23 MUSTHAVE PRODUCTEN IN DE VEGAN KEUKEN - Taj Amsterdam

23 MUSTHAVE PRODUCTEN IN DE VEGAN KEUKEN

  • Geplaatst op
  • Door Shardey Aalders
  • Geplaatst in Health & Food
  • 0
23 MUSTHAVE PRODUCTEN IN DE VEGAN KEUKEN

Veganistisch eten is even wennen, en zonder déze 22 producten denk ik niet dat ik het had volgehouden. Inmiddels zijn het standaardproducten in mijn keuken en koelkast en eet ik iedere dag oprecht heerlijk. Dus voor alle vegans en vegans in spe: hopelijk hebben jullie hier iets aan.

1. KOKOSNOOTYOGHURT VAN ABBOT KINNEYS 

Op nummertje één, omdat je NIET weet wat je proeft. Het smaakt naar kokosnootslagroom, maar dan met een licht zuurtje. En er zitten nog pribiotische culturen in ook. Dat lijkt me reden genoeg om hem te kopen. (Nee, dit is geen reclame!)

2. EDELGIST
Dit is dus een eencellige schimmel die naar kaas smaakt. Dat klinkt misschien lichtelijk afstotelijk, maar dat is het absoluut niet. Het is lekker in veel sauzen en pastagerechten, maar bijvoorbeeld ook over je popcorn.

3. TEMPEH
Oftewel: gefermenteerde sojabonen. Belangrijk bij tempeh is dat je biologische kiest, anders is je soja hoogstwaarschijnlijk genetisch gemodificeerd. In Nederland heb ik zelf altijd die van Yakso. Lekker als vleesvervanger met liquid smoke of gemarineerd in citroen, gember en knoflook.

4. PEULVRUCHTEN
Kikkererwten (hummus, falafel!), linzen (dahl, sandwichspread, stoofpot!), alle soorten bonen (chili, salades, burgers!): van peulvruchten kun je er niet genoeg hebben. In een ideaal leven haal je ze gedroogd en week je ze zelf, maar in het dagelijks leven is uit pot ook prima. Oh en: was al je peulvruchten altijd goed, dat is fijner voor je buik. 

5. MISO
Dit is Japanse gefermenteerde kruidenpasta waarmee je een Aziatisch gerecht supersnel op smaak brengt. Je kunt kiezen tussen witte, zwarte of rode miso en je kunt het zowel rauw gebruiken in sausjes e.d., als in soepen en andere warme gerechten.

6. VEGANAISE 
Oftewel: mayonaise zonder ei. Je kunt het zelf maken óf kopen, bijvoorbeeld van het in Nederland verkrijgbare merk Bionova (zelf heb ik tot nu toe alleen veganaise in Boston gekocht, dus of die van Bionova lekker is kan ik niet garanderen). Mocht je aan de veganaise van Earth Balance kunnen komen: die is héérlijk.

7. CHIAZAAD & LIJNZAAD
Niet alleen omega 3-bommetjes, maar in combinatie met water ook geweldige ei-vervangers in veel recepten. Meng 1 eetlepel chiazaad of gemalen lijnzaad met 3 eetlepels water, wacht zo'n 10 minuutjes tot het een gel is en klaar is je 'ei'. Ook lekker: maak zelf een chiapudding.

8. NOTEN, ZADEN, PITTEN
Supergezond én veelzijdig. Van noten kun je bijvoorbeeld makkelijk zelf vegan kazen maken, zoals mozzarella, ricotta en cream cheese. En wist je dat je van rauwe cashews heerlijke sauzen en pesto’s kunt maken in de blender? En hier nog een tip: als je cashews in zoute sojasaus of tamari weekt en dan even bakt, heb je een lekkere hartige snack.

9. ZONGEDROOGDE TOMATEN, OLIJVEN, KAPPERTJES EN ANDERE SMAAKMAKERS
Kleine smaakmakers die je maaltjes toch een stukje interessanter maken. Vergeet de zongedroogde tomaatjes niet te weken (als ze niet in al vocht zitten).

10. VERSE KRUIDEN
Verse kruiden tillen je gerechten naar een heel ander niveau. In mijn keuken heb ik in ieder geval altijd verse basilicum, munt, peterselie en koriander, omdat ik die het meest gebruik. Maar rozemarijn, salie en tijm zijn bijvoorbeeld ook een verrijking voor veel gerechten.

11. SPECERIJEN
Om er een paar te noemen die ik zelf veel gebruik: komijn(zaad), kerrie, korianderzaad, mosterdzaad, venkelzaad, kurkuma, kruidnagel, anijszaad, tijm en cayennepeper.

12. PASTAVARIANTEN
Gewoon, omdat variatie leuk en gezond is. Zelf ben ik gek op de zwarte bonenpasta van Explore Asian en de rode linzenpasta van Your Organic Nature. Maar ook volkorenpasta's zijn natuurlijk gezond en heerlijk.

13. KELPNOEDELS EN BOEKWEITNOEDELS 
Gewone noedels en mie bevatten vaak ei en voegen bovendien niet veel toe qua smaak en textuur. Kelpnoedels doen dat met hun frisse en knapperige structuur wél. Bovendien bevat kelp héél veel jodium: een essentieel mineraal dat vegans sneller tekortkomen. Mocht de structuur van kelp jou tegenstaan: boekweitnoedels lijken meer op gewone noedels en hebben ook een lekkere bite.

14. VERSCHILLENDE GRANEN
Gezonder, lekkerder, leuker. Probeer bijvoorbeeld eens wilde rijst (mijn favoriet!), amaranth, parelgort, gierst of freekeh.

15. TAHIN
Voor door de hummus, voor een romige tahin-citroendressing voor je sandwich, voor bij je rauwkost... Tahin (sesampasta) is in de vegan keuken ONMISBAAR. Hetzelfde geldt overigens voor andere notenpasta’s. Nee, het eindigt niet bij pindakaas! Probeer bijvoorbeeld ook eens cashewpasta, amandelpasta en zonnebloempittenpasta.

16. HARISSA
Deze Tunesische pikante kruidenpasta geeft je gerechten snel veel smaak. Lekker om te combineren in een gerecht met sinaasappel. Maak het zelf of koop het in de winkel.

17. AGAR AGAR
Dit is een veganistische vervanger voor gelatine. Handig als je vaak bakt of bijvoorbeeld zelf kokosyoghurt maakt.

18. ZOETE AARDAPPELEN
Alleen al om er friet van te maken uit de oven, maar ook omdat je er geweldige burgers van kunt draaien, toast én pizzabodems van kunt maken. Veelzijdig, lekker en altijd handig om in huis te hebben.

19. PLANTAARDIGE MELK
Sojamelk is niet zo bijster gezond (want: niet gefermenteerd en daardoor vol fyto-oestrogenen die je hormoonhuishouding kunnen verstoren en fytinezuren die je opname van vitaminen en mineralen kunnen blokkeren). Daarom kun je beter kiezen voor een zo natuurlijk mogelijke andere plantaardige melk, bijvoorbeeld ongezoete notenmelk of havermelk.

20. OLIËN EN VERSCHILLENDE SOORTEN AZIJN
Je kunt zó veel variëren met je oliën en azijn. Kies voor kwaliteit, dat is extreem belangrijk voor de smaak. Zelf heb ik altijd rode wijnazijn, balsamicoazijn, witte wijnazijn, appelazijn en rijstazijn in de keuken staan. Qua oliën: kies voor bijvoorbeeld een paar goede olijfoliën, met rozemarijn, basilicum of knoflook, en kokosnootolie voor o.a. zelfgemaakte chocolade en andere zoete baksels.

21. LIQUID SMOKE
Voor die goede grillsmaak die je soms toch mist. Smoky tempeh smaakt bijvoorbeeld nagenoeg naar bacon! Maar je kunt de liquid smoke ook gebruiken om vegan burgers een BBQ-smaakje te geven. Ook handig voor die smoky smaak en barbecues: smoked paprika (specerij, overal te koop).

22. PADDENSTOELEN
Die worden vaak nog ondergewaardeerd. Maar geloof me: een broodje portobello of 'sushi' met gemarineerde paddenstoelen in plaats van vis… veel beter wordt het niet.

23. HAVER
Zelf gebruik ik havergrutten als ontbijt of snack en heb ik altijd langkokende havermout (grote snippers) in huis om muesli te maken óf om havermoutmeel te maken (handig om toe te voegen aan je zelfgemaakte vegaburger als die bijvoorbeeld te nat is) of je bananenbrood. Kies het liefst voor biologische haverproducten, zodat ze niet genetisch gemodificeerd zijn.

 

LEES OOK:

Dé 10 dingen die je moet weten als je plantaardig gaat eten. >

Zo maak je een gezonde, vegan pizza met een bodem van zoete aardappel. > 

Dit is waarom Taj' Shardey 30 dagen zonder vlees, vis, zuivel en eieren ging (en het aan kan raden én nog steeds volhoudt!). > 


Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.
Null

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden