16X DE BESTE PLANTAARDIGE PROTEÏNEBRONNEN - Taj Amsterdam

16X DE BESTE PLANTAARDIGE PROTEÏNEBRONNEN

16X DE BESTE PLANTAARDIGE PROTEÏNEBRONNEN

Een van de allergrootste misopvattingen is dat je als veganist niet genoeg proteïnen binnen zou krijgen. We weten allemaal dat er proteïnen zitten in eieren, kipfilet, vis, kwark. Maar wist je dat er vaak nog veel meer proteïnen zitten in plantaardige voedselbronnen? Zo zitten er in één kopje linzen drie keer zoveel proteïnen als in 1 groot ei.

Je weerwoord hierop zou kunnen zijn dat plantaardige eiwitten – in tegenstelling tot dierlijke eiwitten – doorgaans niet alle essentiële aminozuren bevatten (ofwel aminozuren die je lijf niet zelf kan aanmaken maar uit voeding moet halen). Daardoor zouden de eiwitten in plantaardige voedselbronnen minder kwalitatieve eiwitten zijn.

Hoewel er een bekende plantaardige bron is die alle negen essentiële aminozuren bevat (quinoa!), is het inderdaad waar dat de meeste plantaardige voedingsmiddelen dat complete aminozurenpakket níet bevatten. Maar gelukkig is dat geen enkel probleem. Eet gevarieerd en je krijgt verspreid in je maaltijd én over de dag namelijk alsnog alle essentiële aminozuren binnen – en dus meer dan genoeg kwalitatief goede proteïnen.

Hieronder een overzicht van een paar geweldige plantaardige proteïnebronnen. Ter vergelijking: in 1 groot ei zit 6,3 gram proteïne.

1. LINZEN
Proteïnen in 1 kopje linzen: 18 gram.

2. HAVERMOUT
Proteïnen in 1 portie havermout: 7 gram.

3. TEMPEH
Proteïnen in 1 kopje tempeh: 30 gram.

4. SPINAZIE
Proteïnen in 1 kopje gekookte spinazie: 7 gram.

5. ERWTEN
Proteïnen in 1 kopje erwten: 8 gram.

6. HENNEPPOEDER
Proteïnen in 30 gram henneppoeder: 30 gram.

7. AMANDELMELK
Proteïnen in 1 glas amandelmelk: 7-9 gram.

8. NOTENBOTERS
Proteïnen in 2 eetlepels alle notenboters: 8 gram.

9. QUINOA
Proteïnen in 1 kopje quinoa: 9 gram. Bonus: in quinoa zitten alle negen essentiële aminozuren (die je lichaam dus niet zelf kan aanmaken maar via voeding moet binnenkrijgen), wat het een perfecte bron van proteïnen maakt.

10. TOFU
Proteïnen in tofu: 10 gram per ½ kopje.

11. BONEN
Proteïnen in 1 kopje bonen (zwart, kidney, etc): 13-15 gram. Combineer met granen en je krijgt, net als bij quinoa, alle essentiële aminozuren in één keer binnen.

12. GEKIEMD GRANENBROOD
Proteïnen in sprouted grain bread: +/- 10 gram per brood.

13. KIKKERWTEN
Proteïnen in ½ kopje kikkererwten: 7.3 gram.

14. BROCCOLI
Proteïnen in 1 kopje broccoli: 8 gram.

15. ZONNEBLOEMPITTEN
Proteïnen in ¼ kopje zonnebloempitten: 7.3 gram.

16. POMPOENPITTEN
Proteïnen in ¼ kopje pompoenpitten: 8 gram.

LEES OOK:

Dé 10 dingen die je moet weten als je veganistisch gaat eten. >

23 must-have producten in de plantaardige keuken. >

Dit is waarom Taj' Shardey 30 dagen zonder vlees, vis, zuivel en eieren ging (en het aan kan raden én nog steeds volhoudt!). > 


Check out our jewelry! Taj Amsterdam | Recycled silver | Dutch design | Handcrafted on Bali | Fair to the People & Fair to the Planet.
Null

Reacties

  1. Jobje Jobje

    Wel belangrijk om te vermelden is dat mensen alle essentiele aminozurwn nodig hebben. Aminozuren zijn de bouwsrenen van eiwitten nodig voor weefselopbouw in ons lichaam. Essentele aminozuren aminozuren die wij zelf niet kunnen aanmaken. Een groot deel van de hier genoemde eiwitbronnen, behalve soja, bevatten niet alle benodigde aminozuren, zodat het lichaam wel eiwiiten binnenkrijgt, maar zelf niet daaruit de benodigde menselijke eiwitten kan bouwen. De verschillende genoemde eiwitbronnen bevatten verschillende subsetjes aan aminozuren. Door combinaties te maken van diverse eiwitbronnen in een maaltijd, kan wel de benodigde set voor eiwitbasnmaak volledig worden. Het lichaam is niet in staat om als een deel van de essentiele aminozuren ontbreekt die andere die er wel zijn, zolang op te slaan tot de missende bouwstenen langskomen. In dat geval is het mogelijk dat een deel e ingenomen eiwitten niet als zodanig voor eiwitopbouw gebruikt worden, maar gewoon verbrand worden als energiebron. Het is daarom zeer belangrijk om diverse eiwitbronnen door elkasr te gebruiken in een maaltijd.

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »