit toegevoegde suiker in, dus je moet alles checken. Je sausjes (in een fles tomatenketchup zitten bijvoorbeeld gemiddeld 45 tot 60 suikerklontjes), je hummus, je vleeswaren, je soep: alles. Dat doe je niet bij de voedingswaarden - overal zitten immers suikers in - maar bij de ingrediëntenlijst. Waak ook voor andere namen die suiker kan hebben, zoals  o.a. glucosestroop, fructosestroop, dextrose, sacharose of sucrose. Maak het liefst zoveel mogelijk eten zelf, zodat je precies weet wat je eet.

2. Geen wit brood, geen witte pasta, geen witte rijst. Deze koolhydraten werken voor je lichaam namelijk te veel als snelle suikers. Kies in plaats daarvan voor onbewerkt en volkoren. Complex verhaal; hier kun je iets meer lezen over koolhydraten.

3. Geen alcohol, want daar zitten dus ook veel suikers in.

4. Geen melk, want daar zitten stiekem veel suikers in! Ongezoete plantaardige melk is bijvoorbeeld wél prima.

Nogal streng allemaal, klopt. Vind je 6 weken te lang? De 30-Day Challenge is ook populair. Na die 6 weken of 30 dagen heb je alle voordelen zelf kunnen ervaren (of niet) en kun je beslissen of het jouw lijf óók happy maakt.

Ben je overtuigd om suikervrij door te gaan? Good for you! Het goede nieuws: het hoeft volgens mij allemaal niet voor eeuwig zo streng om blijvend van de voordelen te genieten. Daarom hieronder ook nog mijn langetermijn-suikervrije-eetplan, waar ik nu al twee jaar naar leef.

STAPPENPLAN: VOOR ALTIJD (BIJNA HELEMAAL) SUIKERVRIJ

1. Eet zo min mogelijk geraffineerde en geconcentreerde suikers. Dus uiteraard geen snoep, koek, cake, enzovoorts. Maar let ook op alle andere producten waar (natuurlijke) suikers aan toegevoegd zijn. Zelf mijd ik dus ook producten met honing, maple syrup, dextrose, zoetstoffen, enzovoorts en maak ik zo veel mogelijk zelf. Ik ben wel wat minder rigoureus geworden dan tijdens de eerste 6 weken en eet bijvoorbeeld wél weer gewoon de allerpuurste chocolade die ik kan vinden (met minstens 90% cacao, al zit daar ook een klein beetje suiker in), balsamico-azijn, dadels (maar dan met mate), enzovoorts. 

2. Kies het liefst voor onbewerkte en volkorenproducten. Skip je complexe koolhydraten niet (!) en geniet vooral ook van natuurlijke goede vetten en producten om lekker verzadigd te raken, zoals noten en avocado. Zo houd je je snoepzin beter onder controle.

3. Als je alcohol drinkt, doe dit dan niet dagelijks en met mate. 

4. Drink liever geen koemelk. Wel oké zijn: kazen, kwark en yoghurt zonder toegevoegde suikers. Veganist? Je kunt ook doen zoals ik, en kiezen voor plantaardig en ongezoet.

Om het allemaal nog wat makkelijker te maken, maak ik bijvoorbeeld wel brownies gezoet met pure cacao en dadels; het hoeft allemaal niet minder leuk, alleen een beetje anders. Wel even oppassen dat je niet meer koekjes gaat eten omdat ze nu 'gezonder' zijn. Suikers blijven suikers, en te veel blijft te veel. Alles met mate :-). Wil je je suikerspiegel nog beter in balans houden, zijn er bovendien een paar foefjes, zoals je suikers combineren met gezonde vetten of vezelrijke voeding.

Omdat deze blog al bijna 1000 woorden is, volgen mijn favoriete zoete snacks die vrij zijn van geraffineerde suikers (en toch serieus lekker zijn) in losse blogs. Dit 'suikervrije' en vegan bananenbrood is inmiddels bijvoorbeeld een van mijn specialties... 


Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »