10 REDENEN WAAROM ONZE GENERATIE NIET MEER ZO MAKKELIJK VERLIEFD WORDT - Taj Amsterdam

10 REDENEN WAAROM ONZE GENERATIE NIET MEER ZO MAKKELIJK VERLIEFD WORDT

10 REDENEN WAAROM ONZE GENERATIE NIET MEER ZO MAKKELIJK VERLIEFD WORDT

Soms stuit je op een artikel dat zo treffend is, dat je het woord voor woord wilt delen. Dat doen we vandaag via ons online magazine. Hier een vertaling van de blog van schrijver Paul Hudson voor Elite Daily: 10 redenen waarom onze generatie (Generatie Y, geboren tussen 1980 en 1995) niet meer zo makkelijk verliefd wordt.

1. WE GEVEN MEER OM ONMIDDELIJKE VOLDOENING DAN OM WAT DAN OOK 

Generatie Y-ers snakken naar onmiddellijke voldoening. We zijn dan ook de eerste generatie die is opgegroeid in een cultuur waarin we onmiddellijk toegang hebben tot zo ongeveer alles wat we maar willen. Als we honger hebben, bestellen of halen we ergens iets te eten. Als we ons vervelen grijpen we naar onze smartphones met eindeloos veel apps. Als we een routebeschrijving nodig hebben of antwoord op een vraag willen, hebben we die binnen een paar seconden. Het probleem met die onmiddellijke voldoening is dat we eraan verslaafd en gewend zijn geraakt. We hebben het zelfs door laten sijpelen in onze liefdeslevens. Maar liefde is er niet voor gemaakt om als quick-fix te dienen; liefde moet kunnen groeien en een levenlang mee kunnen gaan.

2. WE LEVEN IN EEN DOOR DRUGS EN DRANK GEDREVEN CULTUUR
Drugs en drank zijn in onze generatie de meest algemene vorm van zelfmedicatie. Als we een dipje hebben gaan we drankjes doen en als we gestrest zijn of ons leven ons te veel wordt, grijpen we misschien naar zwaardere verdovingsmiddelen. Dat gaat niet op voor iedereen, maar het is absoluut een trend. Jammer voor de liefde, want drugs en drank blijken vaak haar grootste vijanden. Ze geven ons namelijk de illusie van een andere realiteit: een realiteit waarin onze emoties opzwellen en we opeens intens veel liefde voelen. Daardoor raken we alleen maar in de war en zijn we geneigd te denken dat liefde niets meer is dan de gevoelens die we voelen. En niets is minder waar dan dat.

3. WE HEBBEN SEKS MET ALLES EN IEDEREEN 
Niet iedereen doet hier even hard aan mee, maar de meeste mensen hebben meerdere sekspartners per jaar. Niet dat er iets mis is met de behoefte aan seks, maar het aanklooien – hoe heerlijk en spannend dat aanvankelijk ook kan voelen − laat ons uiteindelijk achter met een leeg en eenzaam gevoel. En erger nog: het maakt het vinden van iemand om écht van te houden extreem veel moeilijker. Je verdoet je tijd met mensen die niets voor je betekenen en seks wordt een soort sport. Is het eenmaal tot dat punt gekomen, wordt het lastig om nog ‘de liefde te bedrijven’. Want probeer maar eens écht van de seks te genieten als het niet langer speciaal of uniek is.

4. WE WORDEN NOG EGOCENTRISCHER DAN WE AL WAREN
Iedereen is egocentrisch: we denken allemaal op de eerste plek aan onze eigen behoeften. Dat is nu eenmaal de aard van het beestje en daar is niets aan te doen. Het probleem ontstaat echter wanneer je door je eigen egocentriciteit geen empathie meer kunt voelen. Wanneer we in een relatie alleen nog maar op onszelf focussen, op onze eigen behoeften, wensen en verlangens, worden de behoeften van de ander vergeten. Op het moment dat dit in een relatie gebeurt, begint de boel in te storten.

5. WE DATEN OM HET DATEN 
Daten is een sport geworden. We daten omdat we geloven dat dat is wat we hóren te doen: we horen iemand te vinden, verliefd te worden en ons leven met hem of haar te delen. Zo vaak mogelijk op dates gaan lijkt ons een goede manier om dit doel te bereiken. Door deze misopvatting ontstaan er talloze relaties die nooit hadden mógen ontstaan. En bedenk je dit: iedere keer dat je aan het daten bent met iemand die het niet voor je is, geef je de kans op om met iemand te daten die dat wél is.

6. WE MAKEN NIET GRAAG COMPROMISSEN 
We houden ervan om onze zin te krijgen − het liefst altijd. Waarom zouden we ook voor minder settelen? Die beredenering klinkt logisch, tot we ons in een relatie bevinden. Als deel van een relatie zijn we namelijk slechts een gedeelte van het geheel. Wat wij willen en nodig hebben, is lang niet zo belangrijk als wat de relatie nodig heeft. En die relatie heeft vaak compromissen nodig. Als je niet accepteert dat compromissen noodzakelijk zijn in een relatie, zijn je kansen op een liefdevolle relatie verkeken.

7. WE GELOVEN IN FAIRYTALE ENDINGS
Dit hebben we veelal te danken aan Disney. Helaas heeft het kijken van dergelijke zoete films ervoor gezorgd dat we onmogelijke verwachtingen hebben gekregen in de liefde, waardoor we vaak teleurgesteld en verward achterblijven. Want hoe kun je gaan voor iemand als het plaatje niet met jouw perfecte happily ever after matcht?

8. WE DENKEN DAT PERFECTIE HAALBAAR IS
Dat is het niet, is het nooit geweest en zal het ook nooit worden. En tóch zoeken we allemaal die éne perfecte persoon en proberen we tegelijkertijd allemaal die éne perfecte persoon te worden. Helaas zullen we daarin falen. En hoe irreëel je verwachtingen ook waren; de teleurstelling die dat falen met zich meebrengt, is héél echt. Het gras is altijd groener aan de overzijde. Maar wie heeft je in godsnaam wijsgemaakt dat je überhaupt naar het groenere gras moet zoeken?

9. WE STREVEN ALLERLEI DOELEN NA, MAAR VERGETEN VAAK ONZE PARTNERS IN DIE DOELEN MEE TE NEMEN
Dat onze generatie de eerste generatie is die zich op het individu focust en groei en ontwikkeling stimuleert, is iets moois. Dat onze generatie gelooft dat het beter is om voor jezelf te werken dan voor iemand anders, is dat ook. Het is extreem belangrijk om dromen te hebben en doelen te stellen. Maar nog belangrijker is het om de juiste doelen te stellen. We moeten het verschil begrijpen tussen dingen en mensen in ons leven die waardevol zijn, en dingen en mensen die dat níet zijn. Helaas is onze generatie daar behoorlijk slecht in. Velen van ons schuiven het vinden van een goede partner opzij voor later: dat doen we wel als we onze levens op orde hebben. Ze begrijpen niet dat het vinden van de juiste partner het allerbelangrijkste stukje van die puzzel is.

10. DE MEESTEN VAN ONS ZIJN RONDUIT BEROERD IN LIEFHEBBEN
Liefde is verwarrend. Het is gelaagd en verandert met de tijd en verandert met iedere partner die we in ons leven toelaten. Liefde is zelfs zo complex, dat de meeste mensen er de ballen van begrijpen. Dat is niets om je voor te schamen, maar wel iets om je zorgen over te maken. Tuurlijk, ieder individu is anders. Maar de meeste mensen lijken ontzettend verloren te zijn in de liefde. Als we de liefde niet beter leren begrijpen – haar doel, grenzen en tekortkomingen – zullen we nooit gelukkig zijn.

Bron: Elite Daily, zie het oorspronkelijke artikel op www.elitedaily.com.


LEES OOK:


6 adviezen bij een gebroken hart. >


Reacties

  1. Liz Liz

    Nou dat is dus iets waar ik keer op keer tegen aan loop.
    Mn relatie is net uit en nog geen 2 dagen later is hij weer vol aan het berichten met anderen omdat het contact leggen en de behoefte om aandacht blijkbaar belangrijker is. Respectloos ook.

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »