10 REGELS VOOR EEN GOED GESPREK - Taj Amsterdam

10 REGELS VOOR EEN GOED GESPREK

10 REGELS VOOR EEN GOED GESPREK

Goede gesprekken zijn de fijnste soul food. Maar hoe voer je een goed gesprek? Hoe hou je een gesprek op gang? En hoe haal je er het meeste uit? Soms lijkt het alsof we door de digitalisering bijna verleerd zijn hoe we een écht goed gesprek voeren. Dat is zo ontzettend zonde! Daarom hier de highlights van de TED-talk van tv-host Celeste Headlee: met deze 10 regels voer je een beter gesprek. 

1. MULTITASK NIET
Dat betekent niet alleen dat je je telefoon, tablet of autosleutels neer moet leggen, maar dat je écht aanwezig bent, in dát moment. Denk tijdens het gesprek ook niet aan zaken op werk of wat je gaat eten die avond. Ben helemaal in het gesprek óf verlaat het gesprek – maar ben er niet half.

2. DRING JE MENING NIET OP
Als je je standpunten en meningen wilt delen zonder dat mensen kunnen reageren of ageren, schrijf dan een blog. Ga een gesprek altijd aan met het idee dat je er iets van kunt leren. Zoals Bill Nye zei: “Everyone you will ever meet knows something that you don’t.” Om écht goed naar een ander te luisteren, moet je bovendien je eigen mening opzij kunnen zetten. Wanneer je dat doet, zal degene die aan het praten is zich meer geaccepteerd en minder kwetsbaar gaan voelen, en zich meer openstellen. Daar wordt het gesprek beter van.

3. STEL OPEN VRAGEN
Dus stel geen vragen waarop je alleen met ja of nee zou kunnen antwoorden. Begin je vragen net als journalisten met hoe, wat, waar, wanneer of waarom. Dat levert veel interessantere antwoorden op omdat degene die antwoord gaat geven, dan even moet nadenken. Voorbeeld: vraag in plaats van “Was je bang?” liever “Hoe voelde dat?”.

4. GO WITH THE FLOW
Komt er tijdens het gesprek opeens iets bij je te boven dat je héél graag wil zeggen terwijl de ander nog niet uitgepraat is? Laat de gedachte ook weer gaan en stop niet (!) met luisteren. Dat voorkomt dat je iets vraagt of zegt dat 1. Al beantwoord is of 2. Totaal nergens meer op slaat, gezien de rest van het gesprek. Verhalen, opmerkingen en ideeën blijven komen. Laat ze gaan en stop niet met luisteren.

5. ALS JE IETS NIET WEET, ZEG DAN DAT JE HET NIET WEET
Wil je een goed gesprek, ben dan eerlijk als je iets niet weet en zeg het. Gesprekken zijn geen promotionele kansen.

6. VERGELIJK DE ERVARINGEN VAN JE GESPREKSPARTNER NIET MET JOUW EIGEN ERVARINGEN
Als iemand een familielid is verloren, begin dan niet over die keer dat jij zelf een familielid verloor. Als iemand je vertelt over zijn problemen op kantoor, ga dan niet zitten vertellen hoe erg jíj je baan haat. Dat is niet hetzelfde. Het is nooit hetzelfde. Alle ervaringen zijn uniek. En belangrijker nog: het gáát niet over jou. Je hoeft die momenten niet in te pikken om te laten merken hoe leuk je bent of hoe veel je hebt geleden. 

7. PROBEER JEZELF NIET TE HERHALEN
Dat is neerbuigend en ontzettend saai en we zijn geneigd het vaak te doen. Vooral op de werkvloer en als we met onze kinderen praten, wanneer we een punt willen maken, zijn we geneigd onszelf te herhalen. Doe dat niet.

8. TREED NIET IN DETAIL
Skip de namen, de jaartallen, de data en andere onnodige details. Die interesseren mensen niet. Mensen interesseren zich in jou, hoe jij bent en wat jullie in gemeen hebben.

9. LUISTER
Dit is de belangrijkste regel en luisteren is misschien wel de meest belangrijke skill om te ontwikkelen. Boeddha zei: “Als je mond open is, ben je niets aan het leren.” We luisteren niet meer. Dat heeft 2 oorzaken: 1. We luisteren niet meer omdat we liever praten. Want als je aan het praten bent, heb je de controle over het gesprek en hoef je ook niet naar iets te luisteren dat je niet interesseert. 2. We raken afgeleid. Een gemiddeld persoon praat zo’n 225 woorden per minuut, maar we kunnen naar 500 woorden per minuut luisteren. Dus onze geest vult die andere 275 woorden in. Het kost energie en moeite om echt je aandacht erbij te houden, maar als je dat niet kunt, dan voer je geen echt gesprek. Dan zijn jullie gewoon twee mensen die nauwelijks gerelateerde zinnen in dezelfde ruimte zitten te schreeuwen.

Stephen Covey wist dit mooi te verwoorden: “Most of us don’t listen with the intent to understand. We listen with the intent to reply.”

10. WEES KORT EN BONDIG
Of zoals Celeste’s zus zegt: “A good conversation is like a miniskirt; short enough to retain interest, but long enough to cover the subject.”

Deze 10 regels komen eigenlijk neer op één ding: ben geïnteresseerd in andere mensen. Houd je mond zo veel mogelijk gesloten, je geest open en “be prepared to be amazed.”Bron: www.TED.com.


LEES OOK:


Meer TED-inspiratie: de kracht van introverten. >

Dit is het geheim van passie in een langetermijnrelatie. > 

How to fuck up your dreams. Als je je dromen wil realiseren, moet je deze 5 dingen vooral níet doen. >

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »