4X LANGZAMER LEVEN - Taj Amsterdam

4X LANGZAMER LEVEN

4X LANGZAMER LEVEN

Wat als jouw rush hour, laten we zeggen, zo’n 24 uur per dag duurt? Haast is niet gezond, niet fijn en een enorme happiness-killer. Hieronder 4 stappen om langzamer te leren leven.


Ik ben een ‘stresskiep’, aldus mijn lieftallige moeder (ja, inclusief dialect; de ‘kiep’ was geen typfout). Altijd gehaast en immer druk, druk, druk – zélfs als ik eigenlijk niet zo bijster veel te doen heb. Dat is niet best, want haast kneust je levenskwaliteit. We leven namelijk in het nu en nergens anders. Maar ben je gehaast, dan krijg je daar niet zo heel veel van mee.

En met ‘gehaast’ bedoel ik overigens niet alleen vlug een ontbijtje fixen dat je vervolgens achter je pc opeet om je tien minuten later oprecht af te vragen of je al ontbeten hebt en daarna nóg een keer te ontbijten. Maar ook haasten in je leven an sich: bezig zijn met duizend dingen en doelen en nooit tevreden zijn met waar je nu bent. Daardoor laat je het leven letterlijk aan je voorbij glippen. Onze boodschap: probeer dit gedrag te veranderen. 


ZÓ GA JE LANGZAMER LEVEN:
1. Geef toe dat je een gehaast kippetje bent.
2. Zie in dat het niet de way to go is (want dat is het écht niet), en dat je gelukkiger kunt zijn als je aan jezelf werkt. 
3. Stop met excuses bedenken. Want óók jij kunt minder haasten, in welke metropool je ook woont, welke baan je ook hebt en hoeveel kids, honden en hamsters je ook moet voederen. Onthaasten is een state of mind (en kun je écht nergens wat rust vandaan toveren, is het hoog tijd je leven te veranderen en prioriteiten te stellen).
4. Doe het! Hieronder een paar tips om je op weg te helpen.

MINI MENTAL HOLIDAYS
Zit je er even doorheen? Neem een mini mental holiday: ga naar een herinnering of droom over een vakantie en ga naar je happy place. Kom je direct van tot rust en je lijf maakt allerlei goede hormonen aan. 

TROTSE LUIWAMMES
Doe af en toe écht niets zonder je er schuldig over te voelen of verklaringen te geven. Mocht je collega of schoonmoeder je toevallig op dat moment bellen en vragen wat je aan het doen bent, ben er dan trots op: “Ik doe nu he-le-maal niets.” Want tenzij je in een verkeerstoren werkt of een chirurg bent met een opengesneden patiënt voor je neus (timing is wel even een ding) is niets doen écht oké.

NO-DIGI-UURTJE
Zet minimaal 1 uur per dag alles uit waarop mensen je kunnen bereiken. Geen telefoon, geen tablet, geen pc. Ga lezen, sporten, mediteren, een serie kijken, badderen, dagdromen, poetsen… Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar voor jezelf doet.

AARDEN, PRIORITEREN EN RELATIVEREN
Probeer op stressmomentjes een minuutje (of twee) te aarden: vind je rust terug, bedenk je dat het niet het einde van de wereld is als er iets even niet NU meteen lukt. Zie de dingen in perspectief, adem diep in en uit en pak de stressveroorzaker dan pas weer aan. 

FUCK MULTITASKEN
Doe alles bewust. Ontbijten kost je bijvoorbeeld toch wel tijd. Besluit daarom voor jezelf: en NU ben ik aan het ontbijten. Dito voor sporten, seks, poetsen en wat dan ook: als je iets doet, doe je niets anders. Dus doe het dan ook écht en met je volle aandacht. Multitasken? Fuck it.

MAAK EEN PLANNING (EN STICK TO IT)
Klinkt misschien alsof je dan juist té op de klok gaat leven, maar mijn ervaring is dat het je héél véél rust geeft. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je je planning niet onmogelijk vol plant. Maak het liefst planningen met tijdvakken: vóór 13:00 denk je aan helemaal niets dat je pas ’s middags hebt ingepland. Heeft toch geen zin. Eerst je ochtend afwerken en als je vooruit loopt op je planning: fijn! Vooral niet vooruit gaan werken (zodat je eerder kan stoppen met werken o.i.d, want er komt toch altijd wel weer iets tussen), maar lekker van genieten.

DEAR DIARY...
Houd een dagboek bij. Schrijf iedere dag op waar je dankbaar voor bent, wat er goed ging, waar je om moest lachen, wat er pijn deed, waar je trots op bent, enzovoorts. Een mindful momentje om te reflecteren op de dag en hem niet zomaar voorbij te laten schieten.

Zullen we afsluiten met een inspirerende quote? “Nature does not hurry, yet everything is accomplished.” – Lao Tzu.

Liefs, Shard


LEES OOK:


Don't take life too seriously. Zo voorkom je dat workwise de stoppen doorslaan. >  


Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »